Deficitul de vitamina D ar putea crește riscul de depresie

©

Autor:

Deficitul de vitamina D ar putea crește riscul de depresie
Cercetările recente efectuate în cadrul Institutului Clinic Medical de la Universitatea din Oslo (Norvegia) sugerează că un nivel redus de vitamina D în organism favorizează simptomele depresive și psihotice.

La un studiu au participat 358 de pacienți, cărora le-a fost analizat statusul mintal utilizând Scala Sindromului Pozitiv și Negativ (PANSS) și Scala Calgary de evaluare a Depresiei în Schizofrenie (CDSS). Un alt studiu a inclus 225 pacienți și 159 cazuri de control ce au fost supuși unor teste pentru analiza funcțiilor cognitive, incluzând viteza de procesare, învățarea verbală, memoria verbală și teste pentru funcțiile executorii.

S-au analizat posibilii factori ce ar putea influența rezultatele. Nivelul scăzut de vitamina D a fost asociat cu creșterea simptomelor depresive, după eliminarea altor factori de risc, cum ar fi genul persoanei, nivelul de educație, alte boli sau factori de mediu. S-a observat o corelație și între un nivel de vitamina D scăzut și afectarea vitezei de procesare a informațiilor, dar și a fluenței verbale.

Cercetătorii menționează că urmează o serie de studii aprofundate pentru a stabili cu certitudine dacă există o legătură între deficitul de vitamina D și simptomele depresive și psihotice, cu ajutorul tehnicii RMN.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 19-11-2019 | creare: 26-10-2016 | Vizite: 2027
Bibliografie
Low vitamin D levels are associated with increased negative and depressive symptoms, link: https://medicalxpress.com/news/2016-10-vitamin-d-negative-depressive-symptoms.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Vitamina D ar putea influența succesul fertilizării in vitro
  •