De ce vaccinurile antistafilococice nu funcționează la oameni?

De ce vaccinurile antistafilococice nu funcționează la oameni?

©

Autor:

De ce vaccinurile antistafilococice nu funcționează la oameni?
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California San Diego arată că unul dintre motivele pentru care testele clinice ale vaccinurilor antistafilococice umane eșuează este reprezentat de faptul că bacteriile s-au adaptat la mecanismele de apărare ale organismului.
Conform oamenilor de È™tiință, domeniul infecÈ›iilor stafilococice reprezintă o provocare pentru specialiÈ™tii care doresc obÈ›inerea unui vaccin împotriva acestor microorganisme, întrucât în ultimii 30 de ani peste 15 studii preclinice au propus opÈ›iuni viabile, în ciuda faptului că testele clinice asupra oamenilor au eÈ™uat.

Caracterul urgent al studiului este dat de răspândirea Stafilococilor aureus rezistenÈ›i la meticilină, ceea ce determină o îngreunare a tratamentelor pacienÈ›ilor ce prezintă infecÈ›ii cu astfel de agenÈ›i patogeni. Aspectul este cel mai vizibil în instituÈ›ii precum azilurile pentru persoane în vârstă sau spitale, în care MRSA este sursa principală de apariÈ›ie a infecÈ›iilor dobândite în aceste locuri, afectând astfel zeci de milioane de persoane È™i determinând decesele a 1,2 milioane de oameni la nivel global. George Liu, profesor de pediatrie la universitatea americană, afirmă că cea mai eficientă metodă de combatere a pericolului pe care stafilococii rezistenÈ›i la antibiotice îl prezintă este imunizarea prin vaccinare împotriva acestora, prin care se poate obÈ›ine È™i o scădere a rezistenÈ›ei microorganismelor È™i o reducere a poverii pe care o aduc asupra sistemului de sănătate.

Chih-Ming Tsai, prim-autor al studiului, afirmă că vaccinurile prezintă o eficiență superioară la È™oarecii de laborator deoarece aceÈ™tia nu contactează de la naÈ™tere stafilococii rezistenÈ›i la antibiotice, aceÈ™tia răspunzând bine la infecÈ›iile ulterioare imunizării. Limitarea pe care vaccinurile o au în cazul oamenilor, însă, este dată de faptul că expunerea la aceste microorganisme începe încă din primele săptămâni de viață, ceea ce oferă stafilococilor timp să dezvolte strategii de supravieÈ›uire care le conferă rezistență la terapiile preexistente. Ipoteza a fost testată de oamenii de È™tiință printr-o serie de experimente în care un grup de È™oareci de laborator au fost expuÈ™i la MRSA încă de la naÈ™tere, urmărind astfel comparativ caracterul imunizării față de cel al rozătoarelor al căror prim contact cu agentul patogen a fost ulterior vaccinării. Rezultatele au certificat o funcÈ›ionalitate nealterată a stafilococilor în cazul primului grup de animale, în timp ce vaccinul a funcÈ›ionat pe deplin la cel de-al doilea.

sursa: Science Daily
foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Data actualizare: 19-07-2022 | creare: 19-07-2022 | Vizite: 427
Bibliografie
Familiarity breeds exempt: Why staph vaccines don't work in humans, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220707142308.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizarea iraÈ›ională a antibioticelor È™i răspândirea Stafilococului auriu meticilinorezistent
  • Celulele imune pot proteja împotriva infecÈ›iei cu stafilococ
  • Escherichia coli È™i Staphylococcus aureus, distruse în lumină de intensitate scăzută
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum