Compusul din ceai verde ce ar putea reduce sensibilitatea dentară
©
Autor: Mancaș Mălina
Sensibilitatea dentară apare ca urmare a subțierii smalțului dentar și expunerii dentinare, din diverse cauze. Un studiu recent arată că un compus din ceaiul verde ar putea conferi protecție în acest sens.
Când smalțul se erodează, dentina este expusă. Alimentele și lichidele fierbinți sau reci pot astfel ajunge la micro-tuburile din dentină, contractând nervii de la nivelul rădăcinii dentare – locul de unde pornește durerea. În același timp, dintele cu dentina expusă este mai predispus la carii decât dintele sănătos.
În mod normal, un mineral numit nanohidroxiapatita este utilizat pentru a umple acești tubi eliminând temporar starea de disconfort. Din nefericire, mineralul este ușor eliminat prin simplul periaj dentar, uzura dentară sau din cauza acidului.
Cercetătorii din cadrul Universității Wuhan din China au combinat nanohidroxiapatita cu un polifenol din ceaiul verde numit epigalocatechina-3-galat sau EGCG – despre care s-a arătat anterior că poate lupta împotriva bacteriei Streptococcus mutans ce formează o biopeliculă ce favorizează apariția cariilor.
Mixul a fost încapsulat în nanoparticule de siliciu, ulterior aplicate pe dinte. Nu doar că particulele au umplut eficient tubii dentinali expuși, dar au eliberat și EGCG pentru cel puțin 96 ore, conferind protecție la periaj sau eroziune dentară și prevenind formarea biopeliculei.
Tehnologia aceasta ar putea fi un mod eficient de a combate sensibilitatea dentară și cariile, mixul putând fi adăugat în conținutul pastei de dinți.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul ACS Applied Materials and Interfaces.
Sursa: New Atlas
Când smalțul se erodează, dentina este expusă. Alimentele și lichidele fierbinți sau reci pot astfel ajunge la micro-tuburile din dentină, contractând nervii de la nivelul rădăcinii dentare – locul de unde pornește durerea. În același timp, dintele cu dentina expusă este mai predispus la carii decât dintele sănătos.
În mod normal, un mineral numit nanohidroxiapatita este utilizat pentru a umple acești tubi eliminând temporar starea de disconfort. Din nefericire, mineralul este ușor eliminat prin simplul periaj dentar, uzura dentară sau din cauza acidului.
Cercetătorii din cadrul Universității Wuhan din China au combinat nanohidroxiapatita cu un polifenol din ceaiul verde numit epigalocatechina-3-galat sau EGCG – despre care s-a arătat anterior că poate lupta împotriva bacteriei Streptococcus mutans ce formează o biopeliculă ce favorizează apariția cariilor.
Mixul a fost încapsulat în nanoparticule de siliciu, ulterior aplicate pe dinte. Nu doar că particulele au umplut eficient tubii dentinali expuși, dar au eliberat și EGCG pentru cel puțin 96 ore, conferind protecție la periaj sau eroziune dentară și prevenind formarea biopeliculei.
Tehnologia aceasta ar putea fi un mod eficient de a combate sensibilitatea dentară și cariile, mixul putând fi adăugat în conținutul pastei de dinți.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul ACS Applied Materials and Interfaces.
Sursa: New Atlas
Data actualizare: 07-08-2017 | creare: 07-08-2017 | Vizite: 2333
Bibliografie
Green tea compound may soothe and protect sensitive teeth, link: https://newatlas.com/green-tea-sensitive-teeth/50756/©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Durere la rece la o coroana cimentata
- Durere dinti la cald si rece
- Menstruatie intarziata si ceaiul verde
- Curent la dinti?
- Probleme cu ceaiul verde
- Ceaiul verde interactioneaza cu ac?
- Ceaiul verde... beneficii si riscuri
- Consum ceai verde zilnic, de 3 ani - risc de cancer de colon?