ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Neurologie Neurologie Bucuresti

Radiochirurgia

Radiochirurgia

Radiochirurgia sterotactica, denumita si radiochirurgiestereotaxie, similara tratamentelor Gamma KnifeCyber Knife, este tratamentul radioterapic prin care se administreaza cu foarte mare precizie doze mari de iradiere in volumul tumoral tinta, reducand in acelasi timp doza primita de tesuturile sanatoase din vecinatate.

Folosind sistemul TrueBeam, in Centrul Medical Neolife Bucuresti, se pot efectua tratamente de radiochirurgie stereotactica la cele mai inalte standarde si conform celor mai noi protocoale din domeniu.

De la deschiderea Centrului Medical Neolife, au fost tratati cu grija si profesionalism pacienti diversi, cu tumori cerebrale sau cu alte localizari, maligne sau benigne: meningioame, glioame (intracerebral, intramedular), glioblastoame, carcinoame adenoide chistice de sinus sfenoidal, carcinoame nediferentiate de rinofaringe, formatiuni tumorale etmoido bazale, neurinoame, etc.

Tratamentele de radiochirurgie stereotactica sunt neinvazive, nedureroase, nu necesita anestezie, iar pacientii pot parasi spitalul, de obicei, in aceeasi zi in care a fost efectuata procedura. Avand in vedere ca este o procedura de mare precizie, capul pacientului trebuie imobilizat. Aceasta imobilizare se realizeaza neinvaziv, cu ajutorul unei masti de fibra termoformabila care este personalizata pentru fiecare pacient in parte, spre deosebire de vechile metode care implicau montarea pe cap a unui cadru stereotactic care se fixa pe cutia craniana cu patru suruburi, metoda care pentru unii pacienti putea prezenta disconfort sau chiar durere.

In plus, leziuni inaccesibile neurochirurgiei pot fi tratate prin radiochirurgie.

Tehnici de radiochirurgie RADIOCHIRURGIA STEREOTACTICA - SRS (STEREOTACTIC RADIOSURGERY)

vezi si Radioterapia stereotactica corporala (SBRT)

Se aplica pentru tumorile mici de pe creier sau alte tipuri de afectiuni ale acestuia si prin care doze mari de radiatii livrate cu acuratete foarte mare (precizie sub 1-2mm).

Desi numele poate conduce spre o procedura chirurgicala, procedura nu implica tratamente invazive, numele este dat de faptul ca prin tehnica precisa de iradiere si eliberarea in tumora a unei doze mari de radiatii in doar una sau cateva sedinte de tratament se poate obtine efectul terapeutic dorit. Termenul de "radiochirurgie" a fost introdus de neurochirurgul suedez Lars Leksell de la Karolinska Institute, pentru a descrie o procedura utilizata pentru a administra doze mari de iradiere intr-o singura sedinta unui volum redus intracranian.

 

Iradierea se efectueaza fie cu fascicule multiple, noncoplanare, emise din diferite puncte, fie prin arc-terapie. Fasciculele se intersecteaza la nivelul volumului tinta, reducand doza la tesuturile de vecinatate.

Cadrul stereotactic vechi, utilizat si acum in gama knife(stereotactic frame) a reprezentat standardul de referinta pentru SRS intrucat poate avea urmatoarele avantaje:

 

  • realizeaza o imobilizare rigida a capului
  • furnizeaza coordonatele stereotactice necesare pentru o localizare precisa, tridimensionala, a tintei.

Exista insa si dezavantaje ale utilizarii acestui dispozitiv.

  • Tehnicile de fixare ale cadrului de craniu sunt invazive, exista risc de sangerare si infectie si, pentru multi pacienti, reprezinta o experienta traumatizanta.
  • Ingrijirea acestor pacienti in ziua in care se face tratamentul, necesita personal medical dedicat si supraveghere specifica.
  • De asemenea, planificarea tratamentului trebuie finalizata dupa plasarea cadrului de stereotaxie, in ziua tratamentului, reducand posibilitatea de a se utiliza tehnicile noi, sofisticate de planificare si asigurarea calitatii (masuratori care se fac intre iradieri pentru a se mentine calitatea tratamentului).

Progrese recente realizate in domeniul planificarii bazate pe tomografie computerizata (CT) si a ghidarii imagistice a RT, au facut posibila aparitia unor tehnici noi, cum sunt si cele instalate pe TrueBeam, care nu mai necesita utilizarea cadrului stereotactic (frameless).

Avantajele potentiale ale inlocuirii cadrului stereotactic invaziv includ:

  • confort crescut al pacientului
  • verificarea imagistica independenta de dispozitivul de imobilizare.
  • un flux de lucru mai bun, care permite ca procedurile legate de planul de tratament si asigurarea calitatii sa nu fie efectuate sub presiunea timpului

Iradierea se face cu :

  • fotoni gamma produsi de surse de 60Co (Gamma Knife),
  • fotoni X produsi de acceleratoarele liniare (LINAC) sau
  • protoni (particule grele) produsi de ciclotron. (5)

UTILIZARI CLINICE ALE SRS

Metastazele cerebrale

 

Metastazele cerebrale apar la 20-40% dintre pacientii care sufera de cancer si reprezinta cea mai frecventa si utilizata indicatie pentru SRS.

Meningioame de baza de craniu

 

SRS este un tratament non-invaziv eficace pentru meningioamele mici (< 3 cm in diametru). Rata de control local este de aproximativ 90% cu toxicitate locala redusa (2,5-5%) pe o perioada de urmarire de 7 ani.

Neurinomul acustic (Schwannomul vestibular)

 

Control local dupa SRS la tumori cu diametrul < 3 cm este de 92-98%, iar supravietuirea fara progresia locala este de 93%. (14, 15). Toxicitatea este redusa, cu un risc intre 1-5% de neuropatie trigeminala sau faciala, dependent de dimensiunile tumorii.

Adenoame hipofizare

 

Aproximativ 10% din neoplaziile intracraniene apar in regiunea hipofizara.

RT este in general rezervata pentru pacientii cu tumori rezecate incomplet sau recidivate. In functie de marimea si localizarea tumorii, se poate utiliza RT externa conformationala sau SRS.

Controlul local cu SRS este realizat in >90% din cazuri pentru tumorile nesecretante. In cazul in care pacientii sunt sub tratament de supresie hormonala, rezultatele sunt inferioare si pot fi explicate prin subestimarea dimensiunilor reale ale tumorii.

RADIOTERAPIA STEREOTACTICA CORPORALA - SBRT (STEREOTACTIC BODY RADIATION THERAPY)

vezi si RADIOCHIRURGIA STEREOTACTICA - SRS

Radioterapia stereotactica corporala este o procedura neinvaziva, similara SRS, diferenta fiind aceea ca se aplica in tratamentul tumorilor localizate in afara SNC (Sistemului Nervos Central)

SBRT utilizeaza :

  • doze mari pe fractiune,
  • fascicule multiple care iradiaza din unghiuri diferite,
  • localizare ultraprecisa a tintei
  • tehnici de control al miscarii tumorii pentru a permite administrarea cu acuratete maxima a iradierii la tinte extracraniene.

Doze mari se administreaza intr-o perioada mai scurta de timp comparativ cu RT fractionata conventionala, reducandu-se in acelasi timp expunerea tesuturilor normale la doze mari de iradiere.

UTILIZARI CLINICE ALE SBRT

Cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC – Non-Small Cell Lung Cancer)

 

Cancerul pulmonar este principala cauza a mortalitatii prin cancer in lume. Majoritatea pacientilor (75-85%) au NSCLC, iar 15-25% dintre acestia se prezinta in stadiile 1 si 2.

Metastazele vertebrale

 

Metastazele osoase vertebrale apar relativ frecvent in evolutia tumorilor maligne. Sunt deseori simptomatice, insotindu-se de dureri si deficit neurologic.

RT fractionata conventionala este un mijloc de tratament paliativ eficace pentru majoritatea pacientilor. Totusi, capacitatea de a se administra doze mari, care sa controleze tumora prin aceasta metoda, este limitata de toleranta maduvei.

Drept consecinta, la pacientii la care apare progresia tumorala la nivelul unei regiuni initial iradiate, este necesara interventia chirurgicala pentru a se evita complicatiile potentiale asociate reiradierii.

SBRT poate constitui o alternativa non-invaziva, furnizand paliatia adecvata, reducand in acelasi timp doza cumulativa la nivelul maduvei .

Metastaze hepatice

 

Multi pacienti nu sunt candidati pentru tehnici invazive (rezectia chirurgicala, criochirurgia, injectiile cu etanol, ablatia prin radiofrecventa). Pentru acestia, SBRT poate oferi alternativa non-invaziva, cu beneficii similare cu cele obtinute in tratamentul metastazelor cerebrale unice.

 
Programare