Cum pot fi reduse daunele provocate de diabetul gestațional?

©

Autor:

Cum pot fi reduse daunele provocate de diabetul gestațional?
Schimbarea modului de diagnosticare a diabetul gestațional, o afecțiune metabolică apărută în timpul sarcinii, ar putea reduce daunele atât pentru mame, cât și pentru nou născuți, potrivit concluziilor unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland.
Studiul, publicat în jurnalul New England, a inclus peste 4.000 de femei gravide din Noua Zeelandă și a evaluat valorile glicemiei la niveluri mai reduse decât cele folosite în prezent pentru stabilirea unui diagnostic de diabet gestațional. „Tratamentul pentru diabetul gestațional poate îmbunătății sănătatea mamelor și a copiiilor acestora, însă nu este clar care este nivelul de zahăr din sânge ce ar trebui utilizat pentru a pune diagnosticul”, spune autorul principal, profesorul Caroline Crowther.

Femeile incluse în studiu au fost grupate în mod aleatoriu în două grupuri de diagnostic. În primul grup, cercetătorii au utilizat praguri mai reduse ale nivelului zahărului din sânge pentru un diagnostic de diabet gestațional. În consecință, numărul femeilor diagnosticate cu diabet gestațional și care au beneficiat de tratament a fost de două ori mai mare decât în grupul secund. Statistic, 15% dintre femeile din primul grup au fost diagnosticate cu diabet gestațional, față de puțin peste 6% în grupul al doilea (cu un prag mai ridicat de diagnostic).

Comparația între cele două grupuri de femei a arătat că nou născuții ale căror mame au fost diagnosticate cu diabet gestațional folosind praguri mai mici decât cele actuale ale nivelului zahărului din sânge au avut șanse mai reduse de a necesita tratament pentru reducerea glicemiei după naștere. În cazul mamelor, cele din primul grup de studiu au fost mai puțin predispuse să necesite un travaliu indus sau tratamente farmaceutice pentru diabet. În plus, preeclampsia, o tulburare apărută în timpul sarcinii la 5-10% dintre femei, a fost de 10 ori mai puțin prezentă la femeile din primul grup (de doar 0,5%, comparativ cu 5,6%).

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-08-2022 | creare: 26-08-2022 | Vizite: 366
Bibliografie
New research to reduce harm of gestational diabetes, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220823095450.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diabetul gestațional asociat cu depresia, atât la începutul sarcinii, cât și după naștere
  • Riscul de diabet gestațional este mai crescut dacă perioada de concepție este iarna
  • Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum