Consumul zilnic de căpșuni ar putea reduce riscul de demență la persoanele de vârsta a doua
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati au descoperit că consumul zilnic de căpșuni ar putea ajuta la reducerea riscului de demență pentru anumite populații de vârstă mijlocie. Această descoperire este o continuare a cercetărilor anterioare care indicau beneficiile adăugării afinelor în dieta zilnică pentru a scădea riscul de demență la bătrânețe.
Studiul, publicat în revista Nutrients, se bazează pe date epidemiologice care sugerează că un consum regulat de căpșuni sau afine încetinește declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea. Căpșunile, la fel ca afinele, conțin antioxidanți numiți antocianine, care sunt implicați în beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea metabolică și cognitivă. De asemenea, căpșunile conțin ellagitannine și acid elagic, micronutrienți asociați cu beneficii pentru sănătate.
Studiul a inclus 30 de pacienți supraponderali, cu vârste între 50 și 65 de ani, care prezentau plângeri legate de declin cognitiv ușor. Acești pacienți, care au un risc crescut de demență la bătrânețe, au fost rugați să evite consumul de fructe de pădure, cu excepția unui pachet zilnic de pudră de supliment care trebuia amestecat cu apă și consumat la micul dejun. Jumătate dintre participanți au primit pudră ce conținea echivalentul unei căni de căpșuni întregi, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo.
Pe parcursul a 12 săptămâni, au fost evaluate abilitățile cognitive ale participanților, starea lor de spirit, simptomele depresive și datele metabolice. Grupul tratat cu pudră de căpșuni a prezentat o îmbunătățire a abilităților executive, manifestată prin reducerea interferenței memoriei și o reducere semnificativă a simptomelor depresive.
Deși alte studii au arătat îmbunătățiri ale măsurătorilor metabolice, cum ar fi nivelurile mai scăzute de insulină, acest studiu nu a găsit efecte asupra sănătății metabolice a pacienților.
Cercetările viitoare ar trebui să includă eșantioane mai mari de participanți și doze diferite de suplimentare cu căpșuni. Krikorian sugerează că tratamentul cu căpșuni ar putea îmbunătăți funcția cognitivă prin reducerea inflamației din creier, în special în cazul persoanelor supraponderale și prediabetice, unde inflamația poate contribui la deteriorarea abilităților executive.
sursa: News Medical
Studiul, publicat în revista Nutrients, se bazează pe date epidemiologice care sugerează că un consum regulat de căpșuni sau afine încetinește declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea. Căpșunile, la fel ca afinele, conțin antioxidanți numiți antocianine, care sunt implicați în beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea metabolică și cognitivă. De asemenea, căpșunile conțin ellagitannine și acid elagic, micronutrienți asociați cu beneficii pentru sănătate.
Studiul a inclus 30 de pacienți supraponderali, cu vârste între 50 și 65 de ani, care prezentau plângeri legate de declin cognitiv ușor. Acești pacienți, care au un risc crescut de demență la bătrânețe, au fost rugați să evite consumul de fructe de pădure, cu excepția unui pachet zilnic de pudră de supliment care trebuia amestecat cu apă și consumat la micul dejun. Jumătate dintre participanți au primit pudră ce conținea echivalentul unei căni de căpșuni întregi, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo.
Pe parcursul a 12 săptămâni, au fost evaluate abilitățile cognitive ale participanților, starea lor de spirit, simptomele depresive și datele metabolice. Grupul tratat cu pudră de căpșuni a prezentat o îmbunătățire a abilităților executive, manifestată prin reducerea interferenței memoriei și o reducere semnificativă a simptomelor depresive.
Deși alte studii au arătat îmbunătățiri ale măsurătorilor metabolice, cum ar fi nivelurile mai scăzute de insulină, acest studiu nu a găsit efecte asupra sănătății metabolice a pacienților.
Cercetările viitoare ar trebui să includă eșantioane mai mari de participanți și doze diferite de suplimentare cu căpșuni. Krikorian sugerează că tratamentul cu căpșuni ar putea îmbunătăți funcția cognitivă prin reducerea inflamației din creier, în special în cazul persoanelor supraponderale și prediabetice, unde inflamația poate contribui la deteriorarea abilităților executive.
sursa: News Medical
Data actualizare: 04-11-2023 | creare: 04-11-2023 | Vizite: 635
Bibliografie
Daily strawberry consumption could help reduce dementia risk for middle-aged individuals, link: https://www.news-medical.net/news/20231101/Daily-strawberry-consumption-could-help-reduce-dementia-risk-for-middle-aged-individuals.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Durere de cap si ureche
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)