ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină nucleară Medicină nucleară Bucuresti

Chimioterapia

CHIMIOTERAPIA

Chimioterapia (terapie medicamentoasa): Scopul chimioterapiei este acela de a distruge celulele canceroase care se multiplica necontrolat datorita unor modificari ale structurii lor.Terapia consta in administrarea unor medicamente pe cale orala sau injectabila , numite anticancerigene sau citostatice, care actioneaza prin incetinirea sau blocarea cresterii celulelor canceroase cu ritm de diviziune foarte rapid. Terapia citostatica poate afecta, insa, si celulele sanatoase, mai ales cele cu ritm de inmultire mai alert. Deteriorarea celulelor sanatoase poate provoca reactii adverse dar, de cele mai multe ori, efectele secundare dispar cand se finalizeaza tratamentul citostatic.

Tratamentul este individualizat in functie de tipul de cancer si de stadiul acestuia. Uneori chimioterapia este singura modalitate de terapie, alteori ea poate fi combinata cu intervenţia chirurgicala sau radioterapia.

In functie de tipul si stadiul in care se afla boala, tratamentul poate avea un obiectiv diferit:

  • Tratamentul definitiv al cancerului ( celulele tumorale sunt distruse complet si boala nu mai reapare)
  • Controlul dezvoltarii cancerului (incetinirea evolutiei tumorale)
  • Eliminarea simptomelor cauzate de cancer (elimina sau reduce durerea si simptomele similare).
  • Chimioterapia poate fi administrata inainte sau dupa interventia chirurgicala, in timpul, inaintea sau dupa efectuarea radioterapiei.

In acest sens chimioterapia:

  • Distruge celulele canceroase restante dupa interventia chirurgicala sau radioterapie (chimioterapie adjuvanta);
  • Creşte eficienţa radioterapiei (efect sinergic)
  • Distruge celulele canceroase care au reaparut (cancerul recurent) sau opreste raspandirea in alte parti ale corpului (cancer metastazic)

TERAPIA HORMONALA

Se aplica in tratamentul tumorilor maligne sensibile la hormoni, de exemplu cancerul de prostata si cancerul mamar. Medicamentele sunt, in general, administrate pe cale orala. O alta metoda de administrare este cea injectabila.

In cancerul de san, tratamentul hormonal se alege in functie de tipul receptorilor hormonali si de numarul lor, precum si de varsta si de statusul hormonal al femeii (pre sau post-menopauza). De regula, terapia hormonala este indicata dupa interventia chirurgicala.

Terapiile hormonale sunt de mai multe feluri:

  • Terapii in urma carora se blocheaza functia ovarelor. Medicamentele prescrise blocheaza productia de estrogen a ovarelor;
  • Tratamentul antiestrogen – blocheaza functia receptorilor estrogenici.
  • Administrarea de progesteron, hormon ce inhiba afinitatea receptorilor pentru estrogen;
  • Inhibitorii de aromataze – impiedică formarea precursorilor hormonali ai estrogenului.

Hormonoterapia se aplica in toate stadiile de cancer la san , pe o durata de cinci ani. Primii 2 – 3 ani se urmeaza tratamentul cu antiestrogen clasic, iar urmatorii 2 – 3 ani, cel cu antiestrogeni de generatia a III-a. 80% din cazurile cu neoplasm la san fac hormonoterapie dupa operaţia de mastectomie.

IMUNOTERAPIA

Sistemul imunitar actioneaza ca un mecanism de supraveghere pentru a proteja organismul de ceea ce el considera a fi substante “straine” (non self). De ani de zile, oamenii de stiinta incearca sa stimuleze mecanismele de aparare ale organismului pentru ca acesta sa poata lupta cu mai multa eficacitate impotriva invaziei de celule canceroase. Aceasta abordare mai putin toxica pentru organismul bolnavului este numita imunoterapie.

Foloseste substante biologice sau modulatori ai raspunsului imun ( de exemplu anticorpi monoclonali, factori de crestere sau vaccinuri) cu rolul de a opri din dezvoltare celulele tumorale, de a le distruge sau de a preveni recurenta bolii. In ultima perioada se discuta de terapia genetica (a genelor ) in tratamentul cancerului.

 
Programare