Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon

©

Autor:

Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
Cercetătorii de la Oregon Health and Science University au descoperit faptul că aspirina ar putea încetini răspândirea unor celule maligne în cazul cancerului de colon și cel pancreatic.

Trombocitele sunt celule implicate în coagularea sângelui, dar care favorizează și proliferarea celulelor canceroase prin eliberarea de factori de creștere și intensificarea răspunsului anumitor proteine, care reglează devoltarea celulelor tumorale. Aspirina este un medicament anticoagulant, despre care studiile recente au arătat că în doze mici poate reduce riscul anumitor cancere gastrointestinale, deși mecanismul prin care reușește acest lucru a rămas neclar. De aceea, autorii acestui studiu și-au propus să investigheze acest proces.

Cercetătorii au combinat trombocitele activate pentru coagulare cu trei grupuri de celule canceroase:
  • celule care s-au răspândit în afara colonului (cancer de colon în stadiul de metastaze);
  • celule care s-au dezvoltat doar în colon (cancer de colon non-metastazic);
  • celule care s-au dezvoltat în pancreas (cancer pancreatic non-metastazic).

Adaugarea aspirinei a inactivat capacitatea trombocitelor de a stimula creșterea și replicarea celulelor maligne din cancerul pancreatic și de colon care nu ajunseseră în stadiul de metastaze. În schimb, cancerul metastazic de colon a continuat să progreseze – doar doze foarte mari (mai mult decât se poate administra oral) au putut opri dezvoltarea în acest caz.

Studiul reprezintă un pas înainte în înțelegerea interacțiunii dintre trombocite, aspirină și celulele canceroase și vor ajuta cercetările viitoare, consideră autorii.

Studiul a fost publicat în American Journal of Physiology - Cell Physiology.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-12-2016 | creare: 16-12-2016 | Vizite: 3579
Bibliografie
Aspirin slows spread of colon, pancreatic cancer in tumor cells, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161214100735.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  •