Consumul de cafea și ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
©
Autor: Redacția ROmedic
Fumatul, obezitatea, sedentarismul, grăsimile trans și carnea roșie - toate acestea reprezintă factori de risc recunoscuți pentru diabetul de tip II. Incepând cu 2005, mai multe studii au facut însă legătura între consumul de cafea și ceai și scăderea riscului de apariție a diabetului.
Anul acesta, o meta-analiza a inclus toate aceste studii și a confirmat eficiența consumului de cafea, ceai și cafea decofeinizată în reducerea riscului pe apariție a diabetului de tip II, însă efectul este mai puternic la femei, nefumători și persoanele cu un IMC (indice de masă corporală) mai mic de 25 kg/m² (greutate/inălțime²).
Studiul publicat în 2014 în European Journal of Nutrition a inclus revizuirea sistematică a 18 studii ce au cercetat asocierea între cafea și diabet (457.922 persoane), 6 studii despre cafeaua decofeinizată și diabet (225.516 persoane) și 7 studii despre ceai și diabet (286.701 persoane).
Consumul a 3-4 cești de cafea pe zi a fost asociat cu o reducere de 25% a riscului de diabet tip II. Cei care au consumat mai puțin de o ceașcă pe zi au avut un risc mai redus cu 4%, iar cei care au băut peste 6 cești pe zi au avut un risc mai mic cu 40%. Efecte similare au fost asociate cu consumul de ceai și cafea decofeinizată.
Totuși cafeaua nu este un „bilet de scăpare” de diabet. Efectul este mai pronunțat pentru persoanele de sex feminin, care nu fumează și care au o greutate normală.
„Cafeaua este bogată în polifenoli, antioxidanși și minerale. Cel mai probabil această combinație de elemente bioactive stă la baza efectului de scădere a riscului. Totuși cafeaua este doar un factor de luat în considerare; mai importante pentru prevenirea diabetului sunt greutatea și activitatea fizică”, spune Dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard School of Public Health.
Anul acesta, o meta-analiza a inclus toate aceste studii și a confirmat eficiența consumului de cafea, ceai și cafea decofeinizată în reducerea riscului pe apariție a diabetului de tip II, însă efectul este mai puternic la femei, nefumători și persoanele cu un IMC (indice de masă corporală) mai mic de 25 kg/m² (greutate/inălțime²).
Studiul publicat în 2014 în European Journal of Nutrition a inclus revizuirea sistematică a 18 studii ce au cercetat asocierea între cafea și diabet (457.922 persoane), 6 studii despre cafeaua decofeinizată și diabet (225.516 persoane) și 7 studii despre ceai și diabet (286.701 persoane).
Consumul a 3-4 cești de cafea pe zi a fost asociat cu o reducere de 25% a riscului de diabet tip II. Cei care au consumat mai puțin de o ceașcă pe zi au avut un risc mai redus cu 4%, iar cei care au băut peste 6 cești pe zi au avut un risc mai mic cu 40%. Efecte similare au fost asociate cu consumul de ceai și cafea decofeinizată.
Totuși cafeaua nu este un „bilet de scăpare” de diabet. Efectul este mai pronunțat pentru persoanele de sex feminin, care nu fumează și care au o greutate normală.
„Cafeaua este bogată în polifenoli, antioxidanși și minerale. Cel mai probabil această combinație de elemente bioactive stă la baza efectului de scădere a riscului. Totuși cafeaua este doar un factor de luat în considerare; mai importante pentru prevenirea diabetului sunt greutatea și activitatea fizică”, spune Dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard School of Public Health.
Data actualizare: 22-12-2019 | creare: 08-09-2014 | Vizite: 10393
Bibliografie
Beverage Service: Coffee, Tea, and the Prevention of Type 2 Diabetes, link: https://www.medpagetoday.com/resource-center/glp1-type-2-diabetes/diabetes-coffee/a/45926 ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Comprimate de insulină administrate oral, absorbite de organism în mod similar cu insulina injectabilă
- Cum influențează secreția de insulină fiecare macronutrient în parte (proteinele, lipidele și glucidele)
- Rolul vitaminei D în reglarea insulinei și prevenția diabetului
- Metformin - eficient, sau nu în diabetul tip 2?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Diabet insipid
- Diabetul gestational
- Tulburarile legate de consumul de cafeina
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Picior diabetic
- Retinopatia diabetica
- Gastropareza diabetica
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Nefropatia diabetica
- Cafeaua - o aspirina a hepatologului
- Sfaturi pentru persoanele cu diabet
- Regim diabet
- Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?
- Diabet zaharat
- Efectele cafelei asupra organismului
- Beneficiile și riscurile consumului de ceai
- Ceaiul verde - beneficii şi contraindicaţii
- Noile clasificări ale diabetului zaharat 2018 (5 tipuri)
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Injectie insulina
- Am diabet si ganduri de sinucidere
- Diabet de tip II... transpir foarte rau. O fi de la tratament?
- Glicemia 137 = diabet?
- Diabet pe baza de stres ori fobie?
- Fotbalul si diabetul?
- Din cauza diabetului s-a innegrit pielea de pe tibie?
- Riscul de aparitie a diabetului este mai favorizat atunci cand esti supraponderal?
- Am nevoie de un regim alimentar ptr Ciroza si Diabet zaharat tip2
- Cancer renal?