Consumul de cafea reduce riscul de migrenă
©
Autor: Airinei Camelia
Bolile neurologice precum Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică (ALS), migrenele, scleroza multiplă (SM), boala Parkinson (PD) și accidentul vascular cerebral sunt printre principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel mondial. În anul 2016, bolile neurologice au fost responsabile pentru aproximativ 10% din decesele și 16% din anii de viață ajustați pentru dizabilitate la nivel global. Este urgent necesară cercetarea privind cauzele și prevenirea acestor boli.
Un studiu recent publicat în European Journal of Clinical Nutrition a stabilit o legătură cauzală între consumul de cafea și reducerea riscului de migrenă, însă nu și între cafea și reducerea riscului de alte afecțiuni neurologice. Metoda de randomizare mendeliană (MR) oferă un mod de a evalua efectul cauzal al unui factor de risc asupra unei boli, în acest caz, consumul de cafea și bolile neurologice. Studiul a identificat polimorfisme ale unui singur nucleotid (SNP) cunoscute ca influențând consumul de cafea ca variabile instrumentale (IV). Aceste IV-uri au fost validate folosind datele de la peste 400.000 de persoane de descendență europeană din UK Biobank.
Constatarea principală a fost că, potrivit analizei IVW, consumul de cafea reduce riscul de migrenă și migrenă cu aură. În plus, s-a observat că niciunul dintre IV-urile utilizate nu era responsabil în mod individual pentru rezultat, validând astfel robustețea concluziilor.
Nu s-au identificat asociații între consumul de cafea și migrenă fără aură sau alte boli neurologice majore.
Rezultatele studiului indică asociații cauzale robuste între consumul de cafea și reducerea riscului de migrenă. Cu toate acestea, studiul are câteva limitări, cum ar fi faptul că nu au fost excluse toate sursele posibile de pleiotropie direcțională și faptul că s-au concentrat doar pe persoanele de descendență europeană. Astfel, este esențială includerea altor grupuri etnice în studiile viitoare.
În ansamblu, acest studiu se adaugă corpului vast de literatură care evaluează efectul cafelei asupra sănătății umane, dar se distinge prin utilizarea datelor genetice și a IV-urilor pentru a atenua efectul factorilor de confuzie și părtinire.
sursa: News Medical
foto: Farknot Architect / Shutterstock.com
Un studiu recent publicat în European Journal of Clinical Nutrition a stabilit o legătură cauzală între consumul de cafea și reducerea riscului de migrenă, însă nu și între cafea și reducerea riscului de alte afecțiuni neurologice. Metoda de randomizare mendeliană (MR) oferă un mod de a evalua efectul cauzal al unui factor de risc asupra unei boli, în acest caz, consumul de cafea și bolile neurologice. Studiul a identificat polimorfisme ale unui singur nucleotid (SNP) cunoscute ca influențând consumul de cafea ca variabile instrumentale (IV). Aceste IV-uri au fost validate folosind datele de la peste 400.000 de persoane de descendență europeană din UK Biobank.
Constatarea principală a fost că, potrivit analizei IVW, consumul de cafea reduce riscul de migrenă și migrenă cu aură. În plus, s-a observat că niciunul dintre IV-urile utilizate nu era responsabil în mod individual pentru rezultat, validând astfel robustețea concluziilor.
Nu s-au identificat asociații între consumul de cafea și migrenă fără aură sau alte boli neurologice majore.
Rezultatele studiului indică asociații cauzale robuste între consumul de cafea și reducerea riscului de migrenă. Cu toate acestea, studiul are câteva limitări, cum ar fi faptul că nu au fost excluse toate sursele posibile de pleiotropie direcțională și faptul că s-au concentrat doar pe persoanele de descendență europeană. Astfel, este esențială includerea altor grupuri etnice în studiile viitoare.
În ansamblu, acest studiu se adaugă corpului vast de literatură care evaluează efectul cafelei asupra sănătății umane, dar se distinge prin utilizarea datelor genetice și a IV-urilor pentru a atenua efectul factorilor de confuzie și părtinire.
sursa: News Medical
foto: Farknot Architect / Shutterstock.com
Data actualizare: 23-10-2023 | creare: 23-10-2023 | Vizite: 381
Bibliografie
Coffee consumption reduces risk of migraines, but not other neurological diseases, link: https://www.news-medical.net/news/20231020/Coffee-consumption-reduces-risk-of-migraines-but-not-other-neurological-diseases.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Potențialul ultrasunetelor de a trata unele dintre afecțiunile cele mai complexe care afectează creierul uman
- Cercetătorii au inversat amnezia cauzată de leziuni repetate la nivelul capului la șoareci
- Studiu metabolomic descoperă biomarkerii care prezic autismul la nou-născuți
- Exercițiile fizice cresc semnalizarea dopaminei în creierul șoarecilor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Buna Dimineata va invit la o cafea
- Ma simt rau in special cand beau cafea si dimineata
- Cum adica fara cafea in homeopatie?
- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Diabet, tigari, cafea... infectie masea
- Dependenta de cafea... ajutor!
- Cafea pe timpul sarcinii
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1