Obturațiile de canal la microscop
©
Autor: Erika Vasilescu, medic specialist endodontie
Microscopul dentar, garanția succesului în tratamentele endodontice
Tratamentele endodontice sau obturațiile de canal reprezintă una dintre cele mai frecvente proceduri medicale dentare, dat fiind faptul că statisticile ne spun că, anual, în întreaga lume, sunt realizate peste 16 milioane de astfel de intervenții. Odată cu evoluția tehniicilor și tehnologiilor în stomatologie, și tratamentul endodontic beneficiază în prezent de instrumente de înaltă precizie, care cresc rata de succes a procedurilor și sunt minim invazive, pacientul ajungând să nu simtă niciun fel de durere.Ce este obturația de canal?
Obturația de canal reprezintă o procedură prin care sunt înlăturați nervii inflamați ai rădăcinii dentare. Netratată, această afecțiune poate crea probleme foarte grave, precum abcesul sau deteriorarea structurii osoase a maxilarului.De aceea, pentru a identifica problema corect, dar și pentru a studia în profunzime amploarea infecției, microscopul dentar este ochiul care vede în profunzime problema și care îl ajută pe medicul endodont să finalizeze cu succes procedura. Folosirea microscopului permite stomatologului să vadă toate detaliile infecției, prin crearea unui spectru de lumină care face posibilă vizualizarea profundă, altfel imposibilă ochiului uman. Astfel, cu ajutorul acestui instrument, medicul poate localiza și poate identifica zona infectată și țesutul nervos afectat.
Microscopul, ochiul cu extra zoom al endodontului
Medicii dentiști au nevoie de un ajutor vizual atunci când vine vorba de realizarea cu succes a unei obturații de canal, deoarece este vital ca acesta să poată avea acces la toate zonele de intrare ale canalelor dintelui, ce nu pot fi văzute cu ochiul liber sau chiar cu lupele. Lipsa accesului vizual în toate canalele dentare va lăsa nedetectate și netratate toate problemele, fapt care ulterior, prin neeliminarea completă a bacteriilor și a infecției, poate duce la pierderea dintelui afectat.Microscopul dentar este folosit în stomatologia modernă și în alte scopuri în afara obturațiilor de canal, acesta putând cu succes ajuta la diagnosticarea procedurilor endodontice nechirurgicale. Medicii dentiști au reușit să identifice cu ajutorul microscopului fracturi dureroase, foarte dificil de detectat folosind metodele de diagnostic tradiționale. De asemenea, canalele foarte înguste și ascunse, cât și cele poziționate deviant, au devenit mult mai ușor vizibile ochiului endodontului.
„Ochiul cu extra zoom al endodontului” are un rol foarte important și în retratamente. Astfel, atunci când apare o nouă infecție la un dinte ce a suportat un tratament endodontic anterior, acel dinte va avea nevoie de o retratare, etapă realizată prin înlăturarea materialului de umplere folosit la prima intervenție, cu scopul de a susține o coroană dentară. Microscopul dentar poate fi folosit cu succes în realizarea acestui lucru, chiar și în etapa de retratament.
Așadar, microscopul dentar nu este doar un instrument care îi ajuta pe medici să identifice în profunzime problemele dintelui, ci are și un rol dovedit în creșterea stării de confort a pacientul pe perioada procedurilor stomatologice, cât și în îmbunătățirea calității tratamentului endodontic.
Data actualizare: 22-01-2019 | creare: 17-04-2013 | Vizite: 7353
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Puroi la masea
- Prognatism mandibular
- Maseaua de minte DOARE
- Durere de masea cu nerv scos
- Durere insuportabila de masea
- Puroi la masea
- Durere dupa extractie
- Ma doare o masea plombata ieri
- Durere insuportabila de masea
- Dupa rezectia apicala