Consumul de cafea poate scădea riscul de deces cauzat de sedentarism
©
Autor: Airinei Camelia

Un studiu recent publicat în BMC Public Health a evaluat efectele combinate și independente ale timpului zilnic sedentar și consumului de cafea asupra mortalității legate de bolile cardiovasculare (BCV) și mortalității din orice cauză în Statele Unite. Cercetarea a inclus date din anchetele Naționale de Sănătate și Nutriție (NHANES) din perioada 2007-2018, cu 10.639 de participanți.
Studiul a calculat valorile rapoartelor de risc (RR), ajustate pentru variabile sociodemografice, factori de stil de viață și istoric medical. Rezultatele arată că persoanele care petreceau peste 8 ore pe zi în stare sedentară prezentau rate mai mari de mortalitate din toate cauzele (RR, 1,5) și din cauze legate de BCV (RR, 1,8), comparativ cu cele care stăteau mai puțin de 4 ore pe zi.
Persoanele din cel mai înalt cvartil pentru consumul de cafea aveau șanse mai scăzute de deces din toate cauzele (RR, 0,7) și de mortalitate legată de BCV (RR, 0,5) comparativ cu cei care nu consumau deloc cafea. Analizele combinate indicau că non-consumatorii de cafea care stăteau cel puțin 6 ore pe zi aveau un risc cu 1,6 ori mai mare de mortalitate din orice cauză comparativ cu consumatorii de cafea care stăteau mai puțin de 6 ore pe zi.
Concluziile studiului subliniază legătura dintre comportamentul sedentar și o rată crescută a mortalității legate de BCV și din orice cauză. Totuși, riscul de mortalitate din orice cauză era mai scăzut în rândul consumatorilor mari de cafea, iar această reducere de risc era puternic asociată cu orice cantitate de cafea consumată. Studiul sugerează necesitatea cercetărilor prospective pentru a analiza influența consumului de cafea asupra beneficiilor pentru sănătate în populațiile sedentare și necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a investiga efectele diferitelor tipuri de cafea asupra mortalității și legăturilor cauzale.
sursa: News Medical
Data actualizare: 24-04-2024 | creare: 24-04-2024 | Vizite: 237
Bibliografie
US study links extended sitting and lack of coffee to higher death rates, link: https://www.news-medical.net/news/20240423/US-study-links-extended-sitting-and-lack-of-coffee-to-higher-death-rates.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Riscul scăzut de mortalitate la bătrânețe - datorat mai degrabă familiei, decât prietenilor
- Stresul accentuat la începutul pandemiei, asociat cu o susceptibilitate crescută de a dezvolta COVID-19
- Băuturile îndulcite afectează negativ sănătatea, însă același lucru este valabil și pentru ceaiul sau cafeaua cu zahăr?
- Somnul celular poate ajuta la înțelegerea procesului de îmbărânire
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Cafea si antidepresive
- Stare de rau de la cafea
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?