Tratament împotriva demenței frontotemporale, cu rezultate promițătoare într-un studiu de primă fază

©

Autor:

Tratament împotriva demenței frontotemporale, cu rezultate promițătoare într-un studiu de primă fază
Selenatul de sodiu, un compus care poate inhiba progresia anumitor tipuri de cancer, a fost utilizat cu succes în tratamentul demenței frontotemporale (în varianta comportamentală), a doua cea mai frecventă formă de demență la pacienții cu vârsta de sub 60 de ani, în cadrul unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Monash. Descoperirile arată că selenatul de sodiu poate încetini declinul cognitiv și deteriorarea neuro-degenerativă.
Studiul a arătat că selenatul de sodiu este sigur și bine tolerat la pacienții cu bvFTD pentru o perioadă de timp de 12 luni. Majoritatea pacienților cărora li s-a administrat selenat de sodiu nu au prezentat nicio modificare a simptomelor lor cognitive sau comportamentale, însă și-au redus ratele de atrofie a creierului pe parcursul perioadei de probă.

Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Alzheimer and Dementia: Translational Research and Clinical Intervention, arată cum selenatul de sodiu reglează o enzimă din creier care descompune eficient proteina tau, responsabilă pentru deteriorarea neuronilor din creier la aproape jumătate dintre pacienții cu bvFTD.

Demența frontotemporală, în varianta comportamentală (bvFTD), este o afecțiune distructivă cu progresie rapidă, care poate apărea  la persoane de până la 35 de ani și care se manifestă prin modificări ale personalității și tulburări de comportament. Boala afectează semnificativ calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora. La momentul actual nu există niciun tratament împotriva bolii, iar pacienții supraviețuiesc de regulă între 5 și 7 ani de la diagnostic.

sursa: Science Daily
foto: Monash University

Data actualizare: 09-05-2022 | creare: 09-05-2022 | Vizite: 355
Bibliografie
Promising treatment for frontotemporal dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220505102147.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum