Cum influenţează dieta maternă alegerile alimentare ale copilului?
©
Autor: Domșa Dariana
Un studiu publicat în jurnalul Appetite indică faptul că dieta mamei din timpul sarcinii reprezintă un factor important în determinarea sănătăţii nou-născutului după naştere şi a trăsăturilor apetitive (predispoziţii faţă de alimente, ce pot include, printre altele, supraalimentarea emoţională sau consumul rapid al alimentelor) ale copilului la vârsta de cinci ani.
Studiul actual şi-a propus să examineze relaţia potenţială între trăsăturile apetitive la vârsta de cinci ani şi dieta din timpul sarcinii a mamei. Trăsăturile apetitive sunt clasificate ca fiind genetice (precum alimentaţia agitată şi receptivitatea alimentară) sau învăţate din mediul familial (subalimentarea şi supraalimentarea emoţională). În studiu au fost incluse 400 de femei cu vârsta medie de 33 de ani şi un indice de masă corporală matern de aproximativ 25, recrutate înainte de a 18-a săptămână de sarcină.
Pentru a determina calitatea dietei mamelor, cercetătorii au utilizat indicele de alimentaţie sănătoasă alternativă, dezvoltat de către Departamentului de Agricultură al SUA. Potrivit rezultatelor, a fost remarcată o tendinţă mai scăzută a copiilor proveniţi din mame cu indici mai mari în perioada primului şi al celui de-al doilea trimestru de sarcină de a bea sucuri carbogazoase la vârsta de cinci ani.
Studiul actual arată că, indiferent de calitatea alimentaţiei materne, greutatea copilului la naştere şi la vârsta de cinci ani, nu este direct influenţată. O asociere găsită în analiză a fost pentru dorinţa de a bea băuturi cu zaharuri. Studiul a evidenţiat, de asemenea, faptul că femeile cu cea mai proastă dietă erau în general mai tinere şi cu o greutate mai mare. Femeile cu cea mai slabă calitate a dietei erau mai tinere şi aveau o greutate corporală mai mare la prima vedere antenatală şi după cinci ani.
sursa: News Medical
foto: Dusan Petkovic / Shutterstock.com
Studiul actual şi-a propus să examineze relaţia potenţială între trăsăturile apetitive la vârsta de cinci ani şi dieta din timpul sarcinii a mamei. Trăsăturile apetitive sunt clasificate ca fiind genetice (precum alimentaţia agitată şi receptivitatea alimentară) sau învăţate din mediul familial (subalimentarea şi supraalimentarea emoţională). În studiu au fost incluse 400 de femei cu vârsta medie de 33 de ani şi un indice de masă corporală matern de aproximativ 25, recrutate înainte de a 18-a săptămână de sarcină.
Pentru a determina calitatea dietei mamelor, cercetătorii au utilizat indicele de alimentaţie sănătoasă alternativă, dezvoltat de către Departamentului de Agricultură al SUA. Potrivit rezultatelor, a fost remarcată o tendinţă mai scăzută a copiilor proveniţi din mame cu indici mai mari în perioada primului şi al celui de-al doilea trimestru de sarcină de a bea sucuri carbogazoase la vârsta de cinci ani.
Studiul actual arată că, indiferent de calitatea alimentaţiei materne, greutatea copilului la naştere şi la vârsta de cinci ani, nu este direct influenţată. O asociere găsită în analiză a fost pentru dorinţa de a bea băuturi cu zaharuri. Studiul a evidenţiat, de asemenea, faptul că femeile cu cea mai proastă dietă erau în general mai tinere şi cu o greutate mai mare. Femeile cu cea mai slabă calitate a dietei erau mai tinere şi aveau o greutate corporală mai mare la prima vedere antenatală şi după cinci ani.
sursa: News Medical
foto: Dusan Petkovic / Shutterstock.com
Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 353
Bibliografie
A mother`s diet during pregnancy is linked to her child`s food preferences, https://www.news-medical.net/news/20220904/A-mothers-diet-during-pregnancy-is-linked-to-her-childs-food-preferences.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cuplurile părinte-copil afișează amprente neuronale comune în timp ce ascultă povești
- Implant cerebral folosit cu succes pentru restabilirea vederii
- La 60% dintre copiii cu ADHD, o dietă bazată pe consumul unui număr redus de alimente reduce simptomele ADHD
- Cercetări inovatoare oferă o perspectivă asupra mecanismelor migrenei și a potențialelor noi terapii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni