O nouă abordare pentru evaluarea efectelor consumului de mercur și pește în sarcină asupra dezvoltării neurologice

©

Autor:

O nouă abordare pentru evaluarea efectelor consumului de mercur și pește în sarcină asupra dezvoltării neurologice
Un nou studiu publicat în American Journal of Epidemiology oferă o perspectivă îmbunătățită asupra consumului de pește în timpul sarcinii, evaluând atât beneficiile nutriționale, cât și riscurile asociate cu expunerea la mercur. Cercetarea, care s-a desfășurat pe un eșantion din cohorta New Bedford din Massachusetts, include datele a 361 de copii născuți între 1993 și 1998, cărora li s-au evaluat neurodezvoltarea la vârsta de opt ani.
În studiu, cercetătorii au măsurat expunerea la mercur în trimestrul al treilea al sarcinii prin analiza probelor de păr de la mame, colectate după naștere. Aceste probe de păr, deși sunt o metodă tradițională de studiu al expunerii la mercur, nu pot face distincția între mamele care consumă frecvent pește cu conținut scăzut de mercur și cele care consumă cantități mai mici de pește cu mercur ridicat.

Pentru a depăși această limitare, cercetătorii au creat un model care include estimările expunerii la mercur per porție de pește, bazat pe chestionarele alimentare completate de mame, care raportau tipul și frecvența consumului de pește și fructe de mare în timpul sarcinii. Autorii au estimat nivelurile medii de mercur pe tipuri de pește și, combinând aceste informații cu datele despre dieta mamelor, au reușit să creeze o metodă mai precisă și detaliată de a estima asociațiile combinate ale consumului de pește în timpul sarcinii și nivelurile de mercur din pește asupra neurodezvoltării.

Rezultatele modelului indică faptul că relația dintre consumul de pește în timpul sarcinii și dezvoltarea neurologică ulterioară variază în funcție de nivelurile medii estimate de mercur în pește. Consumul de pește cu conținut scăzut de mercur este benefic, în timp ce consumul de pește cu niveluri mai ridicate de mercur este dăunător.

Autorii studiului, inclusiv Sally Thurston, Susan Korrick și David Ruppert, propun extinderea acestui model alternativ pentru a include atât conținutul mediu de mercur, cât și conținutul nutrițional al peștelui, pentru a facilita o mai bună estimare a compromisurilor între riscuri și beneficii ale consumului de pește, o componentă esențială a multor diete sănătoase. Această abordare nouă are potențialul de a reduce confuzia și de a produce îndrumări mai clare pentru mamele însărcinate referitoare la consumul de pește. Studiul urmează să fie aplicat și în alte cercetări ample privind consumul de pește în timpul sarcinii, cum ar fi Seychelles Child Development Study, unde Thurston este, de asemenea, investigator.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-07-2024 | creare: 02-07-2024 | Vizite: 173
Bibliografie
New framework produce clearer guidance on fish consumption for pregnant mothers, link: https://www.news-medical.net/news/20240628/New-framework-produce-clearer-guidance-on-fish-consumption-for-pregnant-mothers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi date privind pericolul nivelului de mercur și consumul de pește la femeile însărcinate
  • Consumul de pește cu conținut ridicat de mercur în timpul sarcinii poate dăuna sănătății copilului, însă rezultatele nu sunt concludente
  • Consumul de pește în timpul sarcinii nu influențează sănătatea inimii copiilor (studiu)
  •