Cum se transformă celulele stem sănătoase în celule canceroase
![Cum se transformă celulele stem sănătoase în celule canceroase](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=49352.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Un studiu realizat la Universitatea din California, San Diego și publicat pe 8 ianuarie 2025 în Nature Communications a dezvăluit mecanismele prin care celulele stem sănătoase se transformă în celule stem canceroase în stadiile incipiente ale cancerului oral. Cercetătorii au folosit tehnologii avansate pentru a urmări aceste schimbări la nivelul unei singure celule.
Context
Cancerul oral, cunoscut și sub denumirea de carcinom scuamos al capului și gâtului, afectează cavitățile bucale, gâtul, nasul, sinusurile și laringele. Aproape 60.000 de cazuri de cancer oral sunt diagnosticate anual în Statele Unite, iar rata noilor cazuri continuă să crească. Aproape 30% din cazurile de cancer oral sunt cauzate de virusul papiloma uman (HPV). Descoperirea prezentată în acest studiu este semnificativă, având în vedere că cercetările anterioare s-au concentrat mai mult pe stadiile avansate ale bolii, iar acum se pune accent pe înțelegerea proceselor de început ale tumorii.
Despre studiul actual
Studiul a folosit un model de șoarece pentru a analiza procesul prin care celulele stem normale devin celule stem canceroase. Cercetătorii au activat o proteină de semnalizare numită YAP (Yes-associated protein), un factor de transcripție implicat în menținerea celulelor stem și în promovarea creșterii acestora. Această activare a fost combinată cu oncogenele HPV, iar rezultatul a fost o cascadă de modificări celulare și moleculare care au reprogramat celulele stem normale în celule canceroase.
Pentru a urmări evoluția acestor schimbări, cercetătorii au utilizat tehnologii avansate, precum urmarirea celulelor (marcând celulele pentru a le urmări proliferarea) și multi-omics (analizând date moleculare provenite din genomica, transcrierea ARN-ului, expresia proteinelor, schimbările epigenetice și metabolitele celulare).
Rezultate
Rezultatele studiului au fost semnificative și au arătat următoarele:
- Activarea YAP în combinație cu oncogenele HPV a dus la apariția unui cancer invaziv în doar 10 zile.
- A provocat pierderea identității celulare normale prin oprirea diferențierii celulare normale, ceea ce a dus la dobândirea unui comportament celular mai mobil și invaziv.
- A promovat proliferarea necontrolată a celulelor prin stimularea schimbărilor epigenetice și a căilor metabolice asociate cu creșterea, supraviețuirea și migrarea celulelor carcinomului.
- A condus la secreția unor factori care au recrutat și reprogramat celulele imunitare pentru a distruge barierele tisulare, a evita detectarea de către sistemul imunitar și a facilita invazia celulelor tumorale.
Perspectivele viitoare
Dr. J. Silvio Gutkind, autorul principal al studiului, a subliniat că următorul pas al cercetării va fi să se analizeze ce factori duc la progresia celulelor stem normale către celule stem canceroase în cazurile de cancer oral negative pentru HPV, care sunt cele mai frecvente în rândul fumătorilor și al pacienților vârstnici. Echipa sa explorează și posibilitatea ca medicamentele recente care blochează funcția YAP să ofere noi opțiuni terapeutice pentru cancerul oral.
De asemenea, un medicament existent, metforminul, utilizat de mult timp pentru controlul glicemiei la pacienții cu diabet, ar putea reprezenta o opțiune promițătoare pentru tratamentul cancerelor orale. În prezent, la UC San Diego se desfășoară un studiu clinic pentru a testa dacă metforminul interferează cu YAP, în cazul pacienților cu pre-maliginități orale.
Concluzie
Acest studiu oferă o nouă înțelegere a modului în care cancerul oral poate începe, aducând în prim-plan importanța identificării și tratării cancerelor orale în stadiile lor cele mai incipiente. Cercetările ulterioare ar putea deschide noi direcții pentru prevenirea și tratamentul acestui tip de cancer.
Image by freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
- „Fabrici de medicamente” folosite pentru eradicarea cancerului ovarian și colorectal la șoareci
- Cercetătorii spanioli au dezvoltat un instrument care poate identifica mutațiile tumorilor
- Modele de predicție ale neuropatiei periferice induse de tratamentul cancerului mamar
- Celulele stem pot vindeca autismul?
- Sindromul Overlap... traiesc cu speranta ca va intra boala in remisiune o perioada mai indelungata
- IRC si celulele stem
- Ciroza hepatica
- Infiltratii cu celule STEM - coxartroza
- Recoltare celule stem
- Ce parere aveti despre celulele stem?
- SLA tratament celule stem Italia