Consumul moderat de alcool afectează creierul și poate duce la declin cognitiv

©

Autor:

Consumul moderat de alcool afectează creierul și poate duce la declin cognitiv
Un studiu recent publicat în PLOS Medicine a arătat că minimum șapte unități de alcool pe săptămână sunt asociate acumulării de fier în creier. Această acumulare crește riscul de boli precum Parkinson și Alzheimer. (1)
Aceasta este doar cel mai recent studiu de acest fel care arată că inclusiv un consum moderat de alcool poate afecta sănătatea creierului. (2)

Pentru această cercetare oamenii de știință au avut o plajă de peste 20.000 de voluntari din Regatul Unit. Creierul acestora a fost supus la RMN iar în cazul a aproximativ 7.000 de persoane s-a realizat și scanarea ficatului pentru a determina nivelul de fier.

Dintre participanți, vârsta medie era de 55 de ani iar 48,6% erau femei. Aceștia consumau, în medie, 18 unități de băutură pe săptămână.

Pentru a înțelege ce înseamnă rezultatele studiului este important să știm ce înseamnă aceste unități.

De exemplu, o bere de 330 ml reprezintă 1,7 unități. De asemenea, un pahar mic de tărie (vodcă, whisky, tequila, etc), 25 ml la 40% alcool are 1 unitate, 1 pahar de 250 ml de vin are 3 unități. (3)

Studiul de față este cel mai mare care studiază efectele consumului moderat de alcool asupra acumulării de fier din creier. Această acumulare de fier a fost demonstrată în alte cercetări că este asociată cu declinul cognitiv. (4)

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-07-2022 | creare: 18-07-2022 | Vizite: 447
Bibliografie
1. Moderate drinking linked to brain changes and cognitive decline, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220714145141.htm
2. Associations between moderate alcohol consumption, brain iron, and cognition in UK Biobank participants: Observational and mendelian randomization analyses, link: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004039
3. Alcohol units, link: https://www.nhs.uk/live-well/alcohol-advice/calculating-alcohol-units/
4. Aging is associated with increased brain iron through cortex-derived hepcidin expression, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8752087/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre consumul de alcool și aportul alimentar
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Ciocolata ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum