Curatare ten
©
Autor: Airinei Camelia
Curatarea este un pas foarte important in ingrijirea pielii, iar utilizarea unor produse adecvate tipului de ten poate imbunatati considerabil aspectul pielii. Prin curatarea zilnica a fetei eliminam nu doar machiajul, ci si praful, bacteriile, transpiratia si excesul de ulei adunate peste zi. Dar aceasta rutina a curatarii fetei nu trebuie aplicata doar seara, ci si dimineata.
Se incepe cu ochii, avand grija sa indepartam orice urma de machiaj, daca este cazul. Pe restul fetei miscarile sunt ascendente, sau orizontale, dinspre mijloc spre lateralele fetei. Se poate lasa lotiunea cateva minute pe fata, pentru a dizolva toata murdaria, apoi se indeparteaza cu dischete de bumbac sau celuloza umede. Procesul se repeta pana cand fata este curata. Demachierea poate fi urmata de exfoliere, utilizand produse cu granule abrazive. Atentie la tenul sensibil - se folosesc particule foarte fine.
Baia de aburi este o metoda excelenta de a curata tenul. Tineti fata, cu un prosop peste cap, deasupra unui recipient cu apa sau ceai de musetel fierbinte, timp de aproximativ 8 minute. Apoi stergeti fata cu un prosop si curatati cu lapte si putina zeama de lamaie. Hidratarea este foarte importanta, deoarece apa fierbinte usuca pielea.
Tonifierea ajuta la indepartarea urmelor ramase dupa demachiere si la refacerea pH-ului natural al pielii. Tonicul se aplica cu discheta de bumbac, pe toata suprafata tenului, cu miscari ascendente. Produsele care contin acid glicolic sau alfa hidroxi sunt cele mai bune, in general pentru toate tipurile de ten. Pentru o tonifiere naturala puteti folosi zeama proaspata de castravete cu iaurt pentu tenul uscat si normal, sau albus cu miere si zeama de lamaie pentru tenurile grase.
Daca aveti tenul uscat alegeti o crema hidratanta cu ulei (cum ar fi petrolatum), iar daca aveti tenul gras alegeti o crema pe baza de apa, fara uleiuri. Un ingredient important al cremelor sunt acizii alfa hidroxi pe baza de plante si lapte. Acestia lasa pielea stralucitoare si atenueaza poriii si ridurile fine. Pentru tenurile sensibile sunt benefice produsele non alergenice si fara parfum. In mod ideal, crema de fata trebuie sa contina un factor de protectie minim 10. In caz contrat puteti aplica un produs supimentar, cu factor de protectie solara.
Pentru a aplica metoda curatarii cu ulei aveti nevoie de doua tipuri de ulei. Principalul este uleiul de ricin, cu proprietati antiinflamatoare, de vindecare si de curatare. Deoarece uleiul de ricin este foarte gros, trebuie sa fie diluat in alt ulei, cu o consistenta mai subtire - ulei de floarea soarelui, sau ulei de masline extravirgin, presat la rece. Proportiile orientative ale amestecului pot fi 30 - 70% pentru tenul gras, 20 - 80% pentru tenurile normale si 10 - 90% pentru tenurile uscate.
Curatarea cu ulei se efectueaza seara inainte de culcare si cuprinde urmatorii pasi: Se aplica o cantitate mica de ulei in palme, se amesteca pentru a incalzi uleiul, apoi se aplica pe fata, masand usor, timp de cateva minute. Cand credeti ca s-au curatat toate impuritatile, stergeti uleiul cu o carpa curata, imbibata in apa fierbinte. Aburul apei va deschide porii si va indeparta uleiul eficient. Stergeti fata de mai multe ori, fara a freca. Daca simtiti ca tenul se usuca si "strange", aplicati pe fata umeda cateva picaturi din amestecul de uleiuri, masand.
* Castravetele se regaseste in multe produse cosmetice, fiind un astringent si agent de curatare natural. Florile de soc sunt astringente si promoveaza vindecarea.
* Laptele este cel mai eficient demachiant natural. Se poate aplica pe fata si gat, combinat cu 1 lingurita de sare. Se lasa 2 - 3 minute, apoi se reaplica. Se maseaza miscari circulare, apoi se clateste. Sarea actioneaza ca exfoliant, iar laptele hraneste pielea.
* Sanatatea pielii depinde si de alimentele consumate. O dieta sanatoasa trebuie sa includa urmatoarele vitamine: vitamina A (fructe si legume de culoare galbena, verdeturi cu frunze inchise la culoare, oua, lapte, ficat), vitamina C (citrice, rosii, brocoli, ardei verzi, conopida, capsuni), vitamina D (carne grasa de peste, ulei de peste), vitamina E (uleiuri vegetale, seminte, verdeturi, cereale integrale), precum si acizi grasi esentiali (somon, ton) .
1. Demachiant: Se formeaza o pasta din 1/2 ceasca fulgi de ovaz sau porumb si iaurt simplu. Se aplica pe piele, masand circular, apoi se clateste cu apa calduta. Se continua cu tonic si crema hidratanta ca de obicei.
2. Tonic: Se amesteca 1/2 lingura alaun, 50g apa de trandafiri si 100g glicerina; se pastreaza la rece.
3. Tonic de castraveti: Se amesteca o bucatica de castravete tocat marunt cu 1/2 ceasca de iaurt si se aplica pe fata. Dupa 10 - 15 minute se clateste.
1. Demachiant: Incalziti la baie marie un amestec din 1/4 ceasca frisca, 1/4 ceasca lapte si 2 linguri flori de musetel uscate sau proaspete. Nu lasati laptele sa fiarba. Apoi lasati 2 ore si strecurati. Pastrati la frigider. In loc de musetel puteti folosi flori de soc sau tei.
2. Tonic de menta: Se fierb 2 maini de frunze de menta in 100g apa. Odata racit, decoctul se aplica pe fata ca tonic.
3. Hidratant: Incalziti la baie marie un amestec din 300g ulei din samburi de caica, 60g unt de cacao si 60g ceara de albine, pana se topesc ceara si untul. Se amesteca pana se formeaza o pasta si se raceste. Se pune in borcanele si se pastreaza la rece.
1. Demachiant: Umeziti 3 linguri de fulgi de ovaz cu cateva picaturi de apa, apoi adaugati 2 linguri de Hammamelis. Aplicati pe fata cu miscari circulare si ascendente. Clatiti cu apa calduta din abundenta.
2 Demachiant: Infierbantati 1/2 ceasca lapte batut cu 2 linguri de seminte de in zdrobite, timp de 30 de minute. Luati de pe foc si lasati timp de 2 ore. Strecurati, raciti si pastrati la rece pana la 2 saptamani.
3. Tonic: Amestecati 100g alcool cu apa distilata si 1/2 lingura alaun. Pastrati la rece.
4. Tonic: Bateti 1 albus pana se intareste, apoi adaugati 1 lingura miere. Mai bateti putin apoi adaugati 1 lingura zeama de lamaie. Aplicati pe fata si gat, evitand zona ochilor si buzele. Lasati 10 minute, apoi clatiti cu apa calda.
1. Demachiant: Se fierbe si se lasa la infuzat pentru cateva ore 1 ceasca de musetel intr-o ceasca de lapte. Se strecoara si se adauga 4 linguri de miere si 8 linguri de fulgi de grau. Se poate pastra la rece pana la 1 saptamana.
2. Demachiant: Incalziti la baie marie un amestec din 1/4 ceasca frisca, 1/4 ceasca lapte si 2 linguri flori de musetel uscate sau proaspete. Nu lasati laptele sa fiarba. Apoi lasati 2 ore si strecurati. Pastrati la frigider. In loc de musetel puteti folosi flori de soc sau tei.
Demachierea
Demachierea reprezinta cea mai eficienta metoda de a indeparta praful, impuritatile si celulele moarte de la suprafata pielii. Acest ritual este obligatoriu pentru sanatatea tenului, chiar daca nu se folosesc produse de machiaj. Frecventa cu care curatam tenul depinde de nevoile specifice fiecarui tip de ten; in general trebuie sa demachiem fata in mod obligatoriu dimineata si seara. Puteti alege dintr-o varietate de produse si forme - gel, spuma, lotiuni cremoase, etc. Produsele cu alcool sau sub forma de spuma se folosesc la tenurile grase, iar cu cat tenul este mai uscat se folosesc produse mai cremoase.Se incepe cu ochii, avand grija sa indepartam orice urma de machiaj, daca este cazul. Pe restul fetei miscarile sunt ascendente, sau orizontale, dinspre mijloc spre lateralele fetei. Se poate lasa lotiunea cateva minute pe fata, pentru a dizolva toata murdaria, apoi se indeparteaza cu dischete de bumbac sau celuloza umede. Procesul se repeta pana cand fata este curata. Demachierea poate fi urmata de exfoliere, utilizand produse cu granule abrazive. Atentie la tenul sensibil - se folosesc particule foarte fine.
Baia de aburi este o metoda excelenta de a curata tenul. Tineti fata, cu un prosop peste cap, deasupra unui recipient cu apa sau ceai de musetel fierbinte, timp de aproximativ 8 minute. Apoi stergeti fata cu un prosop si curatati cu lapte si putina zeama de lamaie. Hidratarea este foarte importanta, deoarece apa fierbinte usuca pielea.
Tonifierea
Tonicele cuprind produse revigorante si astringenti, de obicei pe baza de alcool si apa. Pot contine si glicerina, Hammamelis, mentol, camfor, acid boric, apa de trandafiri sau alaun. Alcoolul usuca pielea, asadar nu se recomanda tenuriloruscate sau sensibile. Produsele tonice si astringente nu micsoreaza porii, desi producatorii pot pretinde acest lucru.Tonifierea ajuta la indepartarea urmelor ramase dupa demachiere si la refacerea pH-ului natural al pielii. Tonicul se aplica cu discheta de bumbac, pe toata suprafata tenului, cu miscari ascendente. Produsele care contin acid glicolic sau alfa hidroxi sunt cele mai bune, in general pentru toate tipurile de ten. Pentru o tonifiere naturala puteti folosi zeama proaspata de castravete cu iaurt pentu tenul uscat si normal, sau albus cu miere si zeama de lamaie pentru tenurile grase.
Hidratarea
Toate tipurile de ten au nevoie de hidratare, pentru a reface continutul de apa din piele si pentru a-i reda elasticitatea si aspectul matasos. Crema hidratanta se aplica cu buricele degetelor, cu miscari ascendente si dinspre mijloc spre lateralele fetei. Nu abuzati - prea multa crema poate bloca porii si duce la puncte negre sau acnee. Nu uitati de gat si zona decolteului.Daca aveti tenul uscat alegeti o crema hidratanta cu ulei (cum ar fi petrolatum), iar daca aveti tenul gras alegeti o crema pe baza de apa, fara uleiuri. Un ingredient important al cremelor sunt acizii alfa hidroxi pe baza de plante si lapte. Acestia lasa pielea stralucitoare si atenueaza poriii si ridurile fine. Pentru tenurile sensibile sunt benefice produsele non alergenice si fara parfum. In mod ideal, crema de fata trebuie sa contina un factor de protectie minim 10. In caz contrat puteti aplica un produs supimentar, cu factor de protectie solara.
Metoda de curatare cu ulei
Pentru curatarea tenului trebuie sa evitam produsele care indeparteaza in exces uleiurile naturale din piele. Cu cat pielea este mai privata de aceste uleiuri, cu atat incearca sa compenseze, producand si mai mult ulei, rezultand un ten tot mai gras. Pornind de la acest fapt, s-a inventat o metoda de curatare a tenului cu ulei. In general, multe persoane se feresc sa aplice ulei pe fata, crezand ca acesta ingrasa tenul si produce cosuri si puncte negre. Din potriva insa, uleiul aplicat pe piele dizolva uleiurile si impuritatile ce blocheaza porii, curatand fata. Se adauga si o baie de aburi, care va indeparta uleiul cu usurinta.Pentru a aplica metoda curatarii cu ulei aveti nevoie de doua tipuri de ulei. Principalul este uleiul de ricin, cu proprietati antiinflamatoare, de vindecare si de curatare. Deoarece uleiul de ricin este foarte gros, trebuie sa fie diluat in alt ulei, cu o consistenta mai subtire - ulei de floarea soarelui, sau ulei de masline extravirgin, presat la rece. Proportiile orientative ale amestecului pot fi 30 - 70% pentru tenul gras, 20 - 80% pentru tenurile normale si 10 - 90% pentru tenurile uscate.
Curatarea cu ulei se efectueaza seara inainte de culcare si cuprinde urmatorii pasi: Se aplica o cantitate mica de ulei in palme, se amesteca pentru a incalzi uleiul, apoi se aplica pe fata, masand usor, timp de cateva minute. Cand credeti ca s-au curatat toate impuritatile, stergeti uleiul cu o carpa curata, imbibata in apa fierbinte. Aburul apei va deschide porii si va indeparta uleiul eficient. Stergeti fata de mai multe ori, fara a freca. Daca simtiti ca tenul se usuca si "strange", aplicati pe fata umeda cateva picaturi din amestecul de uleiuri, masand.
Retete naturale pentru produse de curatare a pielii
* Demachiant - Intr-o cana de apa care fierbe se adauga 2 linguri de frunze uscate si maruntite de menta si se lasa 7 - 10 minute. Dupa ce se raceste se strecoara, in lichid adaugandu-se 1 lingura de extract de castravete sau castravete maruntit, 2 linguri de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de ulei de migdale si 2 linguri de praf de migdale (in cazul in care doriti sa si exfoliati pielea) . Se amesteca si se aplica pe corp sau fata ca un sapun lichid, apoi se clateste cu apa calda. Alternati cu un dus rece. Puteti pastra amestecul la rece, timp de 2 zile.* Castravetele se regaseste in multe produse cosmetice, fiind un astringent si agent de curatare natural. Florile de soc sunt astringente si promoveaza vindecarea.
* Laptele este cel mai eficient demachiant natural. Se poate aplica pe fata si gat, combinat cu 1 lingurita de sare. Se lasa 2 - 3 minute, apoi se reaplica. Se maseaza miscari circulare, apoi se clateste. Sarea actioneaza ca exfoliant, iar laptele hraneste pielea.
* Sanatatea pielii depinde si de alimentele consumate. O dieta sanatoasa trebuie sa includa urmatoarele vitamine: vitamina A (fructe si legume de culoare galbena, verdeturi cu frunze inchise la culoare, oua, lapte, ficat), vitamina C (citrice, rosii, brocoli, ardei verzi, conopida, capsuni), vitamina D (carne grasa de peste, ulei de peste), vitamina E (uleiuri vegetale, seminte, verdeturi, cereale integrale), precum si acizi grasi esentiali (somon, ton) .
Curatare Ten normal
Daca utilizati un produs de curatare a tenului comercial, cautati-le pe cele care contin avocado, nuca de cocos sau germeni de grau, ingrediente naturale potrivite pentru tenurile normale. Exista si cateva retete de lotiuni pentru curatarea tenului pe care le puteti face acasa:1. Demachiant: Se formeaza o pasta din 1/2 ceasca fulgi de ovaz sau porumb si iaurt simplu. Se aplica pe piele, masand circular, apoi se clateste cu apa calduta. Se continua cu tonic si crema hidratanta ca de obicei.
2. Tonic: Se amesteca 1/2 lingura alaun, 50g apa de trandafiri si 100g glicerina; se pastreaza la rece.
3. Tonic de castraveti: Se amesteca o bucatica de castravete tocat marunt cu 1/2 ceasca de iaurt si se aplica pe fata. Dupa 10 - 15 minute se clateste.
Curatare Ten uscat
In primul rand evitati apa fierbinte pentru curatarea fetei si a gatului, precum si lotiunile care indeparteaza uleiurile naturale din piele. Cautati produse de curatare cremoase, cu ingrediente naturale cum ar fi uleiurile de migdale, masline sau jojoba. Folositi un exfoliant delicat pentrua indeparta celulele moarte, masand usor.1. Demachiant: Incalziti la baie marie un amestec din 1/4 ceasca frisca, 1/4 ceasca lapte si 2 linguri flori de musetel uscate sau proaspete. Nu lasati laptele sa fiarba. Apoi lasati 2 ore si strecurati. Pastrati la frigider. In loc de musetel puteti folosi flori de soc sau tei.
2. Tonic de menta: Se fierb 2 maini de frunze de menta in 100g apa. Odata racit, decoctul se aplica pe fata ca tonic.
3. Hidratant: Incalziti la baie marie un amestec din 300g ulei din samburi de caica, 60g unt de cacao si 60g ceara de albine, pana se topesc ceara si untul. Se amesteca pana se formeaza o pasta si se raceste. Se pune in borcanele si se pastreaza la rece.
Curatare Ten gras
Curatati tenul de 2 - 3 ori pe zi si evitati produsele cuceara, deoarece blocheaza porii. Folositi masti care echilibreaza nivelul uleiurilor din piele.1. Demachiant: Umeziti 3 linguri de fulgi de ovaz cu cateva picaturi de apa, apoi adaugati 2 linguri de Hammamelis. Aplicati pe fata cu miscari circulare si ascendente. Clatiti cu apa calduta din abundenta.
2 Demachiant: Infierbantati 1/2 ceasca lapte batut cu 2 linguri de seminte de in zdrobite, timp de 30 de minute. Luati de pe foc si lasati timp de 2 ore. Strecurati, raciti si pastrati la rece pana la 2 saptamani.
3. Tonic: Amestecati 100g alcool cu apa distilata si 1/2 lingura alaun. Pastrati la rece.
4. Tonic: Bateti 1 albus pana se intareste, apoi adaugati 1 lingura miere. Mai bateti putin apoi adaugati 1 lingura zeama de lamaie. Aplicati pe fata si gat, evitand zona ochilor si buzele. Lasati 10 minute, apoi clatiti cu apa calda.
Curatare Ten mixt
Acest tip de ten prezinta portiuni uscate si portiuni de piele de tip gras (zona T) . Din acest motiv sunt necesare atat produse pentru tenul gras, cat si produse pentru hidratarea zonelor uscate. Dimineata puteti folosi o lotiune de curatat sub forma de spuma, iar pentru seara utilizati o lotiune de curatat cremoasa.Curatare Ten sensibil
Tenurile sensibile se curata cu lotiuni delicate, laptoase, pe baza de apa. Evitati sapunurile sau gelurile ce contin alcool, conservanti sau acizi puternici. Evitati si produsele exfoliante sua astringente, deoarece pot inflama pielea.1. Demachiant: Se fierbe si se lasa la infuzat pentru cateva ore 1 ceasca de musetel intr-o ceasca de lapte. Se strecoara si se adauga 4 linguri de miere si 8 linguri de fulgi de grau. Se poate pastra la rece pana la 1 saptamana.
2. Demachiant: Incalziti la baie marie un amestec din 1/4 ceasca frisca, 1/4 ceasca lapte si 2 linguri flori de musetel uscate sau proaspete. Nu lasati laptele sa fiarba. Apoi lasati 2 ore si strecurati. Pastrati la frigider. In loc de musetel puteti folosi flori de soc sau tei.
Data actualizare: 22-03-2019 | creare: 25-09-2009 | Vizite: 40828
Bibliografie
1.Skin Care, link: https://www.101lifestyle.com/beauty/bodycare/skin/cleanskin.html2. Cleansing, Toning & Moisturizing Face, link: https://beauty.iloveindia.com/makeup/face-cleansing.html
3. Facial Cleanser: Cleansing milk creams and scrubs, link: https://www.beauty-cosmetic-guide.com/cleansing-milks-creams-scrubs.htm
4. Basic Skin Care Needs, link: https://beauty.about.com/od/skinflaws/a/basicskincare.htm
5. Skin Cleanser: Natural and Herbal Body Cleanser , link: https://www.beauty-cosmetic-guide.com/cleanser.htm
6. The Oil Cleansing Method, link: https://www.theoilcleansingmethod.com/
7. Cleansing Skin Care, link: https://www.buzzle.com/articles/cleansing-skin-care.html
8. Face Care Cleansing - Tips for a Fresh Look, link: https://www.seniorfitness.com/tutorials/Face_Care_Cleansing_Tips_for_a_Fres_1049125_0_article.html
9. Facial Cleansing for Specific Skin Types, link: https://articles.webraydian.com/article8057-Facial_Cleansing_for_Specific_Skin_Types.html
10. Taking Care of Your Face: Cleansing, Toning and Moisturizing, link: https://www.associatedcontent.com/article/335347/taking_care_of_your_face_cleansing.html
11. Cleansing, Toning, Moisturizing, Steps To Youthful Beautiful Skin, link: https://www.geoamaan.com/entry/1/13/
12. Face Care Routine, link: https://www.free-beauty-tips.com/faceroutine.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Am un ten mai alb sensibil si am multe semne pe tot corpul
- Am o multime de puncte negre pe nas de cand ma stiu
- Zynerit - problema ?
- Mi-am spart pielea pe fata
- Vreau sa am fata curata si sa nu mai am puncte negre