Ce sunt Bolile Neurodegenerative? Cauze și Simptome
Bolile neurodegenerative sau tulburările neurodegenerative sunt afecțiuni cronice care distrug părți ale sistemului nervos cu timpul, în special creierul. Acestea sunt permanente și incurabile, însă la ora actuală, datorită progresului medical, multe dintre ele pot fi tratate.
(!!) Aceste afecțiuni se dezvoltă de regulă lent, iar efectele și simptomele tind să apară mai târziu în viață.
Majoritatea acestor afecțiuni sunt strâns legate de vârstă și sunt mult mai probabil să apară la persoanele peste 65 de ani (deși unele afecțiuni precum boala Huntington apar adesea mai devreme). Riscul de a fi afectat de o tulburare neurodegenerativă crește înaintând în vârstă.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că numărul persoanelor de peste 65 de ani se va dubla cel puțin în următorii 30 de ani, asta însemnând că numărul persoanelor cu boli neurodegenerative va crește într-un ritm similar. Odată cu creșterea alarmantă a bolilor neurodegenerative, abordarea acestei probleme necesită eforturi concentrate la nivel global. Componentele esențiale ale acestor eforturi se referă la cercetarea și dezvoltarea de tratamente care sa inoveze, diagnosticele precoce, sprijinul pentru pacienți și familiile acestora, precum și investițiile in tehnologie și educație. Este extrem de importantă colaborarea strânsa între cercetători, instituții medicale și organizații internaționale, împreună cu promovarea unui stil de viață sănătos și elaborarea de politici eficiente pentru gestionarea și reducerea impactului acestor afecțiuni în societate.
Cauzele Tulburărilor Neurodegenerative
În cele mai multe cazuri, nu există o singură cauză care conduce la apariția acestor tulburări. Cercetările arată că este vorba de mai mulți factori precum:
- Vârsta – este un factor important, ( rar întâlnit, unele boli neurodegenerative pot să apară și la o vârstă timpurie).
- Istoric medical – precum și evenimentele de sănătate anterioare pot juca toate un rol în dezvoltarea bolilor neurodegenerative.
- Genetica – multe boli neurodegenerative au conexiuni puternice cu istoria familiei.
- Mediul – poate fi un factor major în dezvoltarea acestor condiții.
- Obiceiuri, stil de viață, rutina și unele alegeri – cum ar fi ceea ce alegem sa mâncăm, cât de activi suntem, cât de mult alcool/tutun consumăm și multe altele.
Simptomele bolilor neurodegenerative
Diferitele tipuri de afectiuni provoaca urmatoarele simptome:
- Afectiuni din categoria demenței–confuzie, pierderi de memorie, probleme de gândire sau concentrare;
- Boli demielinizante– furnicături sau amorțeală, durere, spasme musculare. Pot provoca depresie sau anxietate;
- Boli de tipul Parkinson – miscări încetinite, tremurături, probleme de echilibru;
- Boli ale neuronilor motori: slăbiciune și, în cele din urmă, paralizie.
Care sunt cele mai frecvent intalnite boli neurodegenerative?
- Boala Alzheimer si boala Parkinson sunt cele mai frecvente boli neurodegenerative. Pe lângă acestea, alte boli neurodegenerative notabile includ boala Huntington, scleroza laterală amiotrofică (ALS) și atrofia multiplă sistemică.
- Boala Alzheimer –pierderea progresivă a memoriei ( dificultati in reamintirea evenimentelor recente) si limbajul este sărăcăcios.
- Boala Parkinson – simptomele sunt legate de probleme de miscare, dificultati de comunicare, dementa, tremor
- Prevenția Bolilor Neurodegenerative
- Bolile neurodegenerative apar în mod imprevizibil, din motive care nu sunt pe deplin înțelese. Acestea nu pot fi prevenite, existând însă lucruri pe care le puteti face pentru a reduce riscul de a dezvolta.
- Dieta Echilibrată ajută la menținerea sănătății creierului.
- Menținerea greutății corporale
- Consultarea regulată a medicului
- Incidența crescută a bolilor neurodegenerative, prevenirea acestora, prin mica grijă față de noi, cunoaște o deosebită importanță. Adoptarea unui mod de viață echilibrat și activ, alături de o alimentație sănătoasă, însoțită de sport, toate acestea pot juca un rol esențial în prevenirea apariției acestor boli și, în același timp, în gestionarea lor dupa instalare.
- Află mai multe informații despre acestea accesând articolul de blog: https://clinica-hope.ro/bolile-neurodegenerative/