Clostridium difficile încorporat în biofilme nu poate fi eradicat de dezinfectanți
Autor: Teodorescu Mihai
Dezinfectanții utilizați de regulă în unitățile intraspitalicești nu sunt eficienți împotriva bacteriei clostridium difficile încorporată în biofilme, conform rezultatelor unui studiu recent.
Eradicarea dificilă a bacilului reprezintă o problemă pentru sistemele de îngrijire, deoarece infecțiile cu clostridium difficile pot pune viața în pericol. Răspândirea bacilului cu o frecvență crescută în rândul persoanelor în vârstă din spitale sau din alte unități de îngrijire a sănătății, constituie o altă problemă importantă. Estimările arată că în termen de o lună de la diagnostic, una din 11 persoane cu vârsta de peste 65 de ani moare din cauza unei infecții cu clostridium difficile.
Studiul actual, publicat în jurnalul Antimicrobial Agents and Chemotherapy al Societății Americane pentru Microbiologie, demonstrează capacitatea crescută a sporilor clostridium de a fi omniprezenți și de a se propaga în mediul înconjurător. Cercetările arată că niciun dezinfectant nu este capabil să elimine în întregime bacteria clostridium difficile, atunci când aceasta este încorporată în biofilme. Cercetătorii au investigat dezinfectarea chimică a sporilor proveniți de la cinci tulpini unice de clostridium difficile, ce au fost încorporate în trei tipuri de biofilm. Pentru cercetare au fost utilizați cinci dezinfectanți diferiți, o eficacitate crescută la uciderea sporilor fiind observată la Clorox, Cidex și Virex. De asemenea, Virex și Clorox au fost cele mai eficiente în reducerea biomasei bacteriei.
Bacteria clostridium difficile provoacă inflamația colonului, determinând apariția unor simptome ce pot varia ca intensitate și gravitate. Deși în majoritatea cazurilor simptomele pot fi ținute sub control cu ajutorul medicamentelor antibiotice, există și situații în care infecția din organism degenerează în septicemie, o condiție severă care pune în pericol viața.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Receptorul moleculei interleukina-9 ar putea fi o potențială țintă pentru tratamentul astmului și al alergiilor alimentare
- Flora vaginală poate influența rezistența împotriva infecției cu Chlamidia trachomatis
- Vârsta și sexul influențează nivelurile rezistenței la antimicrobiene
- Cea mai utilizată clasă de antifungice din lume provoacă autodistrugerea agenților patogeni
- Clostridum dificile, candida, klibsiela
- Infectie urinara cu e-coli.
- Probleme de sanatate - helyobact pylori si clostridium dificile
- Infectie clostridium post antibiotice
- Clostridium difficile la copii
- Dureri generalizate si persistente dupa Mononucleoza si infectie cu Closstridium Difficile
- Infecție clostridium