Consumul a 100 de grame de afine pe zi îmbunătățește semnificativ sănătatea inimii
©
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul zilnic de afine pentru o perioadă de treizeci de zile determină îmbunătățirea funcției cardiovasculare a bărbaților, concluzionează un studiu clinic efectuat de cercetătorii britanici. Bărbații incluși în studiu care au consumat două pachete de pulbere liofilizată de afine, echivalent cu 100 g de afine proaspete pe zi, au avut o îmbunătățire semnificativă a funcției inimii și a vaselor de sânge, comparativ cu bărbații care nu au consumat afine.
În mod specific, la bărbații care au consumat afine a fost evidențiată o îmbunătățire a dilatației mediate de flux (FMD), care semnalează la rândul său îmbunătățirea funcției inimii și a vaselor de sânge. FMD este un important biomarker al riscului de boli cardiovasculare, folosit pentru a măsură modul în care vasele de sânge se lărgește atunci când fluxul sanguin crește. „Creșterile metaboliților și polifenolilor din fluxul sanguin și îmbunătățirile dilatației mediate de flux după consumul de afine subliniază rolul important pe care afinele îl pot avea în prevenirea bolilor cardiovasculare", a spus autorul studiului, Ana Rodriguez-Mateos, lector principal în nutriție în Departamentul de Științe Nutriționale de la Colegiul King‘s din Londra.
Consumul în cantități reduse de fructe și legume reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc care pot fi modificați și care sunt asociați cu o incidență mai mare a bolilor cardiovasculare la nivel mondial. Tot mai multe studii continuă să lege polifenolii din fructele de pădure cu beneficiile pentru sănătatea inimii. Comparativ cu alte fructe, polinefolii din afine, procianidinele, posedă multiple proprietăți distincte.
Rezultatele studiului actual demonstrează că prin consumul de afine ca parte a unei diete sănătoase poate fi redus riscului de boli, cardiovasculare, în principal prin îmbunătățirea funcției vaselor de sânge. „Studiul oferă dovezi puternice că afinele pot influența semnificativ sănătatea vasculară, chiar și a persoanelor cu un risc cardiovascular scăzut. Acest lucru indică faptul că metaboliții prezenți în sânge după consumul de afine sunt legați de efectele benefice ale afinelor”, declară unul dintre co-autori, profesorul Christian Heiss.
sursa: Science Daily
În mod specific, la bărbații care au consumat afine a fost evidențiată o îmbunătățire a dilatației mediate de flux (FMD), care semnalează la rândul său îmbunătățirea funcției inimii și a vaselor de sânge. FMD este un important biomarker al riscului de boli cardiovasculare, folosit pentru a măsură modul în care vasele de sânge se lărgește atunci când fluxul sanguin crește. „Creșterile metaboliților și polifenolilor din fluxul sanguin și îmbunătățirile dilatației mediate de flux după consumul de afine subliniază rolul important pe care afinele îl pot avea în prevenirea bolilor cardiovasculare", a spus autorul studiului, Ana Rodriguez-Mateos, lector principal în nutriție în Departamentul de Științe Nutriționale de la Colegiul King‘s din Londra.
Consumul în cantități reduse de fructe și legume reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc care pot fi modificați și care sunt asociați cu o incidență mai mare a bolilor cardiovasculare la nivel mondial. Tot mai multe studii continuă să lege polifenolii din fructele de pădure cu beneficiile pentru sănătatea inimii. Comparativ cu alte fructe, polinefolii din afine, procianidinele, posedă multiple proprietăți distincte.
Rezultatele studiului actual demonstrează că prin consumul de afine ca parte a unei diete sănătoase poate fi redus riscului de boli, cardiovasculare, în principal prin îmbunătățirea funcției vaselor de sânge. „Studiul oferă dovezi puternice că afinele pot influența semnificativ sănătatea vasculară, chiar și a persoanelor cu un risc cardiovascular scăzut. Acest lucru indică faptul că metaboliții prezenți în sânge după consumul de afine sunt legați de efectele benefice ale afinelor”, declară unul dintre co-autori, profesorul Christian Heiss.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 24-03-2022 | creare: 24-03-2022 | Vizite: 598
Bibliografie
100g of cranberries a day improves cardiovascular health, study finds, limk: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220322111245.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Semaglutida reduce riscul evenimentelor cardiovasculare cu 20% la adulții obezi fără diabet
- Deșeurile rezultate din producția de ulei de măsline ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inimă
- Grupa sanguină ar putea influența riscul de infarct
- Tratamentul parodontal în perioada de așteptare pentru ablație ar putea reduce riscul de recurență a fibrilației atriale
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni