Consumul de cofeină în timpul sarcinii poate afecta creierul fătului
Autor: Teodorescu Mihai
Cofeina consumată în timpul sarcinii poate schimba căile cerebrale ale fătului, ceea ce ar putea duce la probleme de comportament mai târziu în viață, arată un studiu recent.
Cercetătorii de la Institutul de Neuroștiințe Del Monte de la Universitatea din Rochester au analizat mii de scanări ale creierului la copiii de nouă și zece ani și au evidențiat modificări ale structurii creierului la copiii care au fost expuși la cofeină în uter.
Probleme comportamentale crescute, dificultăți de atenție și hiperactivitate sunt simptomele pe care cercetătorii le-au observat la copii ale căror mame au raportat că au consumat cofeină în timpul sarcinii. Anchetatorii au analizat scanări ale creierului provenite de la aproximativ 9.000 de copii în vârstă de nouă sau zece ani și au descoperit schimbări clare în modul în care urmele substanței albe (care formează conexiuni între regiunile creierului) au fost organizate la copii ale căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii. Autorul principal al studiului, John Foxe, cercetător la Institutul Del Monte pentru Neuroștiințe, atrage atenția asupra faptului că studiul este unul retrospectiv. „Ne bazăm pe mame să-și amintească cât de multă cofeină au luat în timp ce erau însărcinate”.
Studiile anterioare au constatat că cofeina poate avea un efect negativ asupra sarcinii. De asemenea, se știe că un făt nu are enzima necesară pentru descompunerea cofeinei atunci când traversează placenta. Acest nou studiu relevă faptul că cofeina ar putea lăsa, de asemenea, un impact de durată asupra neurodezvoltării. Cercetătorii subliniază că nu este clar dacă impactul cofeinei asupra creierului fetal variază de la un trimestru la altul sau când în timpul gestației apar aceste modificări structurale.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Bebelușii născuți la termen, dar mai devreme de 40 de săptămâni, mai predispuși la probleme de sănătate la maturitate
- Femeile însărcinate nu ar trebui să amâne vaccinarea împotriva COVID-19
- Metabolismul copiilor poate fi îmbunătăţit prin exerciţii fizice în timpul sarcinii
- Administrarea zilnică a suplimentelor la gravide reduce riscul complicațiilor la naștere
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni