Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece?

Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece?

©

Autor:

Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece?
Se spune că pielea reflectă starea de sănătate a unei persoane. Pielea femeilor este însă sensibilă la factorii extern: raze solare, temperatură, praf, poluare, aplicarea de produse cosmetice.

Schimbarea anotimpurilor presupune o adecvare a măsurilor de îngrijire pe care le adoptaÈ›i pentru pielea dumneavoastră. Trecerea la sezonul rece vă poate afecta aspectul pielii, dacă nu respectaÈ›i câteva principii de bază.

De ce e pielea mai sensibilă în sezonul rece?

Temperaturile scăzute care pun stăpânire pe termometru toamna È™i iarna presupun în mod implicit È™i o umiditate scăzută a aerului, care se reflectă direct asupra nivelului de hidratare al pielii tale.

De asemenea, vântul mai intens decât de obicei îÈ›i poate usca pielea, făcând-o să devină aspră È™i chiar să se crape, cauzând dureri.

Dacă observi porÈ›iuni în care pielea e mai albicioasă È™i mai aspră sau e înroÈ™ită, simÈ›i iritaÈ›ii în zonele expuse direct frigului, hainele se „agață” de tine când te îmbraci, iar tenul tău pare să respingă orice metodă de înfrumuseÈ›are, sunt semne clare că trebuie să-È›i rezervi mai mult timp pentru îngrijirea pielii.

Ce poți face pentru o piele frumoasă la temeperaturi scăzute?

O piele frumoasă nu se rezumă la un ten luminos; trebuie să te asiguri că È™i pielea de pe corp este îngrijită È™i hidratată. Rezultatul mult dorit se poate obÈ›ine nu numai prin produsele pe care le alegem pentru îngrijire, ci È™i prin anumite comportamente adecvate.

ÎÈ›i oferim câteva sfaturi pe termen lung pe care să le adopÈ›i atunci când vremea rece a sosit.

Ai grijă la trecerile bruște de la rece la cald și invers

Când ajungi acasă în după-amiezile reci, eÈ™ti tentată să te dezbraci degrabă de hainele groase de stradă È™i să reglezi temperatura din casă la un nivel ridicat, pentru a te încălzi. Nu e o idee foarte bună, pentru că pielea, deja supusă la un stres suplimentar, din cauza temperaturilor scăzute, se va usca mai repede. În acest sens, poÈ›i să-È›i instalezi în casă un umidificator, care să te ajute să menÈ›ii un nivel optim al umezelii în interior.
De asemenea, e bine să renunÈ›i treptat la hainele de stradă, până te acomodezi cu noua temperatură.

Atenție la dușurile prea fierbinți

DeÈ™i pare foarte plăcut să te răsfeÈ›i într-o cadă cu apă fierbinte după ce ai venit înfrigurată de la muncă, nu e chiar aÈ™a. O temperatură prea ridicată a apei îÈ›i poate usca de asemenea pielea. Alege mai degrabă un duÈ™ mai scurt, cu apă călduță.
Dacă preferi totuÈ™i o baie mai prelungită, alege câteva opÈ›iuni de băi care îÈ›i răsfață pielea.
Cât despre mâini, recomandarea de a nu folosi apă prea fierbinte este valabilă. De asemenea, încearcă să nu te speli extrem de des, pentru că în acest mod se vor usca mai tare.

Curăță cu grijă

Recomandarea de a-È›i alege produse de curățare pentru corp în acord cu tipul tău de piele e valabilă pe tot parcursul anului, însă în sezonul rece, mai mult ca oricând, evită săpunurile È™i gelurile agresive, cu mult parfum, cât È™i loÈ›iunile tonice care conÈ›in alcool. Sunt de preferat gelurile de duÈ™ cremă, cu proprietăți emoliente, săpunurile cu glicerină È™i loÈ›iunile de curățare pe bază de apă.
În acest mod protejezi pH-ul natural al pielii tale.

Exfoliază pielea uscată

Pielea care a apucat să se usuce foarte tare  adesea nu mai poate fi reparată, aÈ™a că trebuie îndepărtată. FoloseÈ™te exfolianÈ›i blânzi, mai ales când vine vorba de tenul tău. PoÈ›i apela fie la produse exfoliante care se găsesc în comerÈ›, fie poÈ›i prepara acasă amestecuri ieftine È™i eficiente care îndepărtează celulele moarte de pe piele.

Pentru ten, poÈ›i prepara un amestec exfoliant blând din fulgi de ovăz È™i uleiuri esenÈ›iale hidratante, cum este cel de argan, sau poÈ›i folosi miere de albine zaharisită, ori miere de albine în amestec cu zahăr brun. Ai grijă să nu pui prea multă presiune când exfoliezi.

Pentru corp, poÈ›i chiar să faci È™i economii. ZaÈ›ul de la cafea e o variantă foarte bună, la fel ca È™i amestecurile de sare de mare, zahăr brun È™i uleiuri esenÈ›iale, ori chiar făină de mălai. Te poÈ›i ajuta È™i de o lufă, cu care să execuÈ›i miÈ™cări circulare, însă cu blândeÈ›e, pentru a preveni iritaÈ›iile.

Uscarea pielii de pe corp poate accentua problema firelor crescute sub piele, pentru că celule moarte contribuie la formarea acelor mici „umflături” ale foliculului, în care este prins firul de păr. PoÈ›i folosi, în sprijinul acestei probleme, un gel de curățare exfoliant, pe bază de acid salicilic.

Hidratează, hidratează, hidratează

Hidratarea este următorul pas firesc după exfoliere, peste care nu trebuie să sari niciodată. Pe timpul sezonului rece, alege creme de corp mai dense, cu o textură mai grasă. Variante recomandate sunt unturile de corp pe bază de shea, cacao, miere, lapte, cocos, aloe. Aplică-le uniform, însă insistă în zona coatelor È™i în cea a genunchilor, care tind să se usuce mai repede.

Ai grijă de mâinile tale, folosind înainte să ieÈ™i din casă È™i după ce revii o cremă hrănitoare, cu ulei de argan, ulei de măsline, gălbenele, cătină. Dacă observi că mâinile tale tind să se usuce excesiv, poÈ›i lua crema de mâini în geantă, pentru a o reaplica pe timpul zilei.

Tenul este unul din principalii indicatori ai frumuseÈ›ii unei femei. Trebuie să-È›i cunoÈ™ti tipul de ten, pentru a stabili ce fel de cremă să alegi. Tenurile uscate necesită, evident, o hrănire mai intensă, de aceea sunt preferate cremele mai grase, pe când tenurile mixte È™i grase, care tind să producă mai mult sebum decât este necesar, nu trebuie încărcate prea mult.
Nu ieși niciodată din casă fără să fi aplicat cremă hidratantă pe față.

Nu uita de buze! Pielea buzelor este subÈ›ire È™i extrem de sensibilă, aÈ™a că balsamul de buze emolient nu trebuie să-È›i lipsească niciodată. Când eÈ™ti acasă poÈ›i să aplici un strat subÈ›ire de miere albine pe buze, care le va oferi o hidratare intensă, lăsându-È›i buzele moi.

Hidratarea nu presupune însă doar îngrijirea la exterior, ci È™i la interior. Chiar dacă este rece È™i probabil simÈ›i mai rar senzaÈ›ia de sete, nu trebuie să ignori consumul suficient de apă, care hidratează È™i ajută la menÈ›inerea elasticității pielii.

Nu ignora protecția solară

Una dintre cele mai comune greÈ™eli de îngrijire, spun specialiÈ™tii în cosmetică È™i dermatologii, este aceea că „uităm”, odată cu finalul verii, să mai folosim creme cu SPF. Dacă temperaturile nu mai sar de 30 de grade, nu înseamnă că razele soarelui nu ne pot afecta, chiar dacă sunt camuflate de nori. Mai mult, odată ce vine iarna È™i încep ninsorile, razele sunt reflectate mai puternic pe chipul nostru de albul imaculat al zăpezii.
Alege o cremă hidratantă cu un SPF de minimum 15, pentru a proteja tenul de expunerea la soare.

Ai grijă ce porți

Hainele prea groase, din materiale grele, pot să-È›i provoace iritaÈ›ii, dacă le porÈ›i pe toată durata zilei È™i ajungi să te încălzeÈ™ti sau să transpiri. Dacă temperaturile sunt scăzute, poÈ›i face față îmbrăcându-te „stratificat”. Adică în loc să porÈ›i un pulover gros, din lână, direct pe piele, mai bine te îmbraci cu un maiou sau tricou, peste care adaugi o bluză È™i eventual un cardigan sau o jachetă. PoÈ›i face combinaÈ›ii după bunul plac, astfel încât să poÈ›i renunÈ›a uÈ™or la un rând de haine în tipul zile, dacă te simÈ›i inconfortabil.

Nu uita mănuÈ™ile! Pielea de pe mâini tinde să se usuce repede È™i chiar să se crape dacă este expusă direct temperaturilor scăzute, aÈ™a că iarna trebuie întâmpinată cu o pereche de mănuÈ™i confortabile È™i călduroase.

Data actualizare: 17-02-2020 | creare: 25-09-2013 | Vizite: 3878
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: