Împiedicarea repopulării celulelor canceroase, cheia tratării cancerului

©

Autor:

Împiedicarea repopulării celulelor canceroase, cheia tratării cancerului
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea McGill oferă noi informații referitoare la mecanismele de repopulare celulară din cadrul proceselor tumorale, fundamentul recidivei leziunilor canceroase și motivul pentru care majoritatea opțiunilor terapeutice nu dau rezultate. Conform oamenilor de știință, repopularea celulelor canceroase are la bază capacitatea acestora de a scăpa de acțiunea citolitică a terapiilor utilizate în prezent în tratamentul acestei afecțiuni.

Autorii explică faptul că teoriile privind mecanismele prin care acest fenomen se întâmplă sunt vaste, printre acestea numărându-se existența unor celule stem canceroase care continuă să determine apariția de noi celule tumorale după apoptoza celor inițiale, un răspuns al acestora la terapie prin care devin poliploide și se divizează necontrolat sau intrarea într-un stadiu de senescență celulară ca mecanism de supraviețuire, în urma căruia ciclul celular se reia de la capăt.

Prima dintre aceste teorii implică existența unor celule stem canceroase care la momentul tratamentului nu s-au diferențiat în celule tumorale mature, explicând astfel motivul pentru care tratamentul nu le țintește drept celule patologice și periculoase pentru organism. Mecanismul din spatele repopulării pe această cale este descris de autori drept „Pheonix rising”, întrucât celule stem canceroase rezistente la tratament sunt influențate într-un mod paracrin de cele care suferă procese de apoptoză, astfel că efectul este unul de proliferare compensatorie ce are la bază generarea acidului arahidonic ca precursor de prostaglandină E2, esențială pentru proliferarea celulelor stem în organism.

În ceea ce privește posibilitatea de intrare într-un stadiu de senescență a celulelor canceroase, autorii explic faptul că acest fenomen se credea anterior a fi ireversibil, însă un studiu recent a arătat că celulele tumorale din cadrul leucemiei mieloide acute, odată intrate în acest stadiu în urma chimioterapiei, au capacitatea de repopulare a tumorii inițiale, determinând recidiva cancerului. Prin urmare, specialiștii au atras atenția asupra eficienței unor practici medicale curente, anume utilizarea medicamentelor care induc senescența celulelor tumorale ca modalitate de oprire în evoluție a procesului tumoral malign, în contextul în care acestea ar putea să își reia ciclul celular din acest stadiu.

Prin urmare, aceștia sunt de părere că cea mai potrivită atitudine terapeutică include chimio- și radioterapia, urmate de terapii senolitice.

Data actualizare: 27-06-2023 | creare: 27-06-2023 | Vizite: 246
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!