Consumul de ciuperci, asociat cu un risc diminuat pentru cancerul de prostată

Consumul de ciuperci, asociat cu un risc diminuat pentru cancerul de prostată

©

Autor:

Consumul de ciuperci, asociat cu un risc diminuat pentru cancerul de prostată
Bogate în fibre, vitamine È™i minerale, ciupercile comestibile oferă multiple beneficii pentru sănătatea omului, fiind bine-cunoscute efectele acestora asupra sistemului digestiv, imunitar È™i reproducător. Ciupercile reprezintă unul dintre alimentele recomandate adesea de către nutriÈ›ioniÈ™ti, graÈ›ie proprietăților terapeutice pe care acestea le au. Totodată, ciupercile sunt de nelipsit din dietele persoanelor care îÈ™i doresc să scadă în greutate, în principal datorită faptului că acestea nu conÈ›in carbohidraÈ›i simpli. Conform unui studiu recent, consumul de ciuperci nu este recomandat doar în curele de slăbire sau pentru stabilizarea digestiei, ci È™i pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta cancer de prostată.

Aportul regulat de ciuperci ajută la reducerea riscului de a dezvolta cancer de prostată. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Universității Tohoku, din Japonia, după efectuarea unei ample analize, la care au luat parte peste 35.000 de bărbaÈ›i. Un total de 36.499 de bărbaÈ›i, cu vârste cuprinse între 40 È™i 79 de ani, au participat la două studii de cohortă ce au avut loc în anii 1990 È™i 1994. ParticipanÈ›ii au fost monitorizaÈ›i pentru o perioadă medie de 13,2 ani, perioadă în care 3,3% dintre aceÈ™tia au dezvoltat cancer de prostată. BărbaÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în trei grupe distincte, în funcÈ›ie de consumul de ciuperci pe care aceÈ™tia urmau să îl aibă.

SubiecÈ›ii al căror consum de ciuperci a fost crescut (de trei sau mai multe ori pe săptămână) au avut un risc redus cu 17% de a dezvolta cancer de prostată, comparativ cu subiecÈ›ii care nu au consumat ciuperci. În ceea ce priveÈ™te bărbaÈ›ii care au consumat ciuperci o dată sau de două ori pe săptămână, a fost observată, de asemenea, o relaÈ›ie inversă între consumul de ciuperci È™i dezvoltarea cancerului, însă rata de risc a fost scăzută procentual cu doar 8%. În ciuda numărului mare de subiecÈ›i È™i a corectitudinii datelor, mecanismul care determină efectele benefice ale ciupercilor asupra cancerului de prostată rămâne incert. Cauza o reprezintă lipsa de informaÈ›ii specifice, datele cercetătorilor nefiind colectate pentru o anumită specie de ciuperci.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-09-2019 | creare: 13-09-2019 | Vizite: 684
Bibliografie
Eating mushrooms may help lower prostate cancer risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190905080106.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum