Cum să-ți calmezi anxietatea
Autor: Vasiliu Alina
Anxietatea este un termen general pentru câteva tulburări care provoacă nervozitate, teamă, reÈ›inere È™i îngrijorare. Aceste tulburări afectează modul în care ne simÈ›im È™i ne comportăm, iar, ele pot gravita de la niÈ™te simptome uÈ™oare de anxietate la o anxietate persistentă, aparent incontrolabilă È™i copleÈ™itoare. Atunci când apar tot mai des simptome de groază excesivă È™i iraÈ›ională față de situaÈ›iile de zi cu zi, iar când anxietatea interferează cu activitățile zilnice, este posibil să resimÈ›i o tulburare de anxietate. (1)
În jur de 8% dintre copii È™i adolescenÈ›i se confruntă cu o tulburare de anxietate, iar majoritatea persoanelor dezvoltă aceste simptome înainte de vârsta de 21 de ani. Dintre aceÈ™tia, doar o treime primesc tratament, chiar dacă tratamentele sunt accesibile.
În plus, potrivit OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății (OMS), 1 din 13 persoane, la nivel global, suferă de anxietate. OMS raportează că tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente tulburări mentale la nivel mondial, iar fobia specifică, tulburarea depresivă majoră È™i fobia socială sunt cele mai frecvente tulburări de anxietate. (2)
Respirația poate contribui la starea de anxietate și de panică
RespiraÈ›ia poate fi cea mai rapidă cale spre relaxare. Atunci când respiraÈ›ia încetineÈ™te, se schimbă semnalele din creier care provoacă apariÈ›ia anxietății. Oamenii de È™tiință au descoperit acest lucru atunci când au experimentat pe È™oareci È™i au modificat genetic neuronii specifici din creierul lor pentru a izola efectele lor asupra respiraÈ›iei. (3)
Majoritatea oamenilor nu sunt cu adevărat conÈ™tienÈ›i de modul în care respiră, dar, în general, există două tipuri de modele de respiraÈ›ie:
- Respirație toracică (piept)
- Respirație diafragmatică (abdominală).
Când oamenii sunt anxioÈ™i, au tendinÈ›a de a respira rapid È™i superficial, ceea ce poartă denumirea de respiraÈ›ie toracică. Aceasta cauzează un flux neregulat de oxigen È™i de dioxid de carbon în organism, ceea ce duce la creÈ™terea ritmului cardiac, ameÈ›eală, tensiune musculară È™i alte senzaÈ›ii fizice. Sângele nu este oxigenat corespunzător È™i acest lucru poate semnala un răspuns la stres care contribuie la anxietate È™i atacuri de panică.
Data viitoare când te simÈ›i neliniÈ™tit încercă această tehnică de relaxare simplă:
- Inspiră încet È™i profund prin nas. Păstrează umerii relaxaÈ›i. Abdomenul tău ar trebui să se extindă È™i pieptul tău ar trebui să se ridice foarte puÈ›in.
- Expiră încet prin cavitatea bucală. Pe măsură ce elimini aerul, păstrează maxilarul relaxat.
- Repetă acest exerciÈ›iu de respiraÈ›ie timp de câteva minute. (3)
Pe lângă o respiraÈ›ie corectă, există È™i alte câteva modalități prin care poÈ›i calma starea de anxietate.
Păstrează contactul cu realitatea
AminteÈ™te-È›i că, deÈ™i anxietatea este neplăcută, nu te afli în pericol fizic atunci când emoÈ›iile devin puternice. Într-un moment de anxietate, mai ales cu tulburări de panică, oamenii simt că se află în pericol, dar trebuie să te apropii de realitate È™i să te detaÈ™ezi de aceste gânduri.
Fii recunoscător
În timpul unui atac de panică, ia-È›i o clipă pentru a-È›i aprecia sănătatea, familia sau slujba. Creierul nu poate experimenta stresul È™i recunoÈ™tiinÈ›a în acelaÈ™i timp, aÈ™a că aceasta este o modalitate eficientă de a-È›i schimba mentalitatea. Când te simÈ›i stresat, dacă încerci să te gândeÈ™ti la persoanele sau la mijlocele prin care îÈ›i poÈ›i exprima recunoÈ™tinÈ›a pentru ceva în viață, asta începe imediat să se transforme într-o îmbunătățire a stării de anxietate.
Acordă atenție
În acest mod, îÈ™i păstrezi atenÈ›ia asupra lucrurilor din realitate, fără să te pierzi în gânduri care provoacă frică, stres È™i neliniÈ™te. Observă-È›i gândurile È™i senzaÈ›iile pe măsură ce le resimÈ›i È™i încearcă să le readuci la ceea ce se întâmplă în prezent.
Această tehnică are capacitatea de a le redirecÈ›iona - mai degrabă decât de a ne lăsa prinÈ™i în totalitate în acestea - È™i de a ne îndrepta atenÈ›ia asupra oricărui moment actual.
Renunță când lucrurile devin solicitante
Când te simÈ›i copleÈ™it de lucruri pe care nu le puteÈ›i controla, acceptă lucrurile care depășesc nivelul tău de control È™i urmează cursul obiÈ™nuit a ceea ce se întâmplă în momentul actual.
Trebuie să te gândeÈ™ti că va dispărea
Când te simÈ›i complet copleÈ™it de situaÈ›ie, aminteÈ™te-È›i că anxietatea este trecătoare. Când eÈ™ti stresat cronic, te poÈ›i simÈ›i de parcă te-ai îneca în probleme, în timp ce încerci să rămâi pe linia de plutire. Atunci când îÈ›i reaminteÈ™ti că stresul nu este permanent, acest lucru îÈ›i poate oferi liniÈ™te È™i îÈ›i poate acorda energia necesară pentru a rezolva problema È™i a explora soluÈ›iile viabile.
Încurajează-te
Referindu-te la tine ca la persoana la doua, îÈ›i oferi senzaÈ›ia că nu eÈ™ti singur È™i că te poÈ›i ajuta să te calmezi. A doua persoană funcÈ›ionează pentru reducerea stării de neliniÈ™te pentru că te stimulează în a deveni conÈ™tient È™i a acÈ›iona pentru a opri starea în care te afli.
Concentrează-te pe „suficient”
SenzaÈ›ia de stres începe adesea atunci când oamenii simt că nu dispun de resursele necesare pentru a face față cerinÈ›elor care le revin.
Potrivit specialiÈ™tilor, oamenii sunt în mod constant informaÈ›i că nu sunt „suficienÈ›i”. Trebuie să facem mereu mai multe eforturi, să muncim mai mult pentru a fi suficienÈ›i, dar o gândire pozitivă se construieÈ™te pe o atitudine relaxată, spunând: „Sunt exact unde ar trebui să fiu în acest moment”.
Admite atacurile de panică
Prin definiÈ›ie, anxietatea înseamnă că te simÈ›i copleÈ™it de un factor de stres, chiar dacă nu eÈ™ti în pericol imediat. Calmează-te, recunoscând că nu e nevoie să te alarmezi.
Alege să fii pozitiv
FoloseÈ™te-te de o atitudine pozitivă pentru a te încuraja înainte de a începe ziua, astfel încât să poÈ›i reacÈ›iona într-un mod de care eÈ™ti mândru. Spre exemplu, dacă un cuvânt îÈ›i creează o stare de disconfort, ia în considerare complimentele pe care doreÈ™ti să le auzi de la alÈ›ii. Această mentalitate te va ajuta să-È›i dai seama ce te interesează mai mult.
GândeÈ™te-te la beneficii
Fiecare obstacol este o oportunitate, aÈ™adar încearcă să vezi problemele ca o È™ansă pentru a învăța È™i a evolua, mai degrabă decât să te concentrezi asupra potenÈ›ialelor rezultate negative.
Nu te feri de emoțiile tale
Nu lăsa anxietatea să conducă la o stare de dezechilibru. SpecialiÈ™tii încurajează persoanele care suferă de anxietate să participe la activități precum meciul de fotbal sau să ia parte la întâlniri, chiar dacă acestea produc o stare de anxietate. Anxietatea te poate È›ine la distanță la activitățile de zi cu zi È™i te poate exclude din punct de vedere social.
Fă opusul
Atunci când anxietatea te È›ine departe de o activitate socială sau de o prezentare importantă, trebuie să preiei controlul asupra emoÈ›iilor tale È™i să faci opusul a ceea ce mintea ta încearcă să te convingă. (5)
Anxietatea poate afecta oamenii la diferite nivele. Poate afecta, de asemenea, oamenii în diferite faze ale vieÈ›ii lor. Deoarece toată lumea experimentează, din când în când un anumit tip de anxietate, înÈ›elegerea efectului pe care îl are respiraÈ›ia È™i alte tehnici de relaxare asupra anxietății poate uÈ™ura unele dintre simptomele specifice acestei tuburăări. Dacă anxietatea este cauzată de o boală psihică, atunci exerciÈ›iile de calmare a anxietății pot fi utilizate alături de alte tratamente sau medicamente recomandate de un specialist.
2. GLOBALLY, 1 IN 13 SUFFERS FROM ANXIETY. Url: https://www.futurity.org/globally-1-in-13-suffers-from-anxiety/
3. De-stress With Breathing Techniques. Url: https://www.healthywomen.org/content/blog-entry/de-stress-breathing-techniques
4. Learn How to Breathe Properly to Relieve Your Anxiety. Url: https://arpecop.gitlab.io/izteglisi/post/a386931f121d8db997b703b56db493dc/
5. 14 Magic Phrases to Instantly Calm Your Anxiety. Url: https://www.rd.com/health/wellness/phrases-to-calm-anxiety/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Anxietatea si atacul de panica
- S-a vindecat cineva de depresie, anxietate sau atacuri de panica?
- Anxietate. Depresie... Tratament?
- Anxietate, neincredere in mine, griji.
- Cum scapi sau ameliorezi anxietatea naturist sau alternativ?Se poate??
- Am o problema cu sora mea.
- 10 ani de axietate generalizata si atacuri de panica
- Astept pareri! anxietate si lipsa somnului, emotii necontrolate.