Daunele cauzate de expunerea la lumină albastră cresc odată cu înaintarea în vârsta

©

Autor:

Daunele cauzate de expunerea la lumină albastră cresc odată cu înaintarea în vârsta
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Oregon arată că efectele dăunătoare ale expunerii cronice la lumina albastră ce este emanată de telefoanele mobile, televizoare și monitoare înregistrează o agravare odată cu înaintarea în vârstă. Conform oamenilor de știință, lucrarea a fost realizată prin urmărirea impactului pe care aceasta le are asupra musculițelor de oțet în urma expunerii insectelor la lumină albastră la diferite vârste.
Jaga Giebultowicz, autor al studiului și cercetător la Colegiul de Științe din cadrul universității americane, afirmă că tranzițiile muștelor de la întuneric la lumină albastră au fost efectuate la două, 20, 40 și 60 de zile, urmărindu-se pe această cale efectele pe care acest tip de lumină le are asupra mitocondriilor. Autorul explică faptul că noua lucrare are drept fundament cercetări anterioare în care s-a demonstrat impactul luminii albastre asupra longevității insectelor în cauză, particularitatea studiului prezent fiind reprezentată de identificarea mecanismelor prin care aceste modificări patologice survin, afectând producerea de energie la nivel celular și în cadru celulelor care nu sunt specializate în detectarea luminii.

Specialiștii evidențiază, totodată, că lumina naturală este esențială pentru ritmul circadian al oamenilor, având o influență semnificativă asupra undelor cerebrale, producției de hormoni și proceselor de regenerare celulară, factori importanți și pentru tiparele alimentare și somn. Giebultowicz menționează, de asemenea, că expunerea la lumină artificială reprezintă un factor de risc pentru apariția unor tulburări ale acestui ritm și ale somnului, aspect cu atât mai important cu cât oamenii sunt expuși la cantități din ce în ce mai mari de lumină artificială din spectrul albastru, întrucât ecranele LED utilizate în prezent emit o fracțiune mare de astfel de lumină.

Rezultatele analizei au demonstrat faptul că efectele dăunătoare ale luminii albastre depind de vârsta pe care organismul care este expus la acestea îl are, efectele de scădere a duratei de viață și de creștere a ratei proceselor de degenerare neuronală fiind semnificative la insectele cu vârste mai mari decât la cele tinere. Altfel spus, muștele expuse la lumină albastră au prezentat leziuni ale celulelor retiniene și ale neuronilor de o severitate proporțională cu vârsta, înregistrând astfel și afecțiuni locomotorii, întâmpinând dificultăți în urcatul pe pereții containerelor în care erau ținute.

sursa: Science Daily
foto: Oregon State University News

Data actualizare: 02-08-2022 | creare: 02-08-2022 | Vizite: 310
Bibliografie
Harm from blue light exposure increases with age, research in flies suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220727132656.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: