Depistarea neinvaziva a sdr. Down in timpul sarcinii

Data publicării: 13-02-2007

Un nou test neinvaziv care examineaza ADN-ul fetal poate depista anomaliile genetice, cum ar fi sindromul Down, anunta cercetatorii americani. Spre deosebire de multe alte teste invazive care pot sa creasca riscul de pierdere a sarcinii, noua metoda de diagnostic, dezvoltata de o companie americana nu pune probleme mamei sau fatului. Este utilizat ADN-ul fetal extras dintr-o proba de sange de la mama si puncteaza anomaliile cromozomiale.

 

Deja a fost efectuat un studiu pe 60 de femei gravide, se arata intr-un articol din prestigioasa revista "The Lancet". Testul de sange diagnosticheaza corect sindromul Down, una dintre cele mai comune anomalii genetice, dar poate da si rezultate fals pozitive sau fals negative.

 

Sindromul Down apare daca fatul mosteneste 3 copii ale cromozomului 21, in loc de doua. Riscul de sindrom Down creste odata cu varsta mamei. Femeile gravide de 35 de ani si peste aceasta varsta sunt sfatuite sa faca testul genetic pentru depistarea acestui sindrom, dar si a altor afectiuni.

 

Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor recomanda, insa, tuturor gravidelor sa efectueze testele genetice.

Sursa: Ziarul Gandul, 13-02-2007, Vizualizari 1720
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.