De ce trebuie să mergi periodic la consult stomatologic chiar dacă nu ai probleme dentare?

De ce trebuie să mergi periodic la consult stomatologic chiar dacă nu ai probleme dentare?

©

Autor:

De ce trebuie să mergi periodic la consult stomatologic chiar dacă nu ai probleme dentare?

Sănătatea orală trebuie să reprezinte o prioritate pentru oricine, mai ales că problemele dentare netratate la timp pot altera starea generală de sănătate. Identificarea la timp a problemelor È™i gestionarea lor în stadiu incipient contribuie la prevenirea complicaÈ›iilor, cum ar fi durerea sau infecÈ›iile.


Cariile dentare, halitoza, boala parodontală È™i eroziunea dentară se află printre cele mai frecvente probleme ale danturii, însă persoanele care nu se confruntă cu niciuna dintre acestea pot avea tendinÈ›a să neglizeje controalele stomatologice de rutină È™i să le amâne. TotuÈ™i, controlul stomatologic periodic este important atât pentru persoanele care au probleme cu dantura, cât È™i pentru cei care se bucură de o dantură sănătoasă.

Ce presupune consultul stomatologic de rutină?

La Elveto Dent, clinică stomatologică Iancului, medicii abordează controlul de rutină ca pe o prioritate. Obiectivul acestui consult este de a evalua starea de sănătate orală a pacientului È™i de a fi identificate eventualele afecÈ›iuni dentare. Cavitatea bucală va fi inspectată cu atenÈ›ie pentru ca medicul să observe dacă există anomalii la nivelul È›esuturilor moi sau articulaÈ›iei mandibulare.     


Mai departe, vor fi verificate gingiile, mandibula È™i se va examina în detaliu întreaga dantură, astfel încât să fie depistate simptome asociate problemelor de ordin stomatologic. În unele cazuri, poate fi necesară È™i o radiografie dentară pentru un control mai amănunÈ›it, È›inând cont de faptul că unele probleme dentare nu pot fi descoperite în timpul examinării vizuale.

De ce este importantă vizita periodică la clinica stomatologică?

Motivul pentru care se recomandă vizita la stomatolog de două ori pe an este acela că problemele pot fi prevenite sau abordate înainte să provoace disconfort, durere È™i alte complicaÈ›ii. Unele probleme, cum ar fi cariile aflate în stadiu incipient în zone nu foarte vizibile, nu pot fi constatate decât în timpul unui consult stomatologic, ceea ce înseamnă că vor fi remediate din timp È™i nu vor avea timp să se agraveze.
Atunci când este cazul, după examinarea propriu-zisă a danturii È™i cavității bucale urmează etapa igienizării profesionale, menită să prevină afecÈ›iunile dentare. Igienizarea constă în îndepărtarea tartrului supra È™i subgingival È™i a coloraÈ›iilor inestetice care apar pe dinÈ›i È™i nu dispar în urma periajului dentar.


La clinica stomatoloică Elveto Dent, detartrajul se poate efectua manual (recomandat pentru tartrul radicular) sau cu ultrasunete. Această procedură îndepărtează depozitele de tartru de pe dinÈ›i, care pot provoca inflamarea gingiilor, sângerări în timpul periajului dentar È™i în cele din urmă, apariÈ›ia bolii parodontale. Pe site-ul Elveto-Dent.ro se pot observa toate serviciile medicale oferite in cadrul clinicii.

Cine trebuie să meargă periodic la stomatolog?

Orice persoană trebuie să aibă grijă de sănătatea sa dentară, astfel că vizitele la clinica stomatologică pentru examinări de rutină trebuie să devină o obiÈ™nuință pentru oricine, indiferent de vârstă. În ceea ce priveÈ™te copiii, prima vizita la stomatolog trebuie efectuată înainte de împlinirea vârstei de un an.


Prin urmare, consultul stomatologic periodic se adresează în egală măsură persoanelor care au simptome asociate unei probleme dentare, cât È™i persoanelor cu o sănătate orală bună, care nu prezintă simptome ce ar putea indica existenÈ›a unei afecÈ›iuni dentare. La Elveto Dent, oricine poate beneficia de tratamente moderne È™i de un plan de tratament personalizat, în eventualitatea în care sunt depistate probleme în timpul controlului de rutină.


Data actualizare: 03-01-2023 | creare: 28-02-2022 | Vizite: 985
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuÈ›ii din Afectiuni stomatologice