Ce e de facut daca sunt omise pilule anticonceptionale
![Ce e de facut daca sunt omise pilule anticonceptionale](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=274.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Administrarea pilulelor anticonceptionale combinate este sigura, insa se poate intampla ca femeia sa omita administrarea uneia sau mai multor pilule contraceptive, din diverse motive.
Ce e de facut, in aceste situatii:
- Daca se uita o singura pilula activa, femeia va lua pilula omisa imediat ce isi aminteste si va continua sa ia pilulele de pe folie la ora obisnuita. Se pot lua astfel 2 pilule in aceeasi zi sau chiar la aceeasi ora si nu este nevoie de protectie suplimentara.
- Daca sunt omise 2-4 pilule din primele 7 active de pe folie sau folia este inceputa folia cu 2 sau mai multe zile intarziere, femeia va lua o pilula imediat ce isi aminteste si va lua in continuare pilulele existente pe folie. In plus, in urmatoarele 7 zile (pana la redobandirea protectiei contraceptive), nu va avea contacte sexuale sau va folosi o metoda suplimentara de protectie (prezervativ sau spermicid).
- Daca sunt omise 2-4 pilule din zilele 8-21 si pe folie sunt mai mult de 7 pilule, va lua restul pilulelor ca de obicei. Daca pe folie sunt mai putin de 7 pilule, femeia va termina pilulele active si va incepe o folie noua, fara a mai face pauza obisnuita de 7 zile. In aceste situatii, este nevoie de folosirea unei metode contraceptive suplimentare.
In cazul unor tulburari digestive:
- daca apar varsaturi aparute la mai putin de 2 ore dupa administrarea pilulei, femeia va lua o alta pilula, identica cu cea varsata, de pe o folie de rezerva.
- in cazul unor episoade de diaree sau varsaturi la mai mult de 24 ore de la administrarea pilulei, aceasta continua sa ia pilulele. In continuare, va fi folosita o metoda de protectie suplimentara sau vor fi evitate contactele sexuale pana in momentul in care aceasta va reusi sa ia 7 pilule active, dupa ce diareea sau varsaturile au incetat. Daca folia se termina intre timp, nu va fi facuta pauza de 7 zile.
Daca se administreaza in paralel un tratament care reduce eficienta pilulelor contraceptive:
- in cazul unui tratament de lunga durata, trebuie reconsiderata metoda contraceptiva, preferandu-se o metoda de bariera.
- pe perioada medicatiei, va fi folosita o metoda suplimentara de protectie, la fel ca in cazul pilulelor uitate.
Adresati-va medicului de familie sau medicului ginecolog, daca aveti dificultati, nelamuriri in privinta administrarii contraceptivelor, ori daca nu sunteti sigura ca acestea va ofera protectie completa!
Data actualizare: 04-05-2019 | creare: 09-01-2007 | Vizite: 22866
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Am terminat prima folie si menstruatia nu mi-a venit
- Anticonceptionale... intrerupte o perioada si reluate
- AC trebuie incepute din a 5-a zi a menstruatiei?
- Sa continui administrarea de microgonon?
- Anticonceptionale yasmin - mai devreme sau mai tarziu fata de ora stabilita
- Anticonceptionale, ovulatie, placenta groasa.. sunt insarcinata?
- Contraceptia de urgenta si pilulele contraceptive
- Intreruperea anticonceptionalelor dupa un avort spontan
- Menstruatie in timpul administrarii anticonceptionalelor
- Nelamurire Coitus interruptus anticonceptionale