Consumul de cafea poate scădea riscul de deces cauzat de sedentarism

©

Autor:

Consumul de cafea poate scădea riscul de deces cauzat de sedentarism
Timpul prelungit petrecut în stare sedentară a fost asociat cu o rată crescută a mortalității din toate cauzele și a mortalității asociate cu bolile de inimă, în special în rândul persoanelor care nu îndeplineau nivelurile recomandate de activitate fizică. Pe de altă parte, consumul de cafea, cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, a fost corelat cu o reducere a morbidității și mortalității bolilor cronice.
Un studiu recent publicat în BMC Public Health a evaluat efectele combinate și independente ale timpului zilnic sedentar și consumului de cafea asupra mortalității legate de bolile cardiovasculare (BCV) și mortalității din orice cauză în Statele Unite. Cercetarea a inclus date din anchetele Naționale de Sănătate și Nutriție (NHANES) din perioada 2007-2018, cu 10.639 de participanți.

Studiul a calculat valorile rapoartelor de risc (RR), ajustate pentru variabile sociodemografice, factori de stil de viață și istoric medical. Rezultatele arată că persoanele care petreceau peste 8 ore pe zi în stare sedentară prezentau rate mai mari de mortalitate din toate cauzele (RR, 1,5) și din cauze legate de BCV (RR, 1,8), comparativ cu cele care stăteau mai puțin de 4 ore pe zi.

Persoanele din cel mai înalt cvartil pentru consumul de cafea aveau șanse mai scăzute de deces din toate cauzele (RR, 0,7) și de mortalitate legată de BCV (RR, 0,5) comparativ cu cei care nu consumau deloc cafea. Analizele combinate indicau că non-consumatorii de cafea care stăteau cel puțin 6 ore pe zi aveau un risc cu 1,6 ori mai mare de mortalitate din orice cauză comparativ cu consumatorii de cafea care stăteau mai puțin de 6 ore pe zi.

Concluziile studiului subliniază legătura dintre comportamentul sedentar și o rată crescută a mortalității legate de BCV și din orice cauză. Totuși, riscul de mortalitate din orice cauză era mai scăzut în rândul consumatorilor mari de cafea, iar această reducere de risc era puternic asociată cu orice cantitate de cafea consumată. Studiul sugerează necesitatea cercetărilor prospective pentru a analiza influența consumului de cafea asupra beneficiilor pentru sănătate în populațiile sedentare și necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a investiga efectele diferitelor tipuri de cafea asupra mortalității și legăturilor cauzale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-04-2024 | creare: 24-04-2024 | Vizite: 196
Bibliografie
US study links extended sitting and lack of coffee to higher death rates, link: https://www.news-medical.net/news/20240423/US-study-links-extended-sitting-and-lack-of-coffee-to-higher-death-rates.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Consumul de cafea este influențat genetic
  • Două cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum