Cum aleg țânțarii cele mai potrivite ținte, în rândul oamenilor?  

©

Autor:

Cum aleg țânțarii cele mai potrivite ținte, în rândul oamenilor?  
Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Institutul Johns Hopkins, a dus la identificarea și cartografierea tuturor receptorilor specializați de pe celulele nervoase ale țânțarilor, receptori care sunt capabili să își ajusteze capacitatea de a detecta mirosuri deosebit de „primitoare” în pielea umană.
Țânțarii sunt unele dintre cele mai periculoase insecte din lume, fiind purtători ai unor boli grave, precum malaria, febra dengue și virusul Zika. În ciuda faptului că ucid anual peste un milion de persoane, până în prezent cercetătorii nu au reușit să stabilească cum anume țânțarii aleg pe cine să muște și pe cine să nu.

Cercetătorii de la Institutul Johns Hopkins au făcut un pas important în dezlegarea acestui mister, prin cartografierea celulelor din antenele țânțarilor, care le ajută pe acestea să detecteze substanțele chimice prezente în transpirație și în alte substanțe prezente pe pielea umană.

Studiul, publicat în revista Cell, a utilizat o tehnică numită RNA sequencing pentru a analiza toate genele active din celulele senzoriale din antenele de țânțari. Cercetătorii au descoperit că aceste celule conțin proteine ​​care detectează diferite substanțe chimice prezente în sudor, cum ar fi acidul lactic și amoniacul, dar și alte substanțe care se găsesc pe pielea umană, cum ar fi acizii grași și compuși organici volatili.

Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că aceste celule senzoriale sunt organizate în grupuri distincte, fiecare fiind specializată în detectarea unor tipuri specifice de substanțe chimice. Modul de organizare a celulelor senzoriale ar putea ajuta țânțarii să aleagă cele mai bune ținte, detectând combinațiile de substanțe chimice care indică o sursă bogată de sânge.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-02-2023 | creare: 24-02-2023 | Vizite: 251
Bibliografie
How Mosquitoes Select the Tastiest Humans, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230221113012.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce țânțarii te preferă pe tine mai mult decât pe alții
  • Mușcătura / înțepatura de păianjen
  • Cum alungă țânțarii unul dintre cele mai vechi insecticide naturale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum