Consumul de cofeină în cantități mari în timpul sarcinii dăunează sănătății fătului

©

Autor:

Consumul de cofeină în cantități mari în timpul sarcinii dăunează sănătății fătului
Expunerea prenatală la cofeină sporește riscul de dezvoltare al unor afecțiuni hepatice și duce la o scădere a greutății la naștere, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Endocrinologie.
Testările, efectuate pe șoareci de laborator, indică faptul că administrarea de cofeină pe parcursul sarcinii are efecte negative asupra sănătății fătului. Au fost evidențiate alterări ale nivelului de creștere și al hormonilor de stres, cât și o deteriorare a funcției hepatice. De asemenea, studiile anterioare sugerează faptul că efectele consumului de cofeină în timpul sarcinii pot fi vizibile inclusiv pe termen lung, susceptibilitatea de a dezvolta o boală hepatică nealcoolică fiind mai mare la urmașii persoanelor consumatoare de băuturi cu cofeină în timpul perioadei de gestație.

Conform studiului efectuat de către specialiști de la Universitatea Wuhan din China, este suficient ca gravida să consume în mod zilnic 2-3 căni de cafea, pentru ca nivelul stresului și al hormonilor de creștere să sufere modificări care pot afecta dezvoltarea copilului și care pot crește riscul de boală hepatică la vârsta adultă. Au fost investigate, de asemenea, efectele consumului de cofeină în doze mari asupra sănătății fătului, rezultatele fiind mult mai evidente.

Copiii expuși la cantități mari de cofeină în perioada prenatală au niveluri mici de hormon hepatic și de insulină, dar și niveluri ridicate ale hormonului stresului și ale corticoizilor la naștere. Există, însă, o perioadă de recuperare, așa cum a fost definită de către specialiști, în care nivelurile de somatomedina C, hormon esențial pentru dezvoltarea normală, crește treptat. Dr. Yinxian Wen, unul dintre co-autorii studiului, consideră că riscul crescut de dezvoltare a unei boli hepatice în viața de adult este o consecință întocmai a îmbunătățirii nivelurilor de somatomedina C, deoarece mecanismele compensatorii apărute după naștere nu fac decât să accelereze dezvoltarea într-un mod nu tocmai firesc.

Deși studiul a fost efectuat în mod exclusiv pe animale, constatările nefiind până la momentul actual confirmate la oameni, același specialist, Y. Wen, recomandă femeilor să evite să consume cantități crescute de cofeină pe parcursul sarcinii.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 31-07-2019 | creare: 31-07-2019 | Vizite: 676
Bibliografie
Too much caffeine during pregnancy may damage baby's liver, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190724155937.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul unei cantități moderate de cafea în timpul sarcinii oferă beneficii materne
  • Consumul de cafea este sigur în timpul sarcinii, conform unor noi informații genetice
  • Consumul de cafea în timpul sarcinii ar putea să nu fie dăunător
  •