Cocainomanii italieni stau la coada pentru refacerea septului nazal
Data publicării: 30-11--0001
Pana de curand, cazurile de rinoplastie legate de droguri erau foarte rare, unul la 100 de cocainomani. Vizau aproape in totalitate lumea spectacolului sau a managerilor supusi stresului. In prezent, cererile au crescut atat de mult, chiar si in randul populatiei feminine, incat exista lungi liste de asteptare: cinci luni intr-o clinica privata si 10.000 de euro pentru refacerea nasului, peste un an si jumatate, in spital. In plus, avand in vedere ca cocaina se gaseste la un pret convenabil, a crescut si numarul persoanelor implicate, provenind din toate paturile sociale, scrie ziarul La Stampa.
"Prizatul cocainei distruge nasul si provoaca mari dificultati in respiratie, mergi la chirurgul plastician pentru o interventie intr-o structura privata, platesti o suma foarte mare, suferi putin iar apoi, daca nu ai invatat lectia si nu te-ai tratat de toxicodependenta, te reintorci la prizat", a afirmat Claudio Leonardi, coordonatorul Comitetului stiintific al " FeDerSerD", Serviciul de Toxicodependenta din Roma.
Este vorba de o realitate pe care operatorii serviciilor o vad amplificandu-se din zi in zi. "Situatia este si mai grava daca ai in vedere ca sunt constransi sa-si faca reconstituirea septului nazal si foarte multi adolescenti, la care mucoasele si cartilagiul sunt mai delicate", a confirmat Leonardi.
"Nasul cocainomanului" este deja o patologie reala, a explicat profesorul Gaetano Paludetti, directorul Institutului clinic de otorinolaringologie din cadrul Policlinicii Gemelli, citat de ziarul La Repubblica.
La ce riscuri se expune cel care prizeaza cocaina? Granuloame subcutanate, vase sanguine cicatrizate si care nu mai pot fi folosite, reabsorbtia tesuturilor. Nasul cocainomanului este puternic compromis, carenta de circulatie sanguina determina necrozarea tesuturilor iar operatia chirurgicala este inevitabila.
"Au venit la mine persoane care aveau doua gauri in loc de nas, fara tesuturi. Sunt tot mai numerosi cei care cer o interventie, chiar daca aproape toti nu recunosc drept cauza care a declansat prejudiciul, cocaina. Este important insa pentru chirurg sa stie acest lucru, si pentru ca tesuturile sunt atat de afectate incat este foarte complicat sa treci la o refacere a lor", a relatat Paludetti.
"Exista o valva in nas care are un rol crucial in etapele respiratiei. Cu timpul, cocaina provoaca perforarea mucoasei si a cartilagiului. Consecintele sunt usor de sesizat, incepand cu faptul ca subiectul este obligat sa respire incontinuu pe gura", a explicat Ezio Maria Nicodemi, specialist in chirurgie plastica. Printr-o interventie care dureaza 2-3 ore, chirurgul plastician foloseste tesut de cartilagiu si realizeaza fasii de mucoasa. Astfel, pacientul poate reincepe sa respire pe nas.
Interventii delicate, prin urmare, cu scopul de a garanta o revenire la un nivel acceptabil al capacitatii respiratorii, dar care pentru multi pacienti sunt numai un mijloc de a reveni la obiceiul de a priza cocaina. "Toti spun ca au incetat sa mai prizeze - a afirmat Paludetti - dar aproape toti reiau obiceiul si nu sunt rare cazurile in care unii pacienti revin, dupa cativa ani, pentru a se reopera".
"Este o interventie care are sens in cazul in care pacientul inceteaza sa prizeze", a recomandat si Valerio Cervelli, de la catedra de chirurgie plastica si director al scolii de specializare din cadrul Unioversitatii Tor Vergata din Roma. El a mai precizat: "In plus, vorbim de un tip de operatie marcat de un procent inalt de insuccese, intre 30 si 50 la suta din cazuri".
Chirurgul maxilo-facial din Roma, Gilberto Ponti, a informat in luna iunie ca pana in urma cu cativa ani avea o cerere de rinoplastie din partea unor cocainomani de numai o data pe luna, in timp ce in prezent s-a ajuns la 3-4 pe saptamana.
"O crestere cu adevarat ingrijoratoare, deoarece prejudiciile pe care le provoaca cocaina, un puternic vasoconstrictor, sunt grave. Acest drog impiedica afluxul de oxigen spre tesuturi si poate cauza si o puternica scadere a auzului", a avertizat Fabio Beatrice, director de otorinolaringologie la Spitalul San Giovanni Bosco din Torino.
Cine sunt pacientii? La usa chirurgului bat persoane din cele mai variate categorii de varsta si sociale, tineri si mai putin tineri, barbati si femei, persoane avand o situatie financiara foarte buna, dar si dintre cei mai modesti. "Nu exista un identikit al nasului cocainomanului - a explicat Paludetti -. Sa spunem ca varsta variaza intre 20 si 60 de ani, dar uneori depaseste chiar 60, iar adesea sunt persoane mai presus de orice banuiala. Desigur ca nasul distrus de cocaina este o patologie emergenta, dar nu este singura. Exista cazuri de persoane care au gauri in palatul bucal iar comunicarea dintre nas si palat este deschisa, din cauza efectului distructiv al cocainei. Este un lucru foarte grav si nu e nevoie sa fii cocainoman de multi ani. Daca drogul este de proasta calitate, sunt suficiente cateva prizari pentru a avea caile respiratorii distruse".
Sursa: Rompres,
Vizualizari 2983