De ce persoanele diabetice au riscuri mai mari de a face cancer?

©

Autor:

De ce persoanele diabetice au riscuri mai mari de a face cancer?
Diabetul, sindrom caracterizat prin valorile crescute ale concentrației de glucoză din sânge, este considerat unul dintre principalii factori de risc pentru cancer. Conform studiilor, persoanele cu diabet au un risc de aproape trei ori mai mare pentru anumite tipuri de cancer, precum cancerul ovarian, cancerul la sân sau cancerul renal. Incidența în creștere a diabetului va determina, cel mai probabil, o creștere în incidență a cancerului. Deoarece aceste două condiții medicale ucid anual milioane de oameni, a fost necesară o abordare specifică, pentru a depista eventualele asocieri dintre diabet și cancer.

O nouă cercetare, realizată de către American Chemical Society, oferă o explicație posibilă pentru unul dintre misterele medicale: riscul crescut al persoanelor diagnosticate cu diabet de a dezvolta cancer. Conform cercetătorilor de la City of Hope, nivelul ridicat al glicemiei, observat la persoanele cu diabet, ar putea modifica structura ADN-ului, ce va determina destabilizarea genomului și va spori șansele de a face cancer. În cadrul studiilor au fost descoperite niveluri crescute ale unui marker de glicare a ADN-ului (N2-carboxyethyl-2‘-deoxyguanosine) la șoarecii de laborator care sufereau de diabet. Totodată, nivelul crescut de glucoză pe care îl aveau acești șoareci a interferat cu celulele implicate în procesul de reglare a cantității proteinelor amintite.

Specialiștii au măsurat nivelurile de N2-carboxyethyl-2‘-deoxyguanosine (CEdG), precum și ale omologului său în ARN (CEG), rezultatele fiind aceleași, o creștere semnificativă a cantității de CEdG și CEG la șoarecii cu diabet, comparativ cu cei care nu sufereau de diabet. Pentru a avea un rezultat mai concludent, echipele de cercetători au încercat să determine și motivul molecular pentru care fixarea pe celule a markerilor de glicare nu se făcea corespunzător. Au fost identificate două proteine a căror activitate era scăzută la șoarecii cu diabet, și care, atunci când erau plasate în medii cu glucoză ridicată, creșteau repararea ADN-ului și contribuiau la reducerea daunelor asupra structurii ADN-ului. Este vorba despre proteina de semnalizare mTORC1 și factorul de transcripție HIF1a, deja utilizate în medicamente împotriva diabetului. Conform autorului principal al studiului, stimularea proteinelor capabile să protejeze ADN-ul ar putea scădea riscul de cancer la modelele de animale diabetice, astfel că, dacă rezultatele vor fi confirmate de noi cercetări, vor fi efectuate studii pe om.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-01-2022 | creare: 27-08-2019 | Vizite: 634
Bibliografie
How diabetes can increase cancer risk: DNA damaged by high blood sugar, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190825075932.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum