Tensiunea arterială pe parcursul sarcinii a fost asociată cu o serie de efecte adverse pentru mamă și copil

©

Autor:

Tensiunea arterială pe parcursul sarcinii a fost asociată cu o serie de efecte adverse pentru mamă și copil
Cercetătorii din Japonia au descoperit că atât tensiunea arterială necontrolată, cât și tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii, sunt asociate cu un risc mai mare de efecte perinatale negative pentru sănătate. Studiul lor a fost publicat în revista Hypertension Research.
Studiul a fost parte a Proiectului Tohoku Medical Megabank Birth and Three-Generation Cohort Study (TMM BirThree Cohort Study) și a inclus 18.155 de perechi mamă-copil din Prefectura Miyagi, Japonia. Femeile cu date incomplete sau cu sarcini multiple, avorturi sau nașterea unui copil mort au fost excluse din analiză.

Participantele au fost clasificate în patru grupuri pe baza tensiunii arteriale după 20 de săptămâni de gestație și a utilizării medicamentelor antihipertensive: „TA normală”, „TA ridicată”, „TA controlată” și „TA necontrolată”. Grupul „TA normală” avea TA <140/90 mmHg fără utilizarea medicamentelor antihipertensive, grupul „TA ridicată” avea TA ≥140/90 mmHg fără medicamente, grupul „TA controlată” folosea medicamente antihipertensive și avea TA <140/90 mmHg, iar grupul „TA necontrolată” folosea medicamente și avea TA ≥140/90 mmHg.

Efectele perinatale adverse, inclusiv greutatea mică la naștere, nașterea prematură, internarea neonatală și scorurile Apgar la 1 și 5 minute de la naștere, au fost evaluate.

Studiul a constatat că femeile care foloseau medicamente antihipertensive erau mai în vârstă și aveau un indice de masă corporală (IMC) mai mare înainte de sarcină. Tensiunea arterială ridicată a fost semnificativ asociată cu o prevalență mai mare a SGA (greutate mică pentru vârsta gestațională) comparativ cu TA normală. De asemenea, TA ridicată, controlată și necontrolată în timpul sarcinii au fost asociate cu riscuri crescute de greutate mică la naștere și naștere prematură, comparativ cu TA normală.

În concluzie, studiul oferă dovezi că atât TA necontrolată, cât și cea ridicată sunt legate de un risc crescut de efecte perinatale adverse. Prin urmare, menținerea tensiunii arteriale sub 140/90 mmHg la femeile însărcinate este crucială pentru prevenirea efectelor adverse pentru mamă și copil.

sursa: News Medical
foto: chalermphon_tiam/Shutterstock.com

Data actualizare: 23-01-2024 | creare: 23-01-2024 | Vizite: 555
Bibliografie
High blood pressure during pregnancy is associated with adverse perinatal outcomes, link: https://www.news-medical.net/news/20240122/High-blood-pressure-during-pregnancy-is-associated-with-adverse-perinatal-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Optimizarea momentului nașterii la gravidele cu hipertensiune
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum