ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Află ce NU trebuie să spui la terapie!

Află ce NU trebuie să spui la terapie!
Autor: Clinica Hope

Să cauți ajutor prin terapie este un pas curajos și important către îmbunătățirea stării tale de sănătate mintală și emoțională. Unii dintre noi se confruntă cu stări de confuzie în fața informațiilor care trebuiesc sau nu împărtășite în cadrul sesiunilor de psihoterapie, motiv pentru care, ne-am gândit să explorăm împreună ce să spui și ce ar trebui să eviți. 

Iată ce trebuie să spui si ce nu trebuie să spui atunci când mergi la terapie:

  • Minciuni: Minciuna poate împiedica terapeutul să înțeleagă cu adevărat ceea ce se întâmplă și să ofere suportul potrivit. Mai mult de atât, tu poți avea de suferit, întrucât tratamentul administrat va fi pe baza spuselor tale.
  • Să pretinzi că ești bine atunci când nu ești: Este important să fii deschis despre starea ta reală. Progresul tău în terapie se bazează pe sinceritatea ta.
  • Să pretinzi că te simti mai rău decât te simti: La fel de dăunător este și exagerarea sau inventarea simptomelor. Un terapeut trebuie să aibă o imagine clară a situației pentru a te ajuta în mod corespunzător. Aceste exagerări nu fac decât să-ți înrăutățească starea și implicit, progresul = vindecarea.
  • Să minți că totul merge bine în relația cu terapeutul atunci când simți contrariul: Relația cu terapeutul tău este importantă, iar dacă ai nelămuriri sau nemulțumiri, este important să le discuți deschis, nu să le ignori sau să le ascunzi. Este important să fii compatibil cu psihoterapeutul pentru a-ți asigura vindecarea.

Ce este bine de cunoscut:

  • Nu trebuie sa fii bolnav ca sa mergi la psihoterapie, contrar prejudecatilor.
  • Terapia nu este benefică doar pentru cei ce suferă de probleme psihice grave, ci poate fi un instrument extrem de util în ascensiunea ta profesională, în educarea/pregătirea ta pentru relația mamă/tată/copil, gestionarea unor momente dificile: pierderi, boală. Te poate ajuta în a-ți crea un program eficient de funcționare conform abilităților tale, etc.
  • Dacă ești nesincer în cadrul sesiunilor de psihoterapie, acest lucru te va afecta în mod direct, vindecarea sau îmbunătățirea stării sau a situației pentru care ai apelat la ajutor va dura mult mai mult timp, iar rezultatele dorite vor întârzia să apară.

Ce trebuie neapărat să spui la terapie?

 
Programare