ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Logopedie Logopedie Bucuresti

ADHD-ul la Copii si Adulti

Autor: Clinica Hope

ADHD-ul este clasificat ca o tulburare de neurodezvoltare, care are cauze neurobiologice asociate.

În rândul copiilor, printre simptomele acestuia se regăsesc dificultățile în a duce la bun sfârșit activitățile de zi cu zi, probleme cu școala, în contextul hiperactivității sau al deficitului de atenție. Majoritatea dintre noi auzind  câteva explicații privind ADHD-ul la copii, considerăm că atunci când energia sau exuberanța sunt foarte crescute, acestea ar fi motivul.

Dar cum identificăm ADHD-ul în rândul adulților? Cum se manifestă, cum se ajunge un diagnostic în acest sens? Vom afla răspunsurile complete ale acestor întrebări și multe altele, în următorul articol.

Simptomele ADHD-ului la Copii

 

Care sunt simptomele care ar trebui să ne pună pe gânduri?

Ei bine, să începem prin a explica cum această tulburare, tulburarea ADHD (de deficit de atenție și hiperactivitate) reprezintă o tulburare biologică, cu un impact chimic, ceea ce înseamnă că în anumite momente, creierul nu reușește să facă echilibrul de neurotransmițători pentru a produce concentrarea, simptom care se manifestă încă din copilărie. Deseori, adulții reușesc să depășeașcă multe dintre aceste simptome avute ca și copii cu ADHD.

Conform statisticilor, între 30%-50% din copiii care manifestă aceste simptome, le vor prezenta și în viața de adult.

Semne si simptome ale ADHD-ului manifestate din copilărie:

  • Dezorganizare atât la școală cât și în viața de zi cu zi;
  • Lipsa concentrării la ore;
  • Lipsa atenției;
  • Lipsa răbdării;
  • Din lipsa concentrării rezultă și dificultatea de a învăța sau a se înțelege cu ceilalți copii;
  • Pot exista probleme de comportament, situațiile sociale fiind mai greu de abordat într-o manieră adecvată;
  • Copiii pot fi foarte visători;
  • Impulsivitate, chiar nervozitate – simptomele acestea de hiperkinezie se atenuează în mare parte pe măsură ce copilul crește.

Diagnosticul ADHD-ului la copii este pus de regulă la vârsta de 6-7 ani, însă în unele cazuri, acesta poate fi pus abia în adolescență sau maturitate.

ADHD ul poate fi de două tipuri – după cum sună și denumirea, Attention Deficit Hyperactivity Disorder:

  • ADHD în care predomină neatenția (Deficit de Atenție) sau
  • ADHD în care predomină Hiperactivitatea și Impulsivitatea.
  • Copiii, prezentând un grad foarte ridicat al tonusului și energiei, pot fi diagnoticați cu ADHD în mod eronat.
  • Copilul poate ajunge a fi catalogat ca fiind dezordonat, leneș, un copil problemă sau un copil rău, în condițiile în care, simptomele au existat, însă nimeni nu a realizat. Momentele de hiperactivitate sau impulsivitate trebuie analizate, pentru a ajunge la o concluzie coerentă.

 

 

Semne ale ADHD-ului la Adulți

 

În general persoanele adulte au:

 

  • Probleme de atenție,
  • Probleme de concentrare,
  • Precum și Probleme de organizare a sarcinilor
  • Dificultăți de control comportamental

 

Copiii cu ADHD nediagnosticat, ajung a fi adulți cu multe probleme, la care, pentru fiecare task sau mic lucru pe care îl au de făcut, se străduiesc mult mai mult decât un om care nu prezintă această tulburare, însă nu reușesc de multe ori să-și maximizeze potențialul. Există oameni care nu reușesc să-și termine școala sau a avea funcții de conducere.

Adulții afectați prezintă, de regulă, dificultăți de concentrare și de control comportamental.

Modul în care o persoană afectată de ADHD își organizează timpul sau viața este de neînțeles pentru cineva care nu are această afecțiune.

Amânarea continuă, capacitatea de a funcționa doar în salturi și hopuri, incapacitatea de atingere a potențialului, bifatul task-urilor sau sarcinilor și organizarea defectuoasă sunt doar unele dintre caracteristicile aceastei afecțiuni, care nasc resentimente și noi tulburări emoționale.

Această problemă mintală este pusă, de regulă, pe seama voinței. Însă din păcate, nu este doar o problemă de voință. Ce este foarte important de cunoscut este că, majoritatea tulburărilor psihice apar în sistemul limbic exact unde se află și centrii voinței à ceea ce înseamnă că acestia vor fi afectați.

Pentru a avea diagnosticul de ADHD este nevoie ca în tabloul clinic să existe aceste simptome chinuitoare până în prezent și să se manifeste măcar de la vârsta de 12 ani încoace.

Cei afectați sunt mai predispuși în a dezvolta tulburări de personalitate, de depresie și anxietate, de somn, de consum de substanțe psihoactive, tulburare bipolară sau atacuri de panică.

 

Tratamentul ADHD-ului

 

Psihoterapie + Terapie Medicamentoasă + Psihoeducație

Terapia medicamentoasă a acestei afecțiuni constă în administrarea antidepresivelor, anticonvulsivantelor, antipsihoticelor și amfetaminelor conform schemelor de tratament prescrise de către medicul psihiatru.

Psihoterapia constă în terapie cognitiv-comportamentală și consiliere psihologică

Psihoeducația se referă la cunoașterea mecanismelor de acțiune ale ADHD-ului, recunoașterea triggerelor și lupta constantă cu sinele pentru deprinderea unor noi metode și perspective de abordare a situațiilor în care ești pus.

Află mai multe informații despre ADHD și Tratamentul acestuia accesând link-ul articolului nostru de blog: https://clinica-hope.ro/adhd-la-adulti/

 
Programare