Cum pot fi antrenate celulele imune pentru a combate infecțiile
Un studiu publicat de către Universitatea California susține că celulele imune ce luptă împotriva microbilor virali și bacterieni, pot fi reprogramate sau „antrenate” pentru a răspunde și mai agresiv la astfel de amenințări. Aceste constatări pot conduce către noi metode de a spori sistemul imunitar.
Studiul publicat în revista Science identifică la nivelul macrofagelor, celule de apărare împotriva infecțiilor, un mecanism cheie care determină cât de bine pot fi antrenate celulele.
Dr. Quen Cheng susține că celulele imune înnăscute pot fi antrenate prin intermediul altor boli sau infecții din trecut, împotriva cărora au luptat pentru organism.
Pentru antrenamentul imunitar depinde modul de înfășurare al ADN-ului. ADN-ul este strâns înfășurat în cromozomi.
Profesorul de microbiologie, Alexander Hoffmann, a declarat că doar anumite regiuni selectate ale ADN-ului și doar anumite gene accesibile sunt capabile să răspundă și să lupte împotriva infecțiilor.
Prin introducerea anumitor agenți patogeni la nivel de macrofage, pot fi desfăcute anumite regiuni de ADN compactate, care vor expune noi gene ce permit celulei să răspundă mai agresiv la următoarea infecție.
Cercetătorii au descoperit o moleculă cheie numită NFB, ce determină dacă desfacerea și expunerea genelor are loc. Activitatea NFB poate fi determinată de stimulul introdus în macrofag.
NFB ajută celulele imune să identifice amenințările primite. Atunci când receptorii de pe celulele imune detectează stimuli externi care amenință organismul, se va activa molecula NFB din interiorul celulei.
Cercetătorii au urmărit astfel activitatea și dinamica moleculelor NFB din macrofage derivate din măduva osoasă, la nivelul șoarecilor sănătoși.
S-a descoperit că NFB poate desface ADN-ul și expunând noi gene pentru combaterea infecțiilor, doar dacă NFB are activitate neoscilantă, însemnând că se mută în nucleul macrofagului și rămâne acolo câteva ore.
Cercetătorii susțin că această descoperire nouă îi va ajuta foarte mult în înțelegera limbajului celular imun.
Pentru a putea înțelege cum funcționează celulele imune, cercetătorii au asociat sistemul imunitar cu un model matematic prin care vor putea obține informații cât mai precise.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni