Femeile însărcinate nu ar trebui să amâne vaccinarea împotriva COVID-19

©

Autor:

Femeile însărcinate nu ar trebui să amâne vaccinarea împotriva COVID-19
Vaccinarea împotriva COVID-19 a viitoarelor mame determină niveluri de anticorpi împotriva proteinei „spike” SARS-CoV-2 în momentul nașterii, care nu variază dramatic în funcție de momentul vaccinării în timpul sarcinii și, prin urmare, nu justifică întârzierea vaccinării, conform unui studiu publicat în jurnalul Obstetrics & Gynecology.
Cercetătorii au analizat modul în care nivelurile de anticorpi anti-spike din sângele mamei și din sângele din cordonul ombilical al bebelușului la naștere au variat în funcție de momentul vaccinării anterioare la aproape 1. 400 de femei și bebelușii acestora. Rezultatele au arătat că nivelurile acestor anticorpi la naștere tindeau să fie mai mari atunci când cursul inițial de vaccinare a avut loc în al treilea trimestru.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că nivelurile de anticorpi la naștere sunt încă relativ ridicate și, probabil, încă protectoare, atunci când vaccinarea are loc la începutul sarcinii sau chiar cu câteva săptămâni înainte de sarcină. De asemenea, o injecție de rapel la sfârșitul sarcinii poate crește nivelurile de anticorpi.

Printre femeile fără antecedente de infecție cu SARS-CoV-2 care au primit vaccinul ARNm Pfizer sau Moderna în două doze, nivelurile de anticorpi la naștere au fost cele mai scăzute după vaccinarea înainte de sarcină sau în primul trimestru și cele mai ridicate după vaccinarea în trimestrul trei. Cu toate acestea, diferența nu era mare. Nu a existat o diferență semnificativă în nivelurile de anticorpi anti-spike în funcție de momentul vaccinării în rândul numărului relativ mic de femei care au primit vaccinul în doză unică Johnson & Johnson.

Printre femeile vaccinate care au avut antecedente de infecție cu COVID-19, nivelurile de anticorpi anti-spike la naștere în sângele matern și în sângele din cordonul ombilical au fost moderat mai mari. Douăzeci dintre femei au raportat că au primit o doză de rapel în al treilea trimestru și au avut, în medie, niveluri încă mai mari de anticorpi în sângele matern și în sângele din cordonul ombilical.

La femeile care nu au fost complet vaccinate până la momentul nașterii, nivelurile de anticorpi anti-spike din sângele matern și din sângele din cordonul ombilical au fost semnificativ mai mici decât în toate celelalte cohorte. Descoperirile sugerează că femeile însărcinate nu ar trebui să amâne vaccinarea împotriva COVID-19 până la sfârșitul sarcinii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 30-12-2021 | creare: 30-12-2021 | Vizite: 296
Bibliografie
Pregnant women should not delay COVID-19 vaccination until late pregnancy, study suggests, link: https://www.news-medical.net/news/20211228/Pregnant-women-should-not-delay-COVID-19-vaccination-until-late-pregnancy-study-suggests.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile însărcinate transmit bebelușilor anticorpi care protejează împotriva COVID-19
  • Femeile gravide cu COVID-19 se confruntă cu o rată ridicată a mortalității
  • Vaccinul împotriva COVID-19 este sigur pentru femeile gravide și nu afectează calitatea laptelui matern
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum