Cum consumul de ouă poate stimula sănătatea inimii
Un studiu publicat în eLife arată cum consumul de ouă poate avea efecte benefice pentru sănătatea inimii, crescând astfel cantitatea de metaboliÈ›i sănătoÈ™i din sângele circulant.
Rezultatele acestui studiu arată că un consum moderat de ouă, mai exact un ou pe zi, poate ajuta la scăderea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
Ouăle reprezintă o sursă bogată în colesterol alimentar, precum È™i o serie de nutrienÈ›i esenÈ›iali. Există însă È™i multe dovezi contradictorii asupra consumului de ouă, dacă reprezintă sau nu beneficii pentru inimă.
Există însă un studiu realizat în anul 2018 È™i publicat în jurnalul Heart, pe un lot de aproximativ jumătate de milion de adulÈ›i din China È™i al cărui rezultat susÈ›ine că cei care au consumat ouă zilnic (aproximativ un ou pe zi) au un risc substanÈ›ial mai mic de boli de inimă È™i accident vascular cerebral, față de cei care au mâncat ouă mai rar.
Cercetătorii acestui studiu È™i-au propus să analizeze rolul jucat de colesterol în asocierea dintre consumul de ouă È™i afecÈ›iunile cardiace.
Astfel, echipa a selectat 4.778 de participanÈ›i la China Kadoorie Biobank, dintre care 3.401 suferă de boală cardiovasculară, iar restul de 1.377 nu. Utilizând rezonanÈ›a magnetică nucleară, s-au putut măsura aproximativ 225 de metaboliÈ›i prezenÈ›i în plasmă, prelevaÈ›i din sângele participanÈ›ilor.
Din acest total de metaboliÈ›i, 24 au fost asociaÈ›i cu consumul de ouă. În urma efectuării analizelor, rezultatele au arătat că persoanele ce au avut un consum moderat de ouă au avut în sânge un nivel mai mare al apo-lipoproteinei A1, cunoscută È™i sub numele de lipoproteină bună sau lipoproteina de înaltă densitate (HDL).
HDL este o lipoproteină cu rol benefic, protejând cordul de posibilele obstrucÈ›ii pe vasele de sânge, ce apar atunci când un individ are o dietă bogată în lipide. Aceste obstrucÈ›ii pot conduce către blocarea circulaÈ›iei sanguine într-un anumit vas de sânge, realizând ulterior ischemie, atacuri de cord sau accident cerebral vascular.
La momentul actual, în China, regulile de sănătate recomandă consumul unui ou zilnic, dar datele reale indică că consumul mediu este chiar mai mic de atât. Acest lucru sugerează că încă necesită strategii suplimentare care să încurajeze consumul de ouă în rândul populaÈ›iei.
sursa: Science Daily
Rezultatele acestui studiu arată că un consum moderat de ouă, mai exact un ou pe zi, poate ajuta la scăderea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
Ouăle reprezintă o sursă bogată în colesterol alimentar, precum È™i o serie de nutrienÈ›i esenÈ›iali. Există însă È™i multe dovezi contradictorii asupra consumului de ouă, dacă reprezintă sau nu beneficii pentru inimă.
Există însă un studiu realizat în anul 2018 È™i publicat în jurnalul Heart, pe un lot de aproximativ jumătate de milion de adulÈ›i din China È™i al cărui rezultat susÈ›ine că cei care au consumat ouă zilnic (aproximativ un ou pe zi) au un risc substanÈ›ial mai mic de boli de inimă È™i accident vascular cerebral, față de cei care au mâncat ouă mai rar.
Cercetătorii acestui studiu È™i-au propus să analizeze rolul jucat de colesterol în asocierea dintre consumul de ouă È™i afecÈ›iunile cardiace.
Astfel, echipa a selectat 4.778 de participanÈ›i la China Kadoorie Biobank, dintre care 3.401 suferă de boală cardiovasculară, iar restul de 1.377 nu. Utilizând rezonanÈ›a magnetică nucleară, s-au putut măsura aproximativ 225 de metaboliÈ›i prezenÈ›i în plasmă, prelevaÈ›i din sângele participanÈ›ilor.
Din acest total de metaboliÈ›i, 24 au fost asociaÈ›i cu consumul de ouă. În urma efectuării analizelor, rezultatele au arătat că persoanele ce au avut un consum moderat de ouă au avut în sânge un nivel mai mare al apo-lipoproteinei A1, cunoscută È™i sub numele de lipoproteină bună sau lipoproteina de înaltă densitate (HDL).
HDL este o lipoproteină cu rol benefic, protejând cordul de posibilele obstrucÈ›ii pe vasele de sânge, ce apar atunci când un individ are o dietă bogată în lipide. Aceste obstrucÈ›ii pot conduce către blocarea circulaÈ›iei sanguine într-un anumit vas de sânge, realizând ulterior ischemie, atacuri de cord sau accident cerebral vascular.
La momentul actual, în China, regulile de sănătate recomandă consumul unui ou zilnic, dar datele reale indică că consumul mediu este chiar mai mic de atât. Acest lucru sugerează că încă necesită strategii suplimentare care să încurajeze consumul de ouă în rândul populaÈ›iei.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 26-05-2022 | creare: 26-05-2022 | Vizite: 596
Bibliografie
Cum consumul de ouă poate stimula sănătatea inimii, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220524124839.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Riscul de evenimente cardiovasculare majore este semnificativ mai mare în rândul bărbaților cu parodontită și disfuncție erectilă
- Utilizarea medicamentelor pentru tensiunea arterială poate duce la o afectare a funcției creierului
- Asocierea dintre constipație și evenimentele cardiovasculare la adulții în vârstă
- Vârsta și starea hormonală reprezintă factori determinanți a rigidității arteriale
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cat de sanatos este oul?
- Alimentatie la bebelus
- Oua, lamaie, miere?
- Ouăle crude pot contribui la prevenirea cancerului
- Băiețelul meu a consumat azi un ou fiert de la Paști făcute în vinerea mare. Se poate întâmpla ceva?
- Oua de prepelita