Cum ai grijă de bebeluș în sezonul rece?
Autor: Protesi Elena Adina
Temperaturile scăzute din timpul iernii pot afecta semnificativ starea de sănătate a bebelușului dumneavoastră. Pentru a putea oferi acestuia un mediu propice pentru dezvoltarea sa armonioasă, precum și susținerea sistemului său imunitar în acest sezon, trebuie să țineți cont de anumite sfaturi utile, care vă pot îmbunătăți considerabil calitatea modului de creștere și îngrijire a acestuia.
Riscurile asociate sezonului rece
Bine cunoscut este faptul că sezonul rece reprezintă perioada favorabilă apariției răcelii și a afecțiunilor respiratorii, fiind asociat cu scăderea imunității și creșterea riscului de contactare a infecțiilor.
În plus, conform unor studii britanice realizate în anul 2009, publicate în „The New England Journal of Medicine”, este sugerată ideea că aerul rece pătruns la nivelul căilor respiratorii nazale are un efect de neutralizare asupra sistemului imun local. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este faptul că sugarii, precum și copiii cu vârste fragede, prezintă un risc mai mare decât adulții și adolescenții de a dezvolta infecții respiratorii în sezonul rece. [1]
O altă ipoteză susținută de către cercetători este că anotimpul rece și temperaturile scăzute nu reprezintă cauza primordială a răcelilor, ci aceasta este reprezentată de preponderența virusurilor gripale în această perioadă.
Cele mai frecvente probleme de sănătate care apar la copii iarna
O importanță deosebită trebuie acordată afecțiunilor comune întâlnite în rândul sugarilor în timpul iernii cu recunoașterea apariției acestora și prevenirea într-un mod cât mai eficace.
Astfel, afecțiunile descrise frecvent în timpul iernii sunt reprezentate de:
- viroze, asociate frecvent cu virusul sincițial respirator și virusul Influenza de tip A sau B;
- gastroenterita virală;
- hipotermia;
- degerăturile.
Virozele respiratorii sunt frecvent însoțite de manifestări precum tusea, febra, rinoreea, strănutul, pierderea apetitului. În rândul bebelușilor apariția acestor simptome poate avea un efect major asupra alterării stării generale de sănătate. Inițial, tusea nu ridică probleme, aceasta reprezentând un reflex de apărare și eliminare a posibililor agenți iritanți ai mucoasei, însă în momentul în care aceasta devine persistentă, poate deveni amenințătoare de viață prin blocarea căilor aeriene, urmată de compromiterea respirației. Astfel, trebuie acordată o importanță deosebită în urmărirea schimbării de stare a bebelușului dumneavoastră.
Starea febrilă reprezintă un alt mecanism de apărare a organismului al cărui scop este combaterea infecțiilor. Starea febrilă poate fi decelată prin următoarele aspecte:
- bebelușul este fierbinte la atingere;
- pomeții sunt roșii;
- bebelușul este transpirat.
La bebeluși, febra reprezintă un semn alarmant deoarece sistemul imunitar nu este complet dezvoltat, având drept consecință efecte negative asupra organismului. În acest sens, recomandăm de urgență adresarea către medicul specialist.
Medicația antipiretică, precum și cea antalgică nu se administrează nou-născuților acasă, ci în cadrul unei unități spitalicești și doar la recomandarea medicului. În astfel de condiții, bebelușului i se poate administra în mod regulat lapte matern sau formula, pentru a evita deshidratarea.
Gastroenterita virală, afecțiune patologică acută frecvent întâlnită în rândul sugarilor și copiilor mici, debutează în mod obișnuit cu vărsături, urmate de apariția diareei, letargie și stare febrilă accentuată.
Adenovirusurile sunt adesea răspunzătoare pentru apariția acestei patologii. Cele mai severe cazuri sunt întâlnite între 3-18 luni, însă afecțiunea poate cuprinde toate categoriile de vârstă. În cazul apariției acestei stări patologice, hidratarea reprezintă elementul cheie. [4]
Hipotermia este definită drept o manifestare patologică a organismului uman, care apare în momentul în care temperatura corporală scade. Cauza principală este expunerea îndelungată la temperaturile scăzute ale mediului înconjurător. În rândul nou-născuților, dar și a copiilor apare precoce. Îmbrăcămintea neadecvată, precum și hainele ude sunt factori care favorizează instalarea hipotermiei.
În momentul în care acest fenomen are loc, semnele apărute pot fi observate cu ușurință, fiind reprezentate de:
- tremurături;
- tentă violacee a buzelor;
- letargie.
Dacă suspicionați instalarea hipotermiei copilului, apelați serviciul de urgență, iar în acest timp aduceți copilul în încăperi încălzite, îndepărtați hainele ude, dacă este cazul, și schimbați-le cu unele calde și uscate. Important de reținut este faptul că temperatura corpului va scădea considerabil doar în cazurile severe.
Degerăturile sunt consecința afectării tegumentare și a țesuturilor moi, de către temperaturile scăzute ale mediului înconjurător. Degerăturile tind să afecteze extermitățile, precum degetele mâinilor și picioarelor, urechile, nasul. Inspecția lor poate decela paloare. În eventualitatea în care suspicionați apariția acestei stări, aduceți copilul în încăperi încălzite și plasați părțile corpului afectate în apă călduță, nu fierbinte. Evitați să frecați cu mâinile aceste zone, indicat fiind să aplicați comprese calde. [3]
Mecanismele fiziologice ale organismului care intervin în combaterea frigului
În sezonul rece, corpul uman se poate adapta la temperaturile scăzute ale mediului înconjurător generând energia și căldura necesară. Unul dintre mecanismele de adaptare este reprezentat de vasoconstricția (micșorarea diametrului) vaselor sanguine și șuntarea sângelui către viscere. În cazul temperaturilor moderate acest fenomen este benefic, deoarece stimulează vasele de sânge cu menținerea temperaturii corpului și protejarea organelor interne. Însă, acest aspect poate avea efecte negative asupra extermităților, care pot fi predispuse la degerături.
Un alt mecanism de apărare este reprezentat de tremurături. Mișcările rapide de contracție ale musculaturii eliberează căldura necesară corpului pentru a-și menține temperatura constantă, fără pierderi semnificative.
În ceea ce privește particularitățile funcționale ale bebelușilor față de adulți, aceștia, deși sunt mai susceptibili la prezentarea semnelor asociate temperaturilor scăzute, prezintă mai mult țesut adipos brun, care este considerat un mare generator de căldură. [1]
Menținerea sănătății bebelușului
Referitor la modalitățile de îngrijire și măsurile de profilaxie necesare menținerii unei stări generale corespunzătoare a bebelușului în timpul sezonului rece, recomandăm vaccinarea antigripală, alăptarea, precum și utilizarea adecvată a tipului de îmbrăcăminte.
Inocularea nou-născutului reprezintă o metodă profilactică importantă, a cărei repercusiune vizează buna stare a copilului în ceea ce privește expunerea sa la factorii înconjurători. Sugarilor cu vârsta de 6 luni sau mai mari le poate fi indicată administrarea unui vaccin de tip Influenza, care va reduce în proporție de 80% stările gripale, ce au preponderență în lunile ianuarie, februarie, martie. [3]
În plus, este recomandată vaccinarea femeilor însărcinate din trimestrul trei de sarcină. Scopul acestei metode este protecția mamei și a fătului împotriva infecțiilor, acesta din urmă primind în mod pasiv anticorpii mamei prin intermediul placentei, în timpul sarcinii, precum și post-partum, în cadrul îngrijirii maternale.
Alăptarea are un rol protector asupra bebelușului în primul an de viață, deoarece anticorpii materni benefici susținerii sistemului imunitar al copilului sunt transmiși de la mamă la făt prin intermediul laptelui matern. În acest sens, este indicată alăptarea în timpul iernii fără a fi întreruptă, iar dacă este posibil, prelungirea sa până în lunile de primăvară. [2]
Academia Americană de Pediatrie recomandă mamelor alegerea unui tip de îmbrăcăminte adecvat, prin protejarea bebelușului cu mai multe straturi subțiri, ce au drept scop menținerea temperaturii corporale. Trebuie ținut cont de regula conform căreia bebelușii și copiii au nevoie de un strat în plus de îmbrăcăminte, față de adulți, în aceleași condiții de vreme. [3]
2. Sfaturi pentru sezonul rece, link: https://www.schneider.org.il/?CategoryID=1011&ArticleID=3266
3. Sfaturi de îngrijire iarna, link: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/news-features-and-safety-tips/pages/Winter-Safety-Tips.aspx
4. Cele mai comune afecțiuni ale copiilor din timpul iernii, link: https://www.dailystrength.org/health_blogs/dr-jeremy/article/the-most-common-winter-illnesses-for-children
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum