Cum sunt afectați copiii de dependența de smartphone a părinților?

Cum sunt afectați copiii de dependența de smartphone a părinților?

©

Autor:

Cum sunt afectați copiii de dependența de smartphone a părinților?
Se vorbeÈ™te mult în ultima vreme despre dependenÈ›a copiilor de smartphone È™i internet, dar cum rămâne cu dependenÈ›a părinÈ›ilor de gadget-uri È™i cum afectează aceasta interacÈ›iunea È™i relaÈ›ia dintre părinÈ›i È™i copii?

Jocurile pe smartphone, tabletă sau calculator de la vârste fragede, în detrimentul interacÈ›iunii È™i a dialogului dintre părinÈ›i È™i copii, tot mai mulÈ›i părinÈ›i cu ochii fixaÈ›i în telefoane acasă, pe stradă sau în mijloacele de transport alături de copii care par neglijaÈ›i sau ignoraÈ›i deseori, denotând o „prezență absentă”, copii lăsaÈ›i la televizor sau pe internet un timp îndelungat în timp ce părinÈ›ii sunt distraÈ™i de activități similare: sunt episoade din ce în ce mai frecvente, ce indică o folosire abuzivă a tehnologiei în defavoarea interacÈ›iunii cu cei mici.

Un studiu publicat în jurnalul Child Development trage un semnal de alarmă privind modul în care părinÈ›ii utilizează tehnologia, adicÈ›ia părinÈ›ilor de smartphone È™i care sunt efectele asupra comportamentului copiilor.

Concluzia studiului este că atunci când tehnologia întrerupe interacÈ›iunea dintre părinÈ›i È™i copii, fenomen numit în engleză „technoference”, creÈ™te predispoziÈ›ia copilului la un comportament negativ.

La studiu au participat 170 grupuri de părinÈ›i (ambii părinÈ›i) ai căror copii aveau vârsta medie de 3 ani. Un procent de 48% dintre părinÈ›ii incluÈ™i în studiu au recunoscut reducerea interacÈ›iunii zilnice cu cei mici din cauza tehnologiei, iar cercetătorii menÈ›ionează că aceste episoade sunt corelate cu un comportament al celor mici mai înclinat spre scâncete frecvente, bosumflare, agitaÈ›ie, insomnii, frustrări È™i tantrum-uri sau accese de furie.

DependenÈ›a părinÈ›ilor de smartphone È™i verificarea obsesivă a telefonului încurajează È™i dependenÈ›a copiilor de tehnologie, limitează interacÈ›iunea È™i comunicarea dintre părinÈ›i È™i copii, lucru ce poate genera comportamente negative. Acest lucru creÈ™te È™i riscul de stres sau depresie în rândul copiilor, afectează nivelul de educaÈ›ie È™i rezultatele la È™coală, afectează negativ calitatea co-parenting-ului (relaÈ›ia părinÈ›ilor în creÈ™terea copilului), favorizează suprasensibilitatea copilului, stările de iritabilitate, hiperactivitatea È™i nervozitatea.

Autorii studiului menționează că este prea devreme pentru a trage niște concluzii radicale, dar rezultatele cercetării aduc informații importante privind asocierea dintre utilizarea tehnologiei și relațiile disfuncționale dintre părinți și copii.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 14-06-2017 | creare: 14-06-2017 | Vizite: 1641
Bibliografie
Do children act out because parents check their smartphones too often?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317639.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ne-au schimbat reÈ›elele de socializare?
  • DependenÈ›a de gadget-uri
  • DependenÅ£a de pornografie
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum