Metode de screening în cele mai frecvente tipuri de cancer
Screening-ul reprezintă aplicarea unor teste în vederea diagnosticului unor boli aflate într-un stadiu incipient, în momentul în care pacientul este asimptomatic, în vederea instituirii cât mai precoce a tratamentului.
Pentru instituirea unui program de screening, este necesar ca acesta să îndeplinească anumite caracteristici:
- caracteristici ale bolii: efect semnificativ în calitatea vieÈ›ii, prevalenÈ›a să fie suficient de mare pentru a justifica costurile programului, să existe un tratament disponibil, diagnosticul bolii È™i instituirea tratamentului în perioada asimptomatică să reducă morbiditatea È™i mortalitatea;
- caracteristici ale testelor de diagnostic: testul trebuie să fie suficient de sensibil astfel încât să poată diagnostica maladiile într-un stadiu incipient, testul trebuie să fie specific pentru a minimaliza numărul de rezultate fals negative, testul trebuie să fie acceptat de către pacient;
- caracteristici ale populaÈ›iei testate: prevalență suficientă a bolii, accesibilitate la îngrijire medicală ulterioară, disponibilitatea de a urma testele ulterioare necesare È™i a tratamentului. (1, 2, 3)
I. Screening-ul în cancerul mamar
1. Mamografia este o metodă care foloseÈ™te razele X pentru a examina sânii în vederea evidenÈ›ierii unor leziuni neoplazice ale acestora. Mamografia este o explorare deosebit de importantă în ceea ce priveÈ™te detecÈ›ia cât mai precoce a cancerului mamar deoarece cu ajutorul acesteia pot fi evidenÈ›iate leziuni de mici dimensiuni ce nu pot fi puse în evidență la examenul clinic. În timpul mamografiei sânii pacientei sunt comprimaÈ›i uÈ™or între două plăci în timp ce un fascicul de raze X străbate întreaga structură a sânilor. Imaginea obÈ›inută poartă denumirea de mamografie. Studiile au arătat că efectuarea unei mamografii anuale poate duce la detectarea unui cancer mamar într-un stadiu iniÈ›ial, stadiu în care cele mai multe dintre cancerele de sân sunt curabile.
Există totuÈ™i cazuri în care mamografia nu poate aprecia prezenÈ›a sau absenÈ›a unei leziuni. Acest lucru se datorează faptului că există o varietate mare a È›esutului mamar în rândul femeilor. Denistatea crescută a glandei mamare poate pune probleme în examinarea unei mamografii. Prin urmare, pentru un diagnostic corect, sunt folosite È™i alte metode imagistice de explorare a glandei mamare, cum ar fi ecografia mamară sau imaginea prin rezonanță magnetică.
Mamografia foloseÈ™te razele X pentru obÈ›inerea imaginilor, prin urmare la o mamografie pacienta este expusă la o cantitate mică de radiaÈ›ii X. Beneficiile mamografiei sunt mult mai multe decât riscurile expunerii la cantitatea mică de radiaÈ›ii.
2. Examenul clinic al sânilor este o metodă de detectare a anomaliilor acestora. Examenul clinic se efectuează de către doctor, dar este indicat ca acesta să fie făcut È™i de pacientă prin aprecierea consistenÈ›ei, formei, mărimii È™i a simetriei sânilor. Efectuarea periodică a acestuia duce la identificarea cât mai rapidă a unor modificări apărute la nivelul sânului.
3. Mamografia digitală cu tomosinteză sau mamografia 3D este o metodă aprobată, dar nu reprezintă un standard în screening-ul cancerului de sân. Pentru obÈ›inerea imaginilor este folosită, ca în cazul mamografiei, o cantitate redusă de raze X, dar în plus acestea sunt emise din diferite unghiuri astfel încât se obÈ›ine o imagine tridimensională.
4. Ecografia mamară presupune folosirea ultrasunetelor pentru a realiza imagini ale sânilor. Această tehnică poate fi de ajutor în evaluarea unor zone care nu pot fi vizualizate la mamografie. În realizarea tehnicii se aplică un transductor direct pe pielea pe care a fost aplicat un gel. Transductorul colectează sunetele ce se resping de structurile examinate, iar un computer modifică datele colectate È™i le transformă într-o imagine. Ecografia Doppler identifică fluxul de sânge la nivelul unor structuri. În cazul unor tumori ale sânului, ecografia Doppler identifică vascularizaÈ›ia acesteia. (4, 5, 6, 7, 8)
II. Screening-ul în cancerul colorectal
1. Teste pentru diagnosticarea hemoragiilor oculte în fecale. Prin aceste teste pot fi diagnosticate urme de sânge, ce nu sunt vizibile macroscopic, ce pot apărea în lumenul colonului ca urmare a unui cancer colorectal. Aceste teste au fost introduse acum câteva zeci de ani, dar au rămas cele mai folosite teste în screening-ul cancerului colorectal în Europa deoarece ele sunt metode non-invazive de detectare a unei sângerări oculte, sunt ieftine È™i uÈ™or de realizat. TotuÈ™i aceste teste au o sensibilitate redusă de detectare a cancerului colorectal deoarece ele detectează orice hemoragie de la nivelul tractului gastrointestinal, inclusiv cele întâlnite în cadrul bolilor inflamatorii intestinale, a ulcerelor, sau a administrării unor diferite medicamente.
2. Sigmoidoscopia flexibilă este o metodă prin care se poate examina direct suprafaÈ›a colonului pe o distanță de aproximativ 60 de cm de la marginea anală. Cu ajutorul acestei tehnici pot fi observaÈ›i polipii colorectali sau tumori colorectale È™i este posibilă biopsierea tumorilor sau îndepărtarea polipilor. Avantajele tehnicii constau în timpul mult mai scurt de efectuare a tehnicii față de o colonoscopie, iar prepararea colonului înaintea efectuării tehnicii este mai uÈ™oară È™i mai rapidă (se efectuează o clismă cu aproximativ 30 de minute înaintea efectuării tehnicii). Cel mai frecvent această tehnică se face fără anestezie.
3. Colonoscopia reprezintă standardul de aur în screening-ul cancerului colorectal. Cu ajutorul acestei tehnici poate fi observară întreaga suprafață a colonului, de la nivelul orificiului anal până la nivelul cecului È™i valvulei ileocecale. Colonoscopia reprezintă principala metodă de screening al cancerului colorectal în Statele Unite ale Americii, iar în unele țări europene a fost introdusă în screening-ul cancerului colorectal. Sensibilitatea colonoscopiei de detectare a cancerului colorectal È™i a polipilor colonici este de peste 95%. Studiile au arătat că la pacienÈ›ii cărora le-au fost îndepărtaÈ›i polipii colonici, riscul de cancer colorectal a scăzut cu 90%.
Pentru ca un test să fie folosit în screening-ul unei boli, acesta trebuie să îndeplinească mai multe condiÈ›ii: să fie simplu, să fie ieftin È™i să poată fi aplicat tuturor categoriilor de risc. Colonoscopia nu îndeplineÈ™te în totalitate aceste criterii, dar reprezintă standardul de aur al diagnosticului cancerului colorectal. Se consideră că aproximativ 5% din populaÈ›ia tărilor occidentale vor devolta la un anumit moment dat cancer colorectal. Asta înseamnă că 95% din populaÈ›ia acestor țări nu vor face boala. Cu toate acestea, colonoscopia nu poate fi aplicată doar unor anumiÈ›i oameni deoarece etiologia acestui cancer nu este perfect cunoscută È™i prin urmare nu se È™tie cine va dezvolta boala È™i cine nu. (9, 10, 11)
III. Screening-ul în cancerul de col uterin
1. Testul BabeÈ™-Papanicolau presupune recoltarea unor celule de la nivelul colului uterin È™i al vaginului. În realizarea tehnicii se foloseÈ™te o spatulă cu ajutorul căreia celulele sunt preluate de la nivelul colului uterin. Există două procedee prin care celulele preluate pot fi examinate, un procedeu convenÈ›ional È™i un procedeu care presupune inocularea celulelor într-un mediu lichid. Procedeul convenÈ›ional presupune întinderea celulelor colectate pe o lamă de sticlă urmată de prelucrarea È™i examinarea la microscop a acesteia. Cealaltă metodă presupune inocularea celulelor recoltate într-un flacon ce conÈ›ine un lichid. Cu această metodă pot fi efectuate mai multe teste: identificarea HPV, gonoreei sau a infecÈ›iei cu Chlamydia. Se consideră că nu există diferență între cele două tipuri de teste folosite în screening-ul cancerului de col uterin din punct de vedere al sensibilității È™i specificității.
2. Detectarea virusului papiloma uman (HPV) presupune utilizarea unor teste genetice în vederea detectării ADN-ului virusului papiloma uman în serul pacientelor. Testele detectează acele serotipuri de HPV ce prezintă un risc crescut de apariÈ›ie a cancerului de col uterin. Cel mai mare risc de apariÈ›ie a cancerului de col uterin îl repreintă serotipul 16 (HPV-16). Acesta este responsabil de aproximativ 55%-60% de cancerele de col uterin la nivel mondial. Testele de detectare ale HPV se aplică femeilor de peste 30 de ani deoarece femeile sub 30 de ani sunt mai predispuse infecÈ›iilor tranzitorii È™i au o prevalență mai scăzută a apariÈ›iei leziunilor de grad înalt. (12, 13, 14, 15)
IV. Screening-ul în cancerul de prostată
1. Determinarea antigenului specific prostatic (PSA). PSA reprezintă o enzimă ce lichefiază coagulul seminal. Acesta este produs atât de celulele normale, cât È™i de celulele maligne. Cauzele creÈ™terii concentraÈ›iei serice a PSA pot fi multiple, inclusiv prostatită, hiperplazia benignă de prostată sau infecÈ›ie a tractului urinar. Pentru acest test este necesară o probă de sânge venos care va fi trimisă la un laborator unde va fi lucrată, iar rezultatul va veni în decurs de câteva zile. ConcentraÈ›ia PSA în sânge se exprima în nanograme pe mililitru de sânge.
2. Imagistica prin rezonanță magnetică este folosită în diagnosticul, stadializarea È™i planificarea tratamentului în cazul cancerului de prostată. Prin această tehnică se poate localiza È™i pot fi puse în evidență caracteristicile tumorii de prostată. În ultimii ani, imagistica prin rezonanță magnetică a început să fie folosită în prediagnosticul cancerului de prostată, înainte de biopsia tumorii.
2. Sullivan T, et al. Screening for Cancer: Considerations for Low- and Middle-Income Countries. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK343622/
3. Screening Tests. link: https://www.cdc.gov/cancer/dcpc/prevention/screening.htm
4. Cancer Screening. link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/prevention-and-healthy-living/cancer-screening
5. Mammography. link: https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/mammography
6. Mammography. link: https://medlineplus.gov/mammography.html
7. Breast Cancer Screening. link: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=screening-breast
8. Digital Tomosynthesis. link: https://www.breastcancer.org/symptoms/testing/types/dig_tomosynth
9. Colorectal Cancer: Screening. link: https://www.cancer.net/cancer-types/colorectal-cancer/screening
10. Bretthauer M. Colorectal cancer screening. link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1365-2796.2011.02399.x
11. Colorectal cancer screening. link: https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/colorectal-cancer-screening-english-2007.pdf
12. Cervical Cancer Screening. link: https://www.cancer.gov/types/cervical/patient/cervical-screening-pdq#section/_20
13. Schlichte MJ, Guidry J. Current Cervical Carcinoma Screening Guidelines. J. Clin. Med. 2015, 4, 918-932; doi:10.3390/jcm4050918. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4470206/pdf/jcm-04-00918.pdf
14. McGraw SL, Ferrante JM. Update on prevention and screening of cervical cancer. World J Clin Oncol. 2014 Oct 10; 5(4): 744–752. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4129537/
15. Pap test. link: https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/pap-test
16. PSA tests for prostate cancer screening. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0073029/
17. Kohestani K, et al. Prostate cancer screening—when to start and how to screen? Transl Androl Urol. 2018 Feb; 7(1): 34–45. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5861291/
18. Eastham J. Prostate cancer screening. Investig Clin Urol. 2017 Jul; 58(4): 217–219. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494343/
19. Prostate-Specific Antigen (PSA) Test. link: https://www.cancer.gov/types/prostate/psa-fact-sheet
20. PSA testing. link: https://www.nhs.uk/conditions/prostate-cancer/psa-testing/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni