Tratament Tulburare Bipolara
Tulburarea bipolara este o modificare biologică, cu simptome bine precizate, ce produce suferință atât celor în cauză, cât și apropiatilor.
În esență, este rezultatul unei modificări a mecanismelor ce reglează dispoziția.
In ce priveste tratamentele si medicamentele pentru tulburarea bipolara, totul este in functie de cat de aprofundata este aceasta afectiune. In functie de acest lucru putem ajusta tratamentul. Poate fi vorba fie de terapie , fie de medicamente pentru tulburarea bipolara.
Tulburarea bipolară este incurabilă, dar asta nu înseamnă că persoanele care primesc acest diagnostic primesc și o condamnare la o viață de suferință și izolare în afecțiunea lor. Există numeroase opțiuni de tratament, cu ajutorul cărora persoanele cu tulburare bipolară pot avea ani întregi fără simptomele afecțiunii lor.
După cum am spus, obiectivul tratamentului tulburării bipolare nu este acela de a o vindeca, ci de a stabiliza persoana afectată și a opri oscilația între cei doi poli ai tulburării: depresie și manie. În plus, un bun management al tulburării previne recăderile și îmbunătățește funcționarea globală a persoanelor cu tulbuare bipolară. Cu ajutorul medicamentelor, psihoterapiei și psihoeducației, aceste persoane pot să ducă o viață normală, ca cea pe care o aveau înainte de apariția simptomelor.
Medicamente pentru tulburarea bipolara
- Litiu
Litiul rămâne, la 70 de ani după introducerea lui în tratamentul tulburării bipolare; cel mai bun medicament pe termen lung pentru aceasta. Litiul reduce apariția episoadelor maniacale cu 38% și a episoadelor depresive cu 28%.
Din păcate, litiul are efecte secundare ce trebuie luate în calcul în cazul administrării sale pe termen lung. Acesta erodează funcția renală și cea tiroidiană, și există posibilitatea apariției unor malformații congenitale la bebelușii ai căror mame iau litiu pe perioada sarcinii.
- Olanzapina
Unul dintre medicamentele antipsihotice administrate persoanelor cu tulburare bipolară, pare să fie eficientă în prevenirea episoadelor maniacale pe termen lung, însă nu la fel de eficientă ca litiul.
- Valproatul de sodiu
Este utilizat frecvent în tratamentul tulburării bipolare, mai ales în timpul episoadelor maniacale. Acesta este însă contraindicat femeilor care vor să rămână însărcinate, deoarece poate duce la malformații congenitale (spina bifida, anomalii cardiace) și tulburări de dezvoltare (IQ scăzut; tulburare de spectru autist, probleme de vorbire; memorare; înțelegere). Este recomandată utilizarea mijloacelor contraceptive pe durata utilizării lui; pentru a evita apariția unei sarcini compromise.
- Carbamazepina
Este unul dintre anticonvulsivantele folosite în tratarea episoadelor maniacale. Acesta fiind deosebit de eficientă în tratarea persoanelor care au o tulburare bipolară cu cicluri rapide (oscilații dese între manie și depresie) sau numeroase simptome psihotice.
Psihoterapie pentru tratarea tulburării bipolare
Un nivel crescut de stres; tensiuni familiale sau la muncă; și evenimentele de viață negative (moartea cuiva apropiat; concedierea; divorțul) contribuie la reapariția simptomelor și încetinirea progresului. Psihoterapia poate ajuta la gestionarea tuturor acestor greutăți care apar inevitabil în viața oricui; și la îmbunătățirea unor aptitudini ce pot ușura crearea unui sistem de sprijin la care să poată apela în momente de stres persoanele cu tulburare bipolară.
- Terapia focusată pe familie
Ea este benefică nu numai pentru cei cu tulburare bipolară; care au o rată de reapariție a simptomelor cu 30-35% mai mică decât pacienții care nu au făcut acest tip de terapie cu familia lor; dar și pentru membrii familiei lor; care au mai puține simptome de depresie în urma procesului terapeutic.
- Terapie cognitiv-comportamentală (TCC)
În cadrul ședințelor de terapie, persoanele cu tulburare bipolară învață o serie de aptitudini pentru a putea să-și modifice gândurile și comportamentele; astfel încât să-și îmbunătățească starea psihică. Exercițiile învățate în cadrul terapiei sunt apoi aplicate în viața de zi cu zi, și repetate până când noile modele de gândire și comportament devin firești.
Terapie interpersonală și a ritmului social
Acest tip de psihoterapie se concentrează, pe menținerea unei rutine zilnice sănătoase, cu aceleași ore de trezire și culcare și mese regulate, toate acestea promovând un stil de viață sănătos, care diminuează riscul recăderilor.
- Psihoeducația în tratarea tulburării bipolare
Psihoeducația se realizează de obicei în grupuri cu persoane care au primit același diagnostic, sau apropiații persoanelor care au o afecțiune psihică. Acestea reprezintă și o bună oportunitate de a cunoaște alte persoane care trec prin aceleași provocări și au experiență similară.
În concluzie, deși tulburarea bipolară nu se poate vindeca, există numeroase opțiuni de tratament. Cu ajutorul specialiștilor în sănătate mintală, dar și al apropiaților, tulburarea bipolară poate fi ținută sub control, iar persoanele afectate pot duce o viață normală.
Precizam ca noi, Clinica Hope, suntem singura clinica din romania ce poate face toate aceste interventii psihologice.