COVID-19 poate crește riscul de afecțiuni psihiatrice
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Oregon arată că pacienÈ›ii care au fost infectaÈ›i cu virusul SARS-CoV-2 prezintă o creÈ™tere cu aproximativ 25% a riscului de a dezvolta o tulburare de natură psihiatrică în cele patru luni ulterioare infecÈ›iei, față de persoanele care sunt infectate cu afecÈ›iuni virale ale tractului respirator de alte etiologii. Conform doctorului Lauren Chan, faptul că boala COVID-19 poate determina astfel de efecte asupra sănătății este cunoscut, însă cercetarea prezentă certifică un efect mai mic al acesteia decât cele reieÈ™ite din lucrările anterioare.
În vederea realizării studiului, oamenii de È™tiință au utilizat date provenite de la National COVID Cohort Collaborative, ce a conÈ›inut 46.610 persoane care au suferit infecÈ›ii ale tractului respirator, unele dintre ele fiind cauzate de coronavirus, iar altele de diferiÈ›i agenÈ›i etiologici, astfel încât să se formeze un grup de control pentru compararea rezultatelor. Astfel, specialiÈ™tii au analizat ratele diagnosticărilor de natură psihiatrică în intervalele de la ziua 21 până la ziua 120 de la infectare È™i de la 120 până la un an, cu menÈ›iunea că pacienÈ›ii pe care i-au selectat pentru această lucrare nu prezentaseră nicio patologie psihiatrică anterioară.
Conform oamenilor de È™tiință, pacienÈ›ii ce fuseseră infectaÈ›i cu SARS-CoV-2 au prezentat o rată de dezvoltare a unei tulburări psihiatrice de 3,8%, în timp ce persoanele care suferiseră de infecÈ›ii respiratorii de altă etiologie obÈ›inuseră un procent de 3%. AceÈ™tia explică faptul că diferenÈ›a de 0,8% înseamnă, de fapt, raportată la numărul real de persoane care au fost în fiecare categorie, o creÈ™tere a riscului relativ cu 25% la persoanele care suferiseră de COVID-19.
Doctorul Chan afirmă că studiul oferă o viziune de ansamblu unică asupra efectelor pe termen lung a infecÈ›iei cu coronavirusul apărut în anul 2019, întrucât acesta a fost bazat pe date provenite din Statele Unite ale Americii în întregimea lor, oferind informaÈ›ii preÈ›ioase în legătură cu necesitatea ca pacienÈ›ii È™i furnizorii de servicii medicale, deopotrivă, să fie mai atenÈ›i la posibilele probleme de natură psihiatrică pe care le-ar putea întâlni în contextul infecÈ›iei cu SARS-CoV-2. Autorul sfătuieÈ™te persoanele care au prezentat COVID-19 la un moment dat să caute ajutor dacă simt anxietate sau alte schimbări psihice, deoarece niciodată nu strică o verificare a bunăstării mentale.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Insomnie după Covid 19
- Insomnie dupa Covid
- Căderea excesivă a parului dupa Covid
- Probleme respiratorii postcovid
- Simptome post Covid
- Simtul mirosului
- Probleme plamani
- Interpretare radiografie post covid
- Mici bule de emfizem - plamani ca o bucata de cascaval cu gauri