Constipația bebelușului

Constipația bebelușului

©

Autor:

Constipația bebelușului
ConstipaÈ›ia este o afecÈ›iune des întâlnită în rândul copiilor. De cele mai multe ori, este o consecință a unui tranzit intestinal mai lent È™i nu a unei afecÈ›iuni medicale grave subiacente. (1)

Orice părinte se îngrijorează dacă scaunele copilului sunt fie prea rare, fie prea dureroase în momentul defecaÈ›iei, fie prea mari sau cu o consistență mult prea ridicată. (2)


Ghidurile internaÈ›ionale pediatrice descriu constipaÈ›ia drept o perioadă de minimum 8 săptămâni în care survin cel puÈ›in două dintre următoarele simptome:

  • defecaÈ›ia survine mai puÈ›in de trei ori pe săptămână;
  • incontinenÈ›a materiilor fecale mai mult de o dată pe săptămână;
  • pasajul unor scaune de dimensiuni foarte mari care înfundă ulterior vasul de toaletă;
  • mase abdominale palpabile sau fecaloame rectale (mase voluminoase, tari, formate din materii fecale deshidratate care stagnează la nivelul rectului); 
  • retenÈ›ie voluntară a fecalelor (copilul refuză să meargă la toaletă);
  • defecaÈ›ie dureroasă. (3)


Astfel, copilul dumneavoastră poate suferi de constipaÈ›ie dacă tranzitul lui intestinal este mai lent decât de obicei (mai mult de 3 zile), bolul fecal este de consistență crescută (adică este foarte tare) sau are dureri intense atunci când are loc defecarea. (4)


În ceea ce priveÈ™te sugarii (copiii cu vârsta între 1 lună È™i 12 luni), grijirile părinÈ›ilor sunt justificate. În primul an de viață, orice modificare a tranzitului intestinal va crea un disconfort foarte mare. ConstipaÈ›ia va avea, în mod inevitabil, repercursiuni asupra apetitutului, somnului È™i dispoziÈ›iei celui mic.

Care este tranzitul intestinal normal al bebelușului?

Tranzitul intestinal în primele 12 luni de viață depinde de alimentaÈ›ia sugarului È™i de vârsta acestuia, putând varia chiar È™i de la o zi la alta. (1, 2, 6, 7)

 

Elementele specifice tranzitului intestinal corespunzător fiecărei etape sunt următoarele:

  • prima săptămână de viață – tranzitul intestinal al nou-născuÈ›ilor constă în patru scaune de consistență moale sau lichide pe zi (sunt mult mai dese la sugarii alăptaÈ›i decât la cei alimentaÈ›i cu formule de lapte); (1)
  • primele 3 luni de viață – sugarii alăptaÈ›i au până la 3 scaune pe zi; unii dintre ei pot avea un scaun după fiecare masă, iar alÈ›ii chiar un singur scaun pe săptămână (în cazuri excepÈ›ionale când sugarul a avut încă din prima lună de viață scaune la 3 zile; sugarii alăptaÈ›i sunt rareori constipaÈ›i; (1)
  • sugarii alimentaÈ›i cu formule de lapte – majoritatea sugarilor au două-trei scaune pe zi; numărul lor depinde de tipul de formulă pe care o primeÈ™te sugarul, unele formule pe bază de lapte de soia sau lapte de vacă pot determina scaune de consistență crescută, în timp ce alte formule ce conÈ›in proteine parÈ›ial sau complet hidrolizate (spre exemplu formulele hipoalergenice) pot determina scaune de o consistență mai redusă; (1)
  • până spre vârsta de doi ani, un copil va avea unul sau două scaune pe zi, iar până spre vârsta de 4 ani, în mod normal, numărul scaunelor emise zilnic va fi de unul sau două cel mult. (1, 2)

 

Care sunt semnele că tranzitul intestinal al bebelușului este anormal?

Semnele care ar trebui să vă indice ca bebelușul dumneavoastră ar putea fi constipat sunt următoarele:

Screamătul

  • un sugar care în mod obiÈ™nuit este constipat, are scaunele tari; în timpul defecaÈ›iei poate deveni agitat sau să plângă; aÈ›i putea fi îngrijoraÈ›i, dacă în timp ce face scaunul, sugarul se screme;
  • screamătul este normal pentru un sugar deoarece musculatura lui abdominală nu este suficient de dezvoltată È™i este necesar să depună un efort suplimentar (chiar dacă se înroÈ™eÈ™te la față, nu vă speriaÈ›i); 
  • este foarte puÈ›in probabil ca un sugar să fie constipat dacă elimină un scaun moale după câteva minute de screamăt.

Frecvența redusă a scaunelor

  • puteÈ›i să vă gândiÈ›i că sugarul dumneavoastră este constipat dacă are scaune mai rare decât înainte (mai rare înseamnă că în loc de 3-4 scaune cum avea înainte, acum are unul singur la 1-2 zile);
  • un sugar care în mod obiÈ™nuit are un scaun la fiecare două zile, nu este constipat atât timp cât scaunul este suficient de moale È™i nu este eliminat cu dificultate.

Comportamente bizare în momentul în care apare senzaÈ›ia de defecaÈ›ie

  • sugarii până în È™ase luni îÈ™i pot arcui spatele sau îÈ™i contracta fesele È™i să plângă foarte mult; 
  • sugarii care merg de-a buÈ™ilea se pot rostogoli de pe o parte pe alta, îÈ™i pot arcui spatele sau se pot cuibări;
  • chiar dacă aceste miÈ™cări v-ar putea face să credeÈ›i că bebeluÈ™ul încearcă să aibe scaun, de fapt toate aceste comportament sunt menite să amâne momentul defecaÈ›iei deoarece sunt prea speriaÈ›i să nu aibe un scaun foarte dureros. (1)


Care sunt cauzele constipației bebelușului?

În primul an de viață al bebeluÈ™ului dumneavoastră, principalele cauze ale constipaÈ›iei vizează modificările consistenÈ›ei bolul fecal cauzate de alimentaÈ›ie (formulele de lapte, diversificarea pot creÈ™te consistenÈ›a materiilor fecale, făcând mai dificilă eliminarea lor). (2)


Cel mai important element de care trebuie să È›ineÈ›i cont de fiecare dată este că afecÈ›iunile medicale nu reprezintă decât 5% dintre cauzele constipaÈ›iei la sugar. AÈ™adar, dacă bebeluÈ™ul se constipă, sunt puÈ›ine È™anse ca apariÈ›ia constipaÈ›iei să fie semnul unei probleme de sănătate (2, 7) .

Cauze nonmedicale

Cauzele nonmedicale sunt cele mai frecvente.


Modificările alimentației

  • cea mai frecventă cauză este introducerea hranei solide (diversificarea alimentaÈ›iei); constipaÈ›ia apare mai ales după introducerea făinoaselor (cereale, pâine);
  • constipaÈ›ia poate să apară È™i în cazul tranziÈ›iei de la laptele matern la formulele de lapte. (2, 3)

 

Durerea provocată de defecație

  • un sugar poate să amâne defecaÈ›ia dacă aceasta îi provoacă multă durere; astfel, chiar dacă are senzaÈ›ia de defecaÈ›ie el poate să se abÈ›ină pentru a evita durerea; (2, 3)
  • uneori, pasajul unui bol fecal foarte tare sau foarte mare poate să provoace o fisură la nivelul anusului care să cauzeze durere la defecaÈ›iile următoare; după baie, analizaÈ›i cu atenÈ›ie fundul bebeluÈ™ului să nu omiteÈ›i o fisură anală. (2, 3)

Cauze medicale

Cauzele medicale sunt în general rare, fiind întâlnite doar în 5% dintre cazuri.


Boala Hirschprung (megacolon congenital)

  • este o afecÈ›iune congenitală rară cauzată de absenÈ›a dezvoltării plexurilor nervoase corespunzătoare ultimei porÈ›iuni a colonului;
  • ca urmare a absenÈ›ei inervaÈ›iei la nivelul colonului colonul se destinde foarte mult;
  • expresia clinică a acestei afecÈ›iuni este constipaÈ›ia cronică;
  • elementul caracteristic este întârzierea meconiului (primul scaun al nou-născutului);
  • în funcÈ›ie de severitatea formei bolii, diagnosticul poate fi stabilit în primele luni de viață sau chiar mai târziu;
  • medicul pediatru care vă monitorizează sugarul va exclude această afecÈ›iune punându-vă întrebările specifice, examinând sugarul, È™i în cazuri necesare, recomandând investigaÈ›ii de specialitate.


Hipotiroidism

  • este o afecÈ›iune endocrinologică în care există un deficit de hormoni tiroidieni;
  • în caz de suspiciune, medicul pediatru va realiza un profil hormonal tiroidian prin dozarea hormonilor tiroidieni.

 

Fibroza chistică (mucoviscidoza)

  • reprezintă o afecÈ›iune genetică ce afectează preponderent plămânii È™i sistemul digestiv;
  • din cauza unui deficit genetic ce alterează majoritatea glandelor seroase È™i mucoase din organism, secreÈ›iile de la nivelul majorității organelor au un conÈ›inut scăzut de apă, sunt extrem de vâscoase È™i se acumulează la nivelul organelor, afectându-le funcÈ›ia; 
  • constipaÈ›ia este cronică È™i apare încă din primele săptămâni de viață;
  • medicul pediatru va exclude această afecÈ›iune prin teste specifice. (8)

 

Ce tratament poate fi urmat la domiciliu?

Pentru sugarii cu vârsta sub 4 luni, cel mai indicat este să luaÈ›i legătura cu medicul pediatru sau cu medicul de familie.

În cazul bebeluÈ™ilor cu vârsta peste 4 luni, puteÈ›i apela la câteva remedii la domiciliu pentru a ameliora constipaÈ›ia sugarului. Următoarele remedii ar trebui să îÈ™i dovedească eficienÈ›a în cel mult 24 de ore. (2, 5)


Este important ca alimentaÈ›ia sugarului să asigure un aport de fibre. Până la vârsta de 2 ani necesarul zilnic de fibre este de 5 grame pe zi. Acest necesar poate fi asigurat prin introducerea în alimentaÈ›ie a fructelor, legumelor È™i cerealelor cu conÈ›inut bogat în fibre. Majoritatea fructelor È™i legumelor conÈ›in aproximativ 1 gram de fibre per porÈ›ie, dar prunele È™i perele conÈ›in până la 2 grame per porÈ›ie.

La primul episod de constipație

O parte dintre măsurile pe care le puteți lua la primul episod de constipație al sugarului se adresează alimentației.


Sucul de fructe

  • dacă sugarul are peste 4 luni, îi puteÈ›i da în cantități adaptate vârstei lui, suc natural de mere, de prune sau de pere preparat în casă (alte sucuri nu sunt la fel de eficiente);
  • sugarii cu vârsta cuprinsă între 4 È™i 8 luni pot primi între 60 È™i 120 de ml de suc pe zi, iar cei cu vârsta între 8 È™i 12 luni pot primi până la 180 ml de suc pe zi. (1, 5)


Alimente bogate în fibre

  • dacă sugarul are o alimentaÈ›ie diversificată, înlocuiÈ›i cerealele de orez cu cele de orz; (5)
  • cel mai bun remediu este piureul de fructe (caise, pere, prune) sau de legume (broccoli, spanac). (1)

Pentru episoade repetate de constipație

Dacă vă confruntați cu episoade repetate de constipație sau dacă remediile de mai sus se dovedesc a fi ineficiente după 24 de ore, este necesar să cereți sfatul medicului pediatru. Acesta vă poate recomanda următoarele:


Remedii pentru evacuare

  • dacă există materii fecale în rect, puteÈ›i folosi un termometru lubrifiat pentru stimularea zonei rectale;
  • vă pot fi recomandate supozitoarele cu glicerină sau microclismele (respectaÈ›i cu stricteÈ›e instrucÈ›iunile de utilizare);
  • supozitoarele È™i microclismele au reacÈ›ii adverse minime (în cazuri excepÈ›ionale pot să apară alergii, caz în care contactaÈ›i din nou medicul pediatru);
  • aceste măsuri pentru evacuare nu trebuie aplicate cu regularitate deoarece alterează reflexul natural de defecaÈ›ie, în timp sugarul devenind dependent de stimularea zonei rectale. (5, 8)


Tratamentul de întreÈ›inere

  • sugarii cu vârsta de peste 6 luni care prezintă episoade repetate de constipaÈ›ie în pofida respectării unei diete adecvate, necesită administrarea zilnică de laxative (lactuloză, sorbitol) pe o perioadă recomandată de către medicul pediatru;
  • dozele sunt ajustate în permanență pentru ca sugarul să aibe cel puÈ›in un scaun în fiecare zi;
  • există mai multe tipuri de laxative (sub formă de sirop) care pot fi cumpărate fără prescripÈ›ie medicală, dar, întotdeauna, cereÈ›i sfatul medicului. (5, 8)


Care sunt semnalele de alarmă care impun consultul medicului pediatru?

Semnele care ar trebui să vă îngrijoreze È™i pentru care este necesar să vă adresaÈ›i medicului pediatru sunt următoarele:

  • sugarul cu vârsta sub 4 luni nu a avut deloc scaun în ultimele 24 de ore (spre exemplu dacă un sugar care are scaun la fiecare două zile, de trei zile nu a avut scaun);
  • sugarul cu vârsta sub patru luni are scaune foarte tari;
  • sugarul refuză alimentaÈ›ia sau scade în greutate;
  • sugarul face scaune cu sânge (chiar dacă sunt doar câteva firicele, prezentaÈ›i-vă de urgență la medic);
  • sugarul are episoade repetate de constipaÈ›ie încă de la naÈ™tere (în astfel de situaÈ›ii se iau în calcul cauzele medicale de constipaÈ›ie). (8)

 

Pe lângă examinarea fizică a sugarului, medicul pediatru vă va adresa o serie de întrebări specifice:

  • când a debutat constipaÈ›ia?
  • care este tranzitul intestinal obiÈ™nuit al sugarului? (numărul scaunelor în fiecare zi)
  • scaunele au prezentat vreodată urme de sânge?
  • constipaÈ›ia a fost însoÈ›ită de alte simptome precum vărsăturile?
  • cum a fost primul scaun al sugarului?
  • ce fel de alimentaÈ›ie primeÈ™te sugarul?

 

Este foarte important să discutaÈ›i în mod deschis cu medicul È™i să îi relataÈ›i tot istoricul constipaÈ›iei sugarului.

 

Ca investigaÈ›ii medicale, rareori sunt indicate analize de laborator sau investigaÈ›ii imagistice. Ele sunt recomandate doar în cazul în care medicul suspectează o afecÈ›iune organică subiacentă (de exemplu, megacolon congenital, mucoviscidoză, malformaÈ›ii congenitale anorectale).


Data actualizare: 27-04-2015 | creare: 19-11-2009 | Vizite: 65568
Bibliografie
1. George D Patient information: Constipation in infants and children (Beyond the Basics) UpToDate march 2015
2. Borowirz S Pediatric Constipation Medscape Nov 2014
3. Benninga M, Candy DC, Catto-Smith AG, et al. The Paris Consensus on Childhood Constipation Terminology (PACCT) Group. J Pediatr Gastroenterol Nutr. Mar 2005;40(3):273-5.
4. Constipation in Children https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation-in-children/basics/definition/con-20034665
5. Borowitz SM, Cox DJ, Tam A, et al. Precipitants of constipation during early childhood. J Am Board Fam Pract 2003; 16:213.
6. Loening-Baucke V. Prevalence, symptoms and outcome of constipation in infants and toddlers. J Pediatr 2005; 146:359.
7. Tabbers MM, DiLorenzo C, Berger MY, et al. Evaluation and treatment of functional constipation in infants and children: evidence-based recommendations from ESPGHAN and NASPGHAN. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2014; 58:258.
8. Rood M Chronic functional constipation and fecal incontinence in infants and children: Treatment UpToDate Mar 2015
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ConstipaÈ›ia
  • Noi abordări terapeutice în colonul iritabil È™i constipaÈ›ia cronică idiopatică
  • Ar putea exista o legătură între constipaÈ›ie È™i infecÈ›iile herpetice?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum