Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul bărbaților de a dezvolta cancer colorectal

©

Autor:

Consumul de alimente ultraprocesate crește riscul bărbaților de a dezvolta cancer colorectal
Persoanele de sex masculin care consumă cantități mari de alimente ultraprocesate (precum sucuri carbogazoase cu zahăr sau hotdog) prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal, comparativ cu cei care nu consumă alimente ultraprocesate, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tufts. Procentual, riscul este cu aproape 30% mai mare, ceea ce este considerat ca fiind semnificativ din punct de vedere clinic.
Studiul actual a analizat răspunsurile a peste 200.000 de persoane, oferite în cadrul a trei studii  prospective care au evaluat aportul alimentar al participanților și care s-au desfășurat pe o perioadă de peste 25 de ani. Fiecare participant la studiu a răspuns la un chestionar cu privire la frecvența cu care a consumat o serie de alimente. Chestionarele au fost oferite participanților la intervale de patru ani distanță.

Potrivit rezultatelor, un consum ridicat de alimente ultraprocesate a crescut semnificativ riscul de cancer colorectal, în special a cancerului localizat la nivelul colonului distal, însă doar în rândul bărbaților, femeile nefiind afectate.

Analizele au relevat o serie de diferențe în modurile în care femeile și bărbații obișnuiesc să consume alimente ultraprocesate și riscul potențial de cancer asociat. Cercetătorii au descoperit că alimentele ultraprocesate cel mai frecvent asociate cu cancerul colorectal în rândul bărbaților au fost carne de pasăre sau produsele pe bază de pește, gata de consum. În ceea ce privește băuturile, cele mai frecvent asociate cu cancerul colorectal au fost sucurile incite cu zahăr, precum și băuturile pe bază de lapte.

În cazul femeilor, unul dintre alimentele studiate, iaurtul, a redus riscul de cancer colorectal, ceea ce indică faptul că unele alimente ultraprocesate pot contracara efectele nocive ale altor tipuri de alimente ultraprocesate, însă doar la femei.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-09-2022 | creare: 05-09-2022 | Vizite: 410
Bibliografie
New study links ultra-processed foods and colorectal cancer in Men, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220831210024.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Localizarea tumorii primare poate prezice supraviețuirea în cazul cancerului de colon
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Factori de risc pentru cancerul colorectal
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum