Consumul de pește în timpul sarcinii și riscul de autism

©

Autor:

Consumul de pește în timpul sarcinii și riscul de autism
Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt afecțiuni de neurodezvoltare cu o etiologie complexă și greu de înțeles. Nutriția prenatală, inclusiv consumul de pește de către mame, care este o sursă cheie de acizi grași omega-3 (n-3 PUFAs), esențiali pentru dezvoltarea creierului fetal, reprezintă un factor modificabil potențial în riscul dezvoltării neurologice adverse. Deși studiile au subliniat beneficiile consumului de pește, există preocupări legate de contaminanți, cum ar fi metilmercurul.
Cercetarea publicată în jurnalul American Journal of Clinical Nutrition și-a propus să examineze asocierea dintre consumul prenatal de pește, utilizarea de suplimente omega-3 și caracteristicile legate de autism la copii într-un eșantion mare din Statele Unite.

Datele provin de la programul "Environmental influences on Child Health Outcomes" (ECHO), care include 69 de cohorte individuale din SUA. Analizele au inclus 3.939 copii pentru consumul de pește și 4.537 pentru utilizarea de suplimente omega-3, măsurându-se atât diagnosticul de autism cât și trăsăturile legate de autism prin Scala de Receptivitate Socială (SRS).

Rezultate

  • Consumul de pește: A fost observată o asociere inversă între consumul de pește în timpul sarcinii și riscul de diagnostic de autism, ajustată pentru potențialii confunzori. Nu s-au observat asocieri mai puternice cu cantități mai mari de consum de pește. Nu a fost observată o asociere între consumul de pește și scorurile SRS, care măsoară trăsăturile legate de autism.
  • Utilizarea suplimentelor de omega-3: Nu s-a observat nicio asociere semnificativă între utilizarea de suplimente omega-3 și diagnosticul de autism sau scorurile SRS.

Concluzii

Consumul de pește în timpul sarcinii pare să fie asociat cu o reducere a riscului de autism la copii, în timp ce utilizarea suplimentelor de omega-3 nu a arătat o asociere semnificativă. Rezultatele susțin recomandările dietetice actuale care promovează consumul de pește în timpul sarcinii, cu atenție la tipurile de pește cu cel mai scăzut risc de contaminanți.

Aceste descoperiri reiterează nevoia de suporturi îmbunătățite pentru traducerea liniilor directoare pentru consumul de pește în practică pentru femeile însărcinate din SUA și sugerează necesitatea unor studii suplimentare pentru a explora mecanismele biologice prin care nutrienții din pește pot influența dezvoltarea neurologică. De asemenea, este necesară o înțelegere mai profundă a rolului suplimentelor de omega-3 și a diferențelor potențiale în bio-disponibilitatea acizilor grași din suplimente comparativ cu cei din pește.

sursa: News Medical

Data actualizare: 05-09-2024 | creare: 05-09-2024 | Vizite: 140
Bibliografie
Maternal fish consumption linked to lower likelihood of autism diagnosis, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240903/Maternal-fish-consumption-linked-to-lower-likelihood-of-autism-diagnosis-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecțiile materne din timpul sarcinii nu cresc riscul copilului de a dezvolta autism sau alte tulburări de neurodezvoltare
  • Consumul de pește cu conținut ridicat de mercur în timpul sarcinii poate dăuna sănătății copilului, însă rezultatele nu sunt concludente
  • Rolul acizilor grași omega-3 și omega-6 în timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum