Ce este Dependența Emoțională?
- Este o stare care se dezvoltă într-un stil de atasament anxios si nesigur, in care o persoana dezvolta o legatura stransa cu alta persoana, oferindu-si sprijinul si iubirea fara a-si pastra identitatea proprie. Acest lucru poate conduce catre o dependenta de protectia si afectiunea oferite de celalalt, chiar si atunci cand acestea sunt nesanatoase sau inadecvate. Pe scurt, dependenta emotionala inseamna lipsa unor limite clare intre doua persoane care ar trebui sa fie separate si individuale. Prin fiecare cearta sau dezacord, persoana dependenta isi imagineaza ca va fi abandonata, așa că, daca esti dependent emotional, aceasta dependenta te pune pe tine si pe cei din jurul tau in suferinta.
- Stilului de atasament nesigur si anxios i se adauga lipsa de incredere in sine si de o stima de sine scazuta, caracteristici de o fragilitate emotionala coplesitoare, o nevoie pe care, neincrezatori in propriile puteri, o gestionam incorect. Este o conditie psihologica in care un individ are nevoie de o alta persoana pentru a ramane fericit si nu isi poate asuma intreaga responsabilitate pentru sentimentele sale.
- Astfel s-ar putea sa experimenteze durere, ingrijorare, anxietate, depresie si disperare si sa se simta neputincios sa cultive aceste emotii ei insisi.
- Exista perceptia conform careia femeile sunt mai predispuse la dependenta emotionala, in fapt, aceasta afectand atat barbatii, cat si femeile. Însă dependenta emotionala este considerata o patologie similara celorlalte forme de dependenta, punându-te intr-o stare psihologica in care nu iti poti imagina viata fara prezenta sau aprobarea celuilalt, având nevoie constanta de validare din partea sa.
Cauzele Dependenței Emoționale
Sunt complexe si pot implica o serie de factori psihologici, emotionali si experiente de viata.
Exemplu de experiente care au provocat trauma in perioada copilariei:
- neglijarea, abuzul sau lipsa de siguranta emotionala.
Lipsa increderii in sine si stima de sine scazuta:
- când ai o imagine de sine scazuta sau nu ai incredere in propriile puteri poti cauta validare si siguranta emotionala in afara ta, devenind astfel dependent emotional de celelalte persoane cu care interactionezi..
Stilul de atasament:
- un stil de atasament nesigur sau anxios creste de regula riscul dezvoltarii dependentei emotionale.
Tiparul relational din familie:
- daca o persoana a crescut intr-o familie in care dependenta emotionala a fost raspandita, sansele ca si persoana respectiva sa dezvolte si ea aceasta tendinta, sunt foarte mari.
- Absenta prezentei, implicarii sau afectiunii familiei ii ofera semne de intrebare copilului, care trebuie sa gaseasca strategii diferite pentru a gestiona si a umple golul interior.
Experientele dificile de viata:
- schimbarile majore de viata, pierderile, esecurile sau stresul pot creste vulnerabilitatea la dependenta emotionala. Acest lucru se intampla deoarece persoanele care au experimentat aceste schimbari, cauta consolare si siguranta in relatii
Află semnele cheie ale dependenței emoționale, precum și 7 sfaturi utile pentru a o depăși accesând articolul nostru de blog, validat de specialiștii Rețelei de Clinici Private Hope: https://clinica-hope.ro/dependenta-emotionala-ce-este-si-cum-o-depasim/