Computerele viitoare ar putea funcționa cu celule neuronale umane

©

Autor:

Computerele viitoare ar putea funcționa cu celule neuronale umane
Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au publicat rezultatele cercetărilor ce au vizat un plan pentru „inteligență organoidă”, care ar putea implica dezvoltarea unui biocomputer alimentat de celulele creierului uman. Ei prezic că o astfel de tehnologie ar putea extinde capacitățile computerelor moderne și ar putea crea noi domenii de studiu.
Timp de aproape două decenii, oamenii de știință au folosit organoizi la scară mică pentru experimente, precum rinichii și plămânii, pentru a nu recurge la teste pe oameni sau pe animale. Mai recent, au fost dezvoltați organoizii creierului, care conțin neuroni și alte caracteristici care promit să susțină funcții de bază, cum ar fi învățarea și amintirea.

Echipa își propune să folosească acești organoizi cerebrali pentru a dezvolta un computer futurist. Prin extinderea producției de organoizi cerebrali și antrenarea lor cu inteligență artificială, ei prevăd un viitor în care biocalculatoarele suportă viteză de calcul, putere de procesare, eficiență a datelor și capacități de stocare superioare. Biocalculatoarele ar putea revoluționa, de asemenea, cercetarea de testare a medicamentelor pentru tulburările de neurodezvoltare și neurodegenerare.

Calculatoarele care rulează pe acest „hardware biologic” ar putea începe să ușureze cerințele de consum de energie ale supercalculatoarelor, care devin din ce în ce mai nesustenabile. În timp ce computerele procesează calcule care implică numere și date mai repede decât oamenii, creierul este mult mai inteligent în luarea unor decizii logice complexe, cum ar fi deosebirea unui câine de o pisică.

Pentru a evalua implicațiile etice ale lucrului cu inteligența organoidă, în echipă a fost încorporat un consorțiu divers de oameni de știință, bioeticieni și membri ai publicului. Deși ar putea dura zeci de ani până când inteligența organoidă poate alimenta un sistem la fel de inteligent ca un șoarece, cercetătorii cred că sunt necesare programe de finanțare pentru a atinge acest obiectiv.

sursa: Science Daily
foto: Imagine mărită a unui organoid cerebral produs în laboratorul lui Thomas Hartung, vopsit pentru a arăta neuronii în magenta, nucleii celulari în albastru și alte celule de susținere în roșu și verde.
Image credit: Jesse Plotkin/Johns Hopkins University

Data actualizare: 03-03-2023 | creare: 03-03-2023 | Vizite: 490
Bibliografie
Will future computers run on human brain cells?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230228075739.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce sunt organoizii - explicații și implicații în medicină
  • Etica cercetărilor asupra creierului artificial „conștient”
  • Transplantul de organoizi, devenit o realitate: primul transplant al unui mini-organ, reușit de o echipă de cercetători japonezi
  •